20 души в килия: Ползваме кофа за тоалетна!

Затворници се жалват от нечовешки условия в родните зандани
30 ное 2015 11:14,
36
20 души в килия: Ползваме кофа за тоалетна!
Снимка: архив, Булфото

Нечовешки условия в българските затвори - в XXI век затворници у нас нямат достъп до тоалетна през нощта, адекватни лекарски грижи и са малтретирани. Това установява Европейския комитет против изтезанията, който дава срок на България, за да вземе спешни мерки.

Още по темата

В работната група по изработването им взима участие и българско затворническо сдружение за реабилитация -  организацията, основана от Джок Полфрийман. Едно от местата, които са били посетени от експертите от Европейския комитет, е затворът в Бургас, където са настанени 520 души.

"Има килии с по 20 души, има килии с по 15 души", разказа Васил Колев, който излежава присъда за причиняване на катастрофа, пред Нова телевизия. Казва, че през нощта е най-трудно, защото тогава достъп до тоалетна няма.

"Използваме пластмасови кофи, след като сме заключени", разказа той. "През лятото е малко трудно, защото сме много хора и трудно се диша", обясни Валери Величков, който е осъден на четири години заради нанесена тежка телесна повреда.

Той дели килия с 10 души. Имат си и компания - дървеници, хлебарки, мишки. Леглата и завивките пък не си знаят годините. 

"Килиите отдавна не са ремонтирани, не е правен ремонт, не е боядисвано", твърди Валери.

Затворът в Бургас е строен през 1938 година

"Не знам да е правена цялостна реконструкция на затвора", заяви директорът на затвора Бранимир Мангъров и призна, че са обективно лоши условията.

Решение обаче трябва да се намери до края на следващата година. Такъв срок е дала Европа. 

"Там ситуацията е много тежка, защото от една страна има липса на тоалетни и е пренаселено”, призна и заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов. "Ако минимумът за жилищна площ за един затворник е четири квадратни метра, там голяма част от затворниците разполагат с не повече от 2 квадратни метра", уточни той.

Предвижда се част от затворниците да бъдат преместени в нова сграда близо до Бургас. Тоалетните трябва пък да бъдат ремонтирани до края на годината. Но дали ще има пари за останалите затвори, не е ясно.

"Към момента в проектобюджета не фигурират тези средства", обясни заместник-министърът. "Става дума за 15-16 млн. лева. Това е по-малко от ремонта на "Цариградско шосе". Надяваме се и на целево финансиране в рамките на годината", каза още той.

Българските затвори са най-ужасното място и заради друго - малтретирането на затворниците. Затова от октомври е въведен регистър на травматични увреждания и възможност затворник да бъде освидетелстван от лекар извън затвора.

И докато държавата се бави с осигуряването на елементарни битови условия, тя губи стотици хиляди левове от заведени дела от затворници.

"Сумата, изплатена досега, е от порядъка на 600 000 лева", съобщи заместник-министърът на правосъдието.

България губи и друго

"В последно време получаваме откази от Германия да изпълнява европейски заповеди на българските власти и да екстрадира определени хора, защото четат докладите и казват, че не можем да осигурим човешки условия за изтърпяване на наказанията", допълни още Янкулов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
+++ преди 8 години
Това е затвор, там са престъпници. В болниците и училищата е много збе, но никой не пише за това.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В кофа им е екстра , още малко и джакузита ще поискат :)
25
1
 
7
 
! Отговори
Rado преди 8 години
Да не забравяме, че се говори за затвор, а не за хотел!Аз не мисля, че трябва да имат и телевизор и интернет, но...
24
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Ако не си пил и не си карал като луд и да причиниш катастрофа в затвора не влизаш... Влизат дето са наистина виновни - я пияни, я помели някой с 120 км/ч.
23
0
 
7
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Ами то като комунистическа казарма бе. какво толкова се оплакват? Мнозинството български мъже са минали оттам без да са престъпници, а да служат на отечеството....
22
1
 
2
 
! Отговори
Болен Сифилисофф преди 8 години
Ас сас Деси Чукинлофа ниамаме проплеми штиото си акиме о остентсата , а туй сас толкос мажаги е сопер да ни битсиргат о допиетата!
21
1
 
7
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Българските затвори са на добро ниво, макар и да отстъпват на световно признати лидери като Khao Bin, Bang Kwang, Rayong, Kerobokan, Permisan, Batu и т.н. Дори 2m2 са прекалено много за затворник достатъчен е 1.
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми като искате по-добре условия на живот да не бяхте правили простотии, бе! Или очаквате, че след като сте убили/изнасили/ограбили някого заслужавате да живеете в лукс и зялото общество да ви плаща за хубавия живот, а? Напротив, нека е супер гадно и мизерно, че ако не сте до живот като ви пуснат добре да си помислите дали искате пак да се върнете там.
19
1
 
4
 
! Отговори
Брайвик преди 8 години
Е кой, аз ли да мизерствам?
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nischto 4e sa satvornizite Hora sa uslovieto v bG Satvori ne moje da sa takiva nali Gerbera kmeta na Burgas e velik 4ovek na gerb na zz bB Ami da se saeme da promeni usloviata na Satvori a ne samo Rest barove i mutrenski kasina i prodtituziata Po sl brag Burgas i tn velikia Kmet na Burgas
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плюете рецидивистите, а като гледам какви сте жестоки не се различавате много от тях. Не забравяйте, че утре съвсем случайно може да причините ПТП и смърт на пътя. Тогава ще говорите друго. Никога не съдете ей така да се намирате на приказка, всичко се случва в живота.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им направят фитнес, сауна и солариум. За да имат тоалетни трябва да работят, да има пари и за храната която днес ние им плащаме и за тоалетни,
15
3
 
9
 
! Отговори
bobi преди 8 години
да са мислили преди да нарушават закона..и нека да видят какви са условията в затворите в латинска америка и после да мрънкат, че били по 10 човека в килия..
14
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 8 години
До 11-това ли наистина е основна причина да не се работи за ограничаване на битовата престъпност,или изобщо нежеланието на полицията да работи,а само да протестира за 20-те си заплати и куп други материални облаги???
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми затвор. Какво друго са очаквали?!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом не се създават нормални човепки условия в затворите, то политиците са сигурни, че не са за тях.
11
2
 
5
 
! Отговори
ф преди 8 години
затворите са пълни с невинни:))
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези на курорт ли са или са осъдени?
9
3
 
3
 
! Отговори
Petar Jekov преди 8 години
ZA ZATVORNICITE I MIGRANTITE, ZASHTO NE VZEMETE DA IM NAPRAVITE PO EDNO MALKO APARTAMENTCHE OT OKOLO PO 25 KVADRATA, DA IMAT TOPLA VODA TOALETNA DUSH I STOLOVA ZA HRANENE. TAKIVA SA USLOVIATA ZA JIVOT SPORED JENEVSKATA KONVENCIA ZA PRAVATA NA CHOVEKA. PAK NIAMA ZNACHENIE DALI E UBIVAL, IZNASILVAL,PALIL-GRABIL ILI E DJIHADIST. A DAJE PO PRAZNICITE IM OSIGURETE PO EDNA DEVSTVENICA. N A T O V A S E K A Z V A P R A V O V A D A R J A V A ...
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, не само че са извършили престъпление, но получават и обезщетение! Условията може да са лоши, но първо погледнете болниците, студентските общежития и т.н, там също е ужасно, а хората с нищо не са го заслужили.