Допълнителни 2,3 млрд. лв. са влезли в бюджета

Парите са от разкрити контрабанда, корупционни престъпления, измами
Обновена: 2 сеп 2015 18:53 | 2 сеп 2015 18:50, Анисия Иванова
31
Допълнителни 2,3 млрд. лв. са влезли в бюджета
Снимка: архив Reuters

Държавният бюджет се е увеличил с 2,3 млрд. лв. благодарение на обединените усилия на прокуратурата, МВР, ДАНС, НАП и агенцията "Митници" при противодействието на корупционните престъпления, финансовите и данъчни измами и контрабандата, съобщиха от прокуратурата.

Разследват се престъпления, при които държавният бюджет е ощетен с над 145 милиона лева. Агенцията "Митници" е събрала 129 760 000 лева повече акциз, а НАП е предотвратила престъпления срещу финансовата система за близо 250 млн. лв., посочват от държавното обвинение.

От началото на годината до момента в прокуратурата са образувани 239 досъдебни производства за извършени данъчни престъпления, 739 наказателни производства за държане на акцизни стоки без бандерол и 136 дела за контрабанда. За данъчни престъпления са осъдени 79 човека и е наложена глоба в размер на 34 600 лв. За контрабанда са осъдени 67 човека и им е наложена глоба в размер на 939 500 лв., а за държане на акцизни стоки са осъдени 500 души и им е наложена глоба в размер на 228 201 лв.

В резултат на постигнато споразумение между ПРБ и НАП, от началото на 2015 г. в Специализираната прокуратура действа Специализирано звено за разследване на данъчни престъпления, свързани с организирани престъпни групи. От създаването му са образувани нови 15 досъдебни производства, извършени са 10 реализации. Общият брой на наблюдаваните от Специализираното звено досъдебни производства към момента е 59.

През 2015 г. в Специализирания наказателен съд са внесени пет обвинителни акта срещу организирани престъпни групи, създадени с цел данъчни престъпления, като доказаните щети за държавния бюджет по тези производства надхвърлят 22,6 млн. лв. Общата сума на предполагаемите щети за бюджета по наблюдаваните 59 производства надхвърля 180 млн. лв., като тенденцията в хода на разследванията и събирането на нови доказателства, е тази сума да се увеличи.1 170 000 000 лв. повече за осем месеца, в сравнение със същия период за миналата година, е събрала НАП.

Опити за данъчни престъпления са пресекли органите на НАП, МВР, ДАНС и прокуратурата в 19 съвместни операции от началото на годината. Общо 500 са фирмите и гражданите, за които НАП е открила данни за извършени престъпления и е сезирала прокуратурата за възбуждане на наказателно преследване от началото на годината до момента, като сумата на предполагаемите престъпления срещу финансовата система е близо 250 млн. лв.

Звеното за фискален контрол на НАП е извършило близо 180 000 проверки за движението на над 600 000 тона рискови стоки до края на август, като в 358 случая се е наложило съдействието на МВР. За 18 души е била сезирана прокуратурата за престъпления, свързани с нарушения на режима на рискови стоки. 150 тона стоки, превозвани в нарушение на закона, са били отнети в полза на държавата от началото на годината.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
SS преди 8 години
Основната цел на това хвалене е служителите на прокуратурата, МВР, ДАНС, НАП и агенцията "Митници" да лапнат едни тлъсти и още по-тлъсти бонуси за техните 'заслуги за това върхово постижение' ... Да не забравяме, че това се прави на всеки 3 месеца, т.е. през септември е времето за това. Следващото е преди Коледа - тогава ще е голямото им лапане. - Срамната система за раздаване на бонуси на държавните служители трябва да се премахне! Тя подло ощетява останалите всички нас - данъкоплатци !!
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо тогава все рИве,че нямало пари за болници,пенсии и т.нат .Или истината е друга-парите са от увеличените вноски в НОИ ,сиреч-пак смъкнати кожи от простия народ
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 23Какво да чета бе ***??Да прочета че си *** ли??Бедни сте щото сте прости!!Но няма как да го разберете защото сте ПРОСТИ!Айде бегай да пуснеш бюлетинката за Тиквун.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прочетете статията на Чавдар Найденов "Демографското топене"-златната мина на българския модел" и ще ви стане пределно ясно защо имаме и ще продължаваме да имаме толкова абсурдно ниски доходи! Крайно време е да се събудим и да престанем да вярваме на лъжи и обещания. След 26г. стига толкова!
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Контрабандата НИКОГА не е спирала и НИКОГА няма да спре.Проблема е че сега цялата контрабанда се отчита на Тиквун.А от бюджета пак Тиквун КРАДЕ през магистралките и другите обществени поръчки.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МУ-ХА-ХАкакто и да ги събирам цифрите НИКАК не идват тези 2,4 милиарда лева в повече.А и ............. затова ли Горанов ще иска АКТУАЛИЗАЦИЯ на бюджета???Ей ЛЪЖЦИ, рано или късно ще ви бъде потърсена сметка за манипулациите!!!
14
0
 
5
 
! Отговори
Риба, преди 8 години
ама цаца. Цаца, ама риба. Риба, ама цаца. И кво сега - кит ще го изкарат.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2.3млд повече а за изборите едвам намери финансовия министър 60 мл на фона на 2.3млд повече приходи нещо не мога да разбера. Хайде Лека от Виена
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
63 милиона лева неплатени данъци само от ОПГ начело със Стефан софиянски, огнян донев, венцислав стоянов николов и синът му адв. стоян николов!
11
2
 
17
 
! Отговори
Наредено преди 8 години
Много наредена ми се струва тази статистика...като планирания излишък преди 2008.
10
0
 
19
 
! Отговори
до skatelite преди 8 години
А по вашата логика в България властта си няма и на идея кой и с какво минава границата ли?Ако аз съм черноглед то поне гледам, виждам какво се случва, правя си изводи опитвам се и да мисля. Колко милиарда изчезнали в банки.... колко необезпечени кредити, колко държавни поръчки, колко фирми които не плащат и лев данък печалба, колко фирми точещи ДДС ... и ВИЕ си мислите, че това става без знанието на държавните власти ли ..... Не те дори им ПОМАГАТ къде с вратички в законите къде още по директно
9
6
 
4
 
! Отговори
skatelite преди 8 години
До 9 По твоята логика - Не, няма да се намери такъв управник, защото колкото и да хванат ти пак ще мислиш че има още повече нехванато ... това е мизерията на черногледството - то никога не е водило до нещо добро.
8
11
 
6
 
! Отговори
4i4i преди 8 години
нали трябват пари за приятелите строители на магистралипак добре, че поне 50% ще идат за нещо полезно! щото предните не правеха нищо
7
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От КТБ изчезнаха едни 10 милиарда лева и не е върнат и 1 лев досега.
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто се замислете, че това хванатото е на този който не е от нашите.... нашите си плащат чинно и тях си ги пускаме..... А колко ли е общата контрабанда щом сега са хванали това? Ще се намери ли управник на нашата територия който да накара службите да работят за това за което им се плаща?
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и 20млн за учителите... :D смех... нормално все пак трябва да има за крадене... тамън 300-400 млн за народу и останалите 2млрд за управляващите... все пак трябва да се дели по братски, а не поравно.
4
9
 
18
 
! Отговори
Я преди 8 години
Къде са? Някой да е усетил повишени приходи? Защо не растат доходите? Защо не растат пенсиите? Защо не се изплащат държавни дългове?
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vervaj ....
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сега ще потънат в бюджета!
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо глобите ми се струват много малки на фона на печалбата от престъпленията??