Новата дрога – фатална дори след първия прием!

Често децата получават инсулт или се парализират за цял живот
11 фев 2016 10:07,
22
Новата дрога – фатална дори след първия прием!
Снимка: Reuters, архив

Разликата между добре познатите наркотици – кокаин, амфетамини, марихуана – и тези нови синтетични наркотици е, че още при първото взимане може да се стигне до летален изход. Много често децата получават инсулт или се парализират за цял живот, коментира Стефан Бакалов, началник отдел в митницата на Летище София.

На аеропорта само за последната година са хванати 100 000 дози на обща стойност 5 милиона лева.

Новата дрога е хит сред учениците, а в Русе осем младежи бяха настанени в психиатрия с тежки разстройства и агресивни прояви, след като са пушили от опасен "чай". Според разследващите дозите от билката, която вероятно са пушили младежите, са пълни с амфетамини.

Още по темата

Бакалов поясни пред Нова тв още, че тази нова дрога може да се купи дори от интернет.

"Това става изключително лесно. Има стотици сайтове, през които можеш да си ги поръчаш. Това е проблем в целия свят, трудно се достига до залавянето на такава пратка, тъй като сайтовете са с криптиран софтуер", уточни той.

"Един килограм синтетичен канабис в интернет струва 1000 долара. С доставката да стане 1100 долара. От един килограм се правят около 10 000 дози. Всяка една струва между 30 и 50 лева. Представете си каква е печалбата – много по-голяма дори и от кокаина", поясни още Стефан Бакалов.

По думите му тези синтетични наркотици са се появили на пазара у нас през 2010 г.

"Тогава успяхме по най-бързия начин да вкараме много от веществата в забранителния списък. Затова, ако веществото към момента е забранено, няма проблем да има наказателно преследване. Дори и да не е забранено, намираме начин да го конфискуваме", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отдавна беше ясно, че има нова дрогаОще когато започнаха репортажи за младежи, проявяващи необяснима жестокост.Последно четохме за Враца и Бургас
17
1
 
6
 
! Отговори
До "Оня": преди 8 години
От 10.5 години се занимавам точно с такива ***, така че акъли в това отношение въобще не ми трябват..., а "проблема" със сина ми съм си го решил отдавна - спи спокойно и си пафкай тревицата!
16
1
 
10
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 6Много хора могат да попаднат в капана на наркотиците, няма значение кой какъв е. Това е съвременна клопка която дебне хората, един от капаните на съвремието. Не е въпрос на качество или некачество на човека. Човек трябва да бъде състрадателен към неудачите и страданията на ближните си най-малкото. Това безкритично коравосърдечие което чета напоследък е израз на злото което се е просмукало в мислите на хората. Съветвам ви да не закоравявате сърцата си а да бъдете смирени и милостиви.
15
3
 
4
 
! Отговори
Оня преди 8 години
До Анонимен 17 Айде сега... за хора пушещи трева, "наркоман" е силна дума.... ами цигарите, кафето и всички легални ла*на които блъскат останалите? И "да ***"... докато не се случи с твоя син ... ***, тогава друга песен ще запееш.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами да ***, няма к`во да ги жалите! "Жертви" били, "болни" били, не знам к`ви си били... живи лай..ри са си - никой не е станал наркоман зорлен, или поне са единици такива!
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дрогата е за страхливци! Посрещай реалноста изправен.
12
2
 
4
 
! Отговори
edna преди 8 години
Г-н Бакалов, по-добре да не бяхте обяснявали колко е лесно да се снабдиш с дрога онлайн. Сега кой знае колко хора ще почнат да търсят...А и като сте казали как трудно се ловят престъпниците...Дори да е така - вземете ги сплашете! А и толкова полицаи има - не може ли да си правят фалшиви профили в интернет и реално да хващат престъпници? За какво им се плащат заплати??
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки , който се занимава с разпространение на дрога от малки до големи трябва да бъде убиван на място.
10
4
 
14
 
! Отговори
Оня преди 8 години
Затова - Био ШитПоливаш си саксийката и после смях и лафове.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оооо, горките наркомани, ще вземат да измрат съвсем...
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До аьяоаЬЯОДа не се окажат източни директиви, че тогава ще имаш да даваш обяснения...
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мои познати в медицинския факултет ми разказваха за реални случаи с тийнейджъри... дърпат си от цигарата само веднъж и падат в несвяст, после в болницата на системи.Опичайте си акъла!
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пушилките да му мислят. Родителите на пушещи деца да го мислят. Който пуши той поема риска *** без време. Дали от цигари или от "чай" няма значение.
5
0
 
12
 
! Отговори
Тялото преди 8 години
Обърнете внимание на математиката: 100 000 дози - 5 милиона лева - по 50лв на доза. И най-скъпата дрога - коката влиза на половината цена. А тези синтетики струват под левче от китай.Ама така се отчита дейност - *** доказвай че не струва толкова в "магазина".
4
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма лошо, така нацията се чисти от негодния генетичен материал. Полека-лека ще останат само читавите и чистите. Естествен подбор. То и без това съвременните млади не ги е страх от нищо друго, освен от куршум на улицата май.
3
4
 
19
 
! Отговори
иван преди 8 години
Да билката е опасна ,за това да легализират марихуаната ,че билката я водят за вид който неможе да се лови от полиция и се копува именно защото тревата е нелегална
2
6
 
9
 
! Отговори
аьяоаЬЯО преди 8 години
зАПАДНИТЕ ДИРЕКТИВИ - ДА СЕ ТРАВЯТ БЪЛГАРЧЕТАТА КОЛКОТО МОЖЕ ПО-УСИЛЕНО.
1
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само слабоумниците и слабохарактерните ползвса наркотици!!