Държавата губи поне 800 млн. от контрабандата на горива

30% е делът на сивия сектор на пазара
Обновена: 28 ное 2015 13:29 | 28 ное 2015 12:50, Екип на Investor.bg
42
Държавата губи поне 800 млн. от контрабандата на горива
Снимка: Булфото, архив

Поне 800 млн. лева годишно са загубите за хазната от контрабандата на горива, сочат изчисления на Българската петролна и газова асоцицация (БПГА).

На въпрос на Investor.bg изпълнителният директор на организацията Андрей Делчев коментира, че годишно в страната от легалния бизнес се реализират 2 млн. тона течни горива - бензин и дизел (без горивата за специални нужди), а изчисленията на Министерството на финансите сочат, че 30% е делът на сивия сектор на пазара.

От всеки незаконен тон гориво се губят към 1000 лева от акцизи и данък добавена стойност (ДДС) и така в бюджета не влиза "гигантска сума", съизмерима със средствата от европейските фондове, които държавата получава, допълни още Делчев.

По време на семинар в Пловдив от Асоциацията посочиха и няколко начина за реализиране на незаконни горива на пазара. "Ведомствените бензиностанции са основен канал за реализацията на контрабандните горива. Не всички, разбира се, но огромна част правят това и са създадени точно затова", категоричен беше изпълнителният директор.

Той посочи още, че в законодателството няма регламентиран термин "ведомствена бензиностанция", а собствениците им използват пропуск в нормативната уредба - изискванията за бензиностанциите се прилагат само за търговски обекти. По правило на ведомствени бензиностанции трябва да зарежда само техника на съответната компания или ведомство, тоест те не извършват търговска дейност по силата на закона. Проблемът обаче е, че там зареждат и трети лица, които не са свързани с тях.

Така ведомствените бензиностанции реализират приходи, които не се облагат, и дори не е съвсем ясно какво количество се реализира. Акцизите върху тези горива са с 30-40 стотинки на литър по-малко и те са атрактивни за потребителите. Качеството на тези горива обаче не се следи.

От Асоциацията посочиха и случаи, при които се продават т.нар. "маркирани" горива - предназначени само за отопление за социални нужди, като например детски градини и училища. Факт е обаче, че често те се продават на пазара. Те са с между 10 и 20 стотинки по-евтини, защото акцизът им е намален

"Тези практики ерозират легалната търговия в гигантска степен", коментира Делчев.

Светослав Бенчев от БПГА посочи още няколко незаконни практики, сред които пренос на горива в цистерни за хранителни нужди, като например за мляко, продажби от колонки, които не са свързани с данъчните, дори и пренос на горива с бидони след поръчка онлайн.

Бенчев посочи, че един от най-сериозните проблеми за ведомствените бензиностанции е липсата на контрол на дейността. За тях не се спазват нормативните актове за контрол на качеството и количеството, осъществяван от агенцията по метрология, за връзка с НАП, за екологичните изисквания (например за улавяне на вредните пари от горивата), за пожарна безопасност и строителство.

Само регистрираните ведомствени бензиностанции в страната са 6,8 хил. (спрямо 1,2 хил. - 1,5 хил. търговски бензиностанции), посочиха още от БПГА. На този фонд Андрей Делчев изказа своите съмнения, че НАП и Агенция "Митници" имат капацитета да контролират дейността им.

Проблемите с нелегалната търговия с горива присъстват навсякъде, но "колкото по на юг, толкова по-големи стават", отчете от своя страна председателят на Асоциацията Валентин Златев. Според данните на организацията, ако процентът е в "рамките на статистическата грешка", то той не се забелязва и не уврежда пазара.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: гориваконтрабанда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Гарван гарвану... преди 8 години
Е то и политиците ни крадат. Вече 25 години ни крадат. И все още не се е намерил човек, който да извади истински факти, реални документи и да ги покаже пред обществото. Така че си трайте там и не се обаждайте много-много. Че и вие бачкате за 1000-1500лв, пък ви осигуряват на 400-500лв. Така че най-добре замълчете.
25
1
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
до37-Не е само Борисов виновен.Нефтохим върти огромни далавери при всички правителства.Дали заради комисионите на ръка,дали заради натиска от Русс- но никой не го закача.А ние като сме овце ще плащаме до побъркване...
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А КОЛКО ГУБИ НАРОДА ОТ СКЪПОТО ГОВИРО ДЕТО Е ВЕЧЕ РЕАЛНО 45 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ!!!!!!!!!!!!С КОЛКО ОКРАДЕ НАРОДА ДЪРЖАВАТА И НЕФТОХИМ С КОЛКО!! --------САМИ СИ ГО ИЗБРАХТЕ БУДАЛИСОВ СЕГА ЩЕ СИ ПАТИТЕ!!!!!!!!!!!! НЕГЛАСУВАЛИТЕ И ТЕ РЕАЛНО ГЛАСУВАХА ЗА БУДАЛИСОВ ДА СИ ПАТЯТ И ТЕ ЯКО!!!!!!!!
23
0
 
