Над 60 икони изгоряха в параклиса "Свети Георги"

Няма напрежение сред населението, споделя кметът на Сопот
Обновена: 2 юли 2015 14:35 | 2 юли 2015 14:27,
82
Над 60 икони изгоряха в параклиса "Свети Георги"
Снимка: Dnes.bg

Над 60 са опожарените икони в параклиса “Свети Георги“, който се намира над Сопот, научи Dnes.bg.

"Това е недопустимо, ние градим, а някой руши", заяви пред изданието ни Атанас Николов - човекът, дарил пари за възстановяването на параклиса.

Оцелели са единствено три икони с лика на Свети Георги. Разследващите извършват оглед и работят по няколко версии за умишлен палеж. Не изключено палежът да има нещо общо с протеста на мюсюлманите пред Куршум джамия в Карлово.

"Няма напрежение сред населението заради палежа, но разбира се, че не е приятно това, което се е случило”, заяви кметът на Сопот Веселин Личев.

Параклисът е свято място за хората. Всяка година хиляди се събират на Гергьовден, за да почетат големия празник., споделя отец Марко, който е архиерейски наместник на Карловска духовна околия.

Параклисът е построен през XI век. Многократно е бил опожаряван по време на Османското владичество. За последен път е изгорен през 1877. След това е възстановен през 1928, подновен през 1946 и възстановен из основи през 2008, благодарение на дарители от Сопот.

Започнало досъдебно производство за унищожаване на религиозни символи и повреждане на молитвен дом”, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура-Пловдив Галина Андреева.
Към момента то се води срещу неизвестен извършител, като на органите на полицията е разпоредено предприемане на незабавни действия по издирването му.

Извършен е оглед на местопроизшествието, назначени са оценъчна и пожаро-техническа експертизи. От прокуратурата призовават всички граждани, които имат информация по случая, да се обърнат към органите на МВР, за да подпомогнат разследването.

Както Dnes.bg съобщи, гаврата с  християнския параклис бе извършена тази вечер. Неизвестни лица са струпали иконите в средата на храма и са ги запалили. Местни хора първи виждат пламъците и тръгват да гасят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: пожарпараклисСопот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1232015 сме а ти още верваш на тая секта
55
4
 
0
 
! Отговори
wtf преди 8 години
Ma как така икони горят? Нали са чудотворни, нали господ ги пази?
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toi Bog vigda..porugsvachite che si platat..ako veche ne sa..takova necho kato bezplaten obad nama..
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е всички арабски и мюсюлмански *** да бъдат мачкани до откат. Навсякъде- на улицата, в градския транспорт, никаква работа, никакво уважение и никаква аванта за тези които ни мразят, възползват се от добрината ни и говорят как да ни затрият зад гърба ни!
52
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 8 години
БОГ ПОРУГАН НЕ БИВА!!!! ЧЕСТНИТЕ ИКОНИ СА ИЗОБРАЖЕНИЯ НА СВЕТЦИ-СВЯТИ И БОГОУГОДИЛИ ХОРА,ЗАСТЪПНИЦИ ЗА ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ И ЦЕЛИЯТ СВЯТ! ХОРА,ДРАГИ БЪЛГАРИ,ТРЯБВА ДА СИ ПАЗИМ СВ.ПРАВОСЛАВИЕ!
51
5
 
2
 
! Отговори
до 60 от славянин преди 8 години
Да, в името на вярата много хора са загубили или своя или чуждия живот, но скоро четох едно чешко изследване за престъпленията на православната църква в Русия и Украйна през средновековието колко ''еретици'' са измъчвали, избили, изгорили, изклали, набили на колове и прочее! И в това е проблемът на всички религиозни, че имат вяра (макар че и тя е под голям въпрос), но нямат Любов към Бога и особено към Бога в човешката Душа!
50
0
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Айде,почна голямото нощно ***!Щом Одисей е на работа....
49
1
 
1
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
До ПаметливОстаналите партии също искат достъп до тоя ресурс(гласове),но ДПС си пази територията-отпускат само на когото и колкото поискат.А етническото напрежение само му вдига цената!Има ли изход от ситуацията?Радикален и траен-очевидно НЕ!Може да се заложи само на по-решителни ЗАКОНОВИ мерки,които да успокоят донякъде ситуацията и то временно.За трайно решение на проблема няма воля,сили и средства,а и в международен план нещата се зле,засега.
48
0
 
7
 
! Отговори
Пищова преди 8 години
До 49 Простичък си ! Нямаш капацитет ! Ако се запали джамия какво ли ще се случи ! Има хора които искат дестабилизация на държавата това е главния проблем !
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мислете за лошата карма, на която обричате себе си и близките си.
46
1
 
14
 
! Отговори
до vlady преди 8 години
Не са горяли толкова добре , колкото ти се иска.Иконите на Свети Георги са оцелели.Свети Георги Победоносец!Онзи , дето убива змея. Сещаш ли се ?
45
3
 
20
 
! Отговори
Православен преди 8 години
До vladyТи по нищо не се отличаваш от тези, които са ги подпалили! Ти знаеш ли, че живееш в православна страна, знаеш ли че Св. цар Борис ни е покръстил преди 1 150 години??? Знаеш ли колко мъченици са дали живота си за православната вяра! Пей си любимите песни извън нашата страна!
44
4
 
29
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Пък баба ми не викаше османско владичесто , а направо си викаше турско робство. Не знам какво са се променили турците за 50 години, че преди им викахме турци, а сега им викаме османци?
43
1
 
23
 
! Отговори
Православен преди 8 години
До Анонимен 46Абе аз ако изгоря снимка на твой роднина приятно ли ще ти бъде? Сигурно не. Същото е и с иконите - това са образи на Бога, на Пресвета Богородица, на светиите и затова ги почитаме. Не хули иконите, защото вие иконоборците сте секта, осъдена още на третия вселенски събор
42
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много безбожни хора има в България ,и то все се подразбира от коментари тук...,една държава , в която хората нямат вяра,книжовност и религия,това не е държава,там няма семейство ,няма нищо ,друго освен във вяра към парите...е комунистите го постигнаха ,направиха повечето хора да не вярват в доброто,а то е единственото ,което може да въздигне духа им,и да направи живота им по добър....
41
4
 
19
 
! Отговори
По-леко преди 8 години
Хайде недейте да вадите ножовете докато не се изясни ситуацията! Лесно е да се запали чергата...после гасене няма! Някакви форумни *** веднага решиха кой го е извършил и вие хоп, като некакви шарани! Изобщо не е в стила на българските турци да палят църкви. Ако това е умишлен палеж е с цел манипулация и провокация! Независимо кой го е сторил.
40
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който посегне на ИКОНА, посяга на себе си и на поколението си до десето коляно. Не му завиждам.
39
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2015 сме а вие още вярвате на тая секта....
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Братя българи, стига с тази дабрина и търперивост. От това се възползват сега и *** а отдавна това правят най-работливата и чиста част от България, хъхлещите.
37
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Карловци пожалиха *** който дойде да протестира и ето резултата. Ако ги бяха посрещнали подобаващо нямаше да се стигне до тази наглост.