Най-крадените коли – тези от средния клас

Алармите обаче могат да прогонят крадците
14 фев 2016 21:32,
31
Най-крадените коли – тези от средния клас
Снимка: Архив Bulphoto

Автокрадците се насочват към най-масовите автомобили. Има бум на тези кражби, въпреки че според полицията общо автокражбите са намалели след задържането на четири банди.

Данни показват, че средно 7 шофьори остават без колите си в цялата страна всеки ден. Най-много откраднати коли има разбира се в големите градове. София, Пловдив, Бургас. Любопитното е, че в Силистра, Смолян и Разград не е регистрирана нито една.

Емил Личев вижда колата си за последно преди седмица, след като я паркира пред блока си в "Младост". "Излизам за работа и виждам, че колата я няма. Огледах се следи да видя и нямаше нищо", спомня си той пред bTV.

В повечето случаи историята свършва тук. Но Личев има голям късмет. Малко преди колата му да бъде разфасована, столичните полицаи я намират в Радомир. Арестувани са членове на две от най-активните банди, захранвали са предимно автоморгите в района. Точно такива коли се търсят в момента - среден клас.

Столичните автобанди са около 15. По-голям проблем обаче са външните, които са около 40. Автобандитите атакуват през седмицата - между 22 часа и полунощ и 4 и 6 сутринта, рядко в събота и неделя.

Как обаче се набелязват колите за крадене и може ли нещо да спре крадците?

Опитен автокрадец, с 15-годишен стаж и три присъди гърба си разкрива, че набелязва колите с таксиметрови шофьори.

"Набелязва кола, след което - като се задигне, той взима процент от нашата печалба", признава той. По думите му има и непробиваеми коли - не повече от 2-3 марки, които не могат да се задигнат, всичко друго си има своя начин.

Разказва, че след кражбата карат колата в някои от столичните квартали и я оставят в междублоково пространство. "Има инкубационен период, ако няма проблем, по своето направление отива - извън страната или за части", споделя той. В автоморгите също се пласират. Автокрадецът разкрива и какво може да го спре да открадне една кола: "Ако има аларма, бих я подминал".

Казва, че много от собствениците предпочитат да дадат откуп и да си върнат колата. Обикновено сумата е 20-30% от стойността на колата.

Емил Личев вече обмисля какви допълнителни защити може да постави, когато получи колата си обратно. "Радвам се, проблемът е оттук нататък как ще я опазя, ако не са тия, други има", казва собственикът.

Полицията отново настоява за законодателни промени. Според разследващи при сегашния закон повечето от автобандитите се измъкват. И отново са на улицата с поредна офанзива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Gps trackerИма евтени и по скъпиМоят е със сим карта също и проложение към смартфона пускам и спирамСега само остава един пистолет и нека да крадътТакъв бих го гръмнал ако ми отрадни колата
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полицията нищо не прави!!! Поне за жертвите на престъпления и кражби. Аз вече не вярвам, че те могат/искат да помогнат на хора, нуждаещи се от компетентна помощ, от подкрепа, закрила...Съжалявам, че поставям под общ знаменател всички работещи в тази система. Има и изключително свестни, съвестни полицаи, но те са единици. Както казват: " Една птичка пролет не прави". През последната година се сблъсках с мудността, безразличието и безцеремонността на служители в тази сфера, от липсата на професион
17
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До Анонимен 27Сега тези групировки управляват България по друг начин, поне няма рекет. Единственият вариант да се справим с тях е, един по един да се жертваме до като намалеят и се откажат.
16
1
 
15
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
Именно. то самото общество се плаши от правовата държава и не я желае.
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има много *** начин и то не само за кражбите на коли но и за всички зулуми да бъдат преустановени.Но бъл*гараците не искат това защото правовата държава ги плаши.Няма да могат да крадат и лъжат а това е жизнено вжно за тях както въздуха.
14
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алармата може да спре крадец от столипиново но професионалист от аларма не се плаши.
13
7
 
10
 
! Отговори
някой преди 8 години
Алармите обаче могат да прогонят крадците?Гледах преди години един американски филм, екшън.Та филмът беше за един професионален наемен убиец, мутра, с дебел врат, бабанка.И вечерта преди убийството си легна рано, да се наспи да събере сили.Обаче нещо непрекъснато му пречеше, беше много шумно, шумни съседи, на улицата се вдига врява. Една аларма на кола се разсвири, и на човека не му издържаха нервите, слезе долу, счупи стъклото, отвори вратата, отвори капака, изскуба алармата и тя млъкна.
12
11
 
6
 
! Отговори
ДА преди 8 години
Имобилайзер не върши ли работа,вместо ключ маса?
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно сирийците си падат по среден клас автомобили, докато ираакчаните по висок дизелови. Албания и Косово също бяха средняци. Износ ще има братоци... Едни ще спечелят, мнозинството губи.
10
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През двора на съседчетата ми на година минават по 40-50 коли. Сигурен съм, че половината са крадени. Обаче си имат приказка с полицаите. Те пък пазят нарко-дилърите. И те така.
9
3
 
77
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Моята кола нито я намериха, нито я върнаха, нито нещо чух за нея.Министърката каза, че разкривали голяма част от битовата престъпност. Явно аз попадам в неразкриваемата част.Не че някой пт полицията е търсил.
8
2
 
68
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Ако имала аларма е подминавал, аз не се сещам последните 15 а и повече години да няма кола без аларма или нещо от пройзводителя. Нещо ни будалка този професионалист по измъкването с 3 присъди и още на свободна практика.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Т.Ж. правеше операции поне на тримесечие със спусаци на издирвани ПМС по улици. Площади и уязвими места.
6
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ключ масата е решението, не алармата.
5
5
 
97
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига глупости! Среден клас, висок клас - дрън дрън! Вилнеят си апашите, работят в комбина с полицаи и са недосегаеми. Корупцията е превзела МВР и няма оправия! Това са 20 момченца, при добро желание за 12 часа проблема приключва! Обаче са като свински черва навързани, от апашчето на улицата, през полицаите та до премиера.
4
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поръчков писаница.. Страх, страх трябва да има за да ни взимат пари.. Застраховка, пълно автокаско, по "оценка" на застраховател? Гладни са, но не работят за оборот, а за далавера! Намерили му колата в Радомир? Сериозно? Нарочно, съзнателно, или са врачи? Вярвам им!
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кое е любопитно ))Там останал ли е някой )?!?Та и кражби да има )))?!?
2
1
 
22
 
! Отговори
2020 преди 8 години
ами мъдете на менгемето и ще каже
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Емиле не те познавам,ноот опит виждам и знам само БЛОК ШААФТ незнам дали го има в бг в Италия да ти го сложат е 370 евро обаче няма крадене ,ДА ще ти счупят стъклото ще могат да я запалят, поразий ще ти направят ама немогат да я подкарат просто се блокира волана на едната страна и как ще я караш колата неможе от опит ти го казвам на шефа камиона се опитаха да откраднат да извиха волана счупиха вратата ама толкоз.