917 катастрофи с пешеходци само за 6 месеца

Загиналите при тези инциденти пешеходци са 62-ма, а ранените 907
Обновена: 1 авг 2015 16:27 | 1 авг 2015 16:18,
17
917 катастрофи с пешеходци само за 6 месеца
Снимка: Булфото

917 катастрофи с участието на пешеходци са отчетени на територията на страната за първите 6 месеца на 2015 година. Това стана ясно след заседанието на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Това са 28,14 % от общия брой регистрирани ПТП в този период. Статистика показва, че загиналите при тези инциденти пешеходци са 62-ма, а ранените 907, пише "Фокус".

В сравнение с първите шест месеца на 2014 г., има отчетено намаление на броя на ПТП с 26, ранените при тях пешеходци са по-малко с 8 човека, загиналите пешеходци са по-малко със 7. Високият процент на загиналите при този вид ПТП се дължи преди всичко на високата конфликтност между пешеходното и автомобилното движение, особено в големите градове, на пропуски и недостатъци в организацията на движението и необезопасяване на най-рисковите участъци и кръстовища в населените места, както и на изключително ниското ниво на транспортна култура и дисциплина на пешеходците.

Данните сочат, че пешеходците над 64-годишна възраст продължават да са най-уязвимата възрастова група участници в пътното движение, като за шестте месеца на 2015 г. са загинали 36 души и са ранени 272 . Броят на загиналите пешеходци над 64 години при ТПТП представлява 11,73% от общия брой на всички загинали участници в пътното движение, който е 307 души. Тенденцията за увеличаване броя на загиналите пешеходци на възраст над 64 години се запазва от края на 2014 г. до момента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Генчо преди 8 години
Горкото Мече от снимката...за нищо не става вече. Иначе като шофьор съм забелязал, че винаги пешеходеца чака колата да се приближи и тогава тръгва да тича по пешеходната пътека...за такива пешеходци, не трябва милост!
7
2
 
3
 
! Отговори
шофьор преди 8 години
ми как да няма катастрофи с пешахпдци. Миналото лято с моя приятелка с бебе в количка чакахме на светофара и една непозната баба дойде и ни каза "Искате ли да не чакаме светофара и да пресечеме заедно, те като ни видят ще спрат...." Даже са малък брой катастрофите според мен, като се има предвид българското малоумие!
6
1
 
4
 
! Отговори
Пътуващия преди 8 години
Ами ако медиите най-накрая обърнат внимание и на наглостта на пешеходците инцидентите ще намалеят. Не може да се повтаря, че пешеходецът е свещена крава - има правила и закон, които трябва да се спазват и от двете страни!Полицаите и без това не се интересуват от дребните нарушения на пешеходците, но поне медиите да започнат да показват нещо обективно - пак ще е малък напредък в посока по-малко жертви!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако парите за рушащите се магистрали,бяха отишли за републиканската пътна мрежа,катастрофите,щяха да са много по малко.Вчера направих преход от 400км и видях 2 катастрофи,не е необходимо да казвам,че и двете бяха заради лошо поддържана инфраструктура,на основни пътища в проходите,посока север-юг
4
4
 
7
 
! Отговори
Пешеходец преди 8 години
Българския пешеходец преминава където си иска и когато си иска. Не го интересуват нито забрани, нито опасности и не му дреме а да не говарим за толерантност от негова страна.Преди време в една европейска страна бяха въвели правилото - блъснат пешеходец извън местата за преминаване, без санкций за водача независимо какви са последствията и нещата се оправиха. Пешеходните пътеки са поставени на платното за движение на автомобили и дори с безопастна скорост сблъсъкът е фатален за пешеходеца.
3
0
 
2
 
! Отговори
Георгиев преди 8 години
То от ламбите намляха катастрофите!
2
1
 
1
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
Помисли преди да пишеш бе! 917 са катастрофите, другата бройка е на ранените!!!Едното няма общо с другото!
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Piqni policai bimzita bliskat peshehodci sas kupeni diplomi i knijki kodja gqvuri