13
 
! Отговори
999999999999999 преди 8 години
ЗАЩО НЕ ОТРАЗЯВАТЕ ШЕСТВИЕТО НА КОЛИ В СОФИЯ ПРОТИВ СКЪПИТЕ ВИНЕТКИ А ПИШЕТЕ САМО ТОВА КОЕТО ВИ ПОЗВОЛЯВАТ
22
2
 
6
 
! Отговори
Край преди 8 години
В България се продава гориво без платени акцизи НО и обратното е вярно - голяма част от него е на самия Лукойл и Лукойл успява да наложи монополно високи цени на пазара чрез картелно споразумение с малкото вносители. От Румъния и Гърция може да се внася по-евтино гориво обаче с зкона за акизите вносителите са сведени до пръстите на двете ръце.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега иде реч, тоя бензин да не ее от ИДИЛ.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Седесароидите управляват страната от 7 години с едно прекъсване заради Орешарски. И контрабандата се вихри с пълна сила. Не се иска да си гений за да се сетиш, че седесароидите са бръкнали в кацата с меда до раменете
19
1
 
5
 
! Отговори
ж.стоев преди 8 години
няма да се впускам в дебати кои правят контрабанда само ще кажа че според мен трябва да очакваме нови по високи цени на горивата
18
0
 
11
 
! Отговори
Интересно преди 8 години
Кой, къде и как внася контрабандно гориво? Къде е митнически контрол? От къде ли влиза на половин цена?
17
5
 
6
 
! Отговори
ЗАЩО СТЕ БЕДНИ ЛИ..? преди 8 години
"ДА СЕ КРАДЕ ОТ ДЪРЖАВАТА"------ТОВА Е УТЕШЕНИЕТО НА КОМУНИСТИТЕ .... КЪМ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!"КРАЖБАТА ОТ ДЪРЖАВАТА"----е превърната в--- "СОЦИАЛНА-- КОМУНИСТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ"!"КРАЖБАТА ОТ ДЪРЖАВАТА"---- е основен БИЗНЕС НА ЧЕРВЕНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ !!"КРАЖБАТА ОТ ДЪРЖАВАТА"-----ОСНОВНА ПОЛИТИКА НА ПАРТИЯТА БСП/бкп!"КРАЖБАТА ОТ ДЪРЖАВАТА"---- ОСНОВА --НА "БРАТСКАТА ДРУЖБА", между РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ!КАК ДА СТЕ БОГАТИ , ТОГАВА ....А??!!!
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, в БДЖ , колко се краде ...смета ли се...?
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А военните колко крадат ако знаете тия загуби смятате ли ги
14
2
 
26
 
! Отговори
Поп Кръстю преди 8 години
То пък една държава!България винаги ще е губеща страназащото в тази територия има много предатели и алчни хора.Тези ''хора'' продадоха България за пет гроша.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лукойл---да си плати данъците и таксите ----ЩОТО ТОВА Е "контрабандата" в БЪЛГАРИЯ!Друг ....кой внася петрол---БЕЗ ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ??!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реклама на Shell
11
2
 
13
 
! Отговори
Глупости на куб.. преди 8 години
ГУБИ НЕ "ДЪРЖАВАТА" ------А , "РУСКИЯ МОНОПОЛ"-- НА "ЛУКОЙЛ"!!!!ЛУКОЙЛ---ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАЛ ДАНЪЦИ И ТАСКИ ОТ 9-години!ТОВА Е ПУБЛИЧНА ТАЙНА!!КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА ТОГАВА...ХА,ХА,ХААААААААААААААААА
10
0
 
16
 
! Отговори
maimun преди 8 години
Вместо да вдигат всяка година данъци и да пищят какви дупки имало в бюджета, да вземат да си съберат парите от мутрягите най-сетне...не да точат хората изкарващи си парите с труд и пот. С допълнителни 800 мил. на година в България ще е рай.
9
0
 
11
 
! Отговори
az преди 8 години
Спокойно рекламата за контрабандата много ще помогне,направо ще я пребори сама!
8
4
 
3
 
! Отговори
дрън-дрън преди 8 години
Дааа, и от нелегален внос на цигари губим 1 млрд. годишно. И от нелегален внос на алкохол губим 1 млрд годишно. Но все още не е намерил някой, който да е открил някакви доказателства за незаконен внос и да е завел дело за нелегален внос.Както вече казах, много е лесно да си отворко на думи и да сипеш обвинения. Ами като имаш доказателство, завеждаш дело, а не да мрънкаш постоянно по медиите.
7
0
 
7
 
! Отговори
кВо е това преди 8 години
Държава няма има територия на която едни лапачи сменят други и в двата случая загубите са гарантирани и са за сметка на така наречения електорат.