Убитият в посолството – Омар Зайед, търсен за убийство

Той живее у нас от началото на 90-те, а трябвало да лежи доживот в Израел
Обновена: 26 фев 2016 11:01 | 26 фев 2016 11:00,
57
Убитият в посолството – Омар Зайед, търсен за убийство
Снимка: МВР

Намереното тяло в палестинското посолство е на Омар Наиф Хасан Зайед, съобщи Нова тв.

Според източници на БНР причина за смъртта е падане от висок етаж на сградата. Това сочат раните, открити при първоначалния оглед. Не се изключва версията той да е бил бутнат, коментират неофициално полицаи.

В средата на декември миналата година на българските власти е било отправено искане от Израел да предадат Омар Наиф Хасан Зайед, който живее у нас от 22 години, за доизлежаване на присъда "доживотен затвор".

По това време Зайед изчезва и вероятно се укрива в посолството на Палестина.

Както Dnes.bg писа Зайед е бил осъден за това, че на 15 ноември 1986 г., в съучастие с други двама души е убил Елияху Амеди. През 1990 г. той е успял да избяга от затвора Аялон, след като е бил хоспитализиран в болница във Витлеем.

Палестинецът имал издадено разрешение за пребиваване в България и му била предоставена карта на чужденец на 15 ноември 2012 г.

Още по темата

Израел е изпълнила изискванията за изпращане на официалната молба за екстрадицията и останалите документи на Европейската конвенция за екстрадиция, поради което са изпълнени условията за предварително задържане на Омар Зайед.

Властите на Израел са дали гаранции на българските съдебни власти, че ако Зайед бъде екстрадиран, няма да бъде обект на насилие, мъчения или жестоко, нехуманно или унизително наказание.

Правата на Зайед във връзка с наказателното производство, водено срещу него, и изпълнението на наложеното му наказание,  бяха гарантирани в съответствие с изискванията на международното право.

За открития труп сигнализират тази сутрин около 8 часа служители от посолството. На място са изпратени коли на полицията и линейка. Пристига и заместник-директорът на СДВР Борислав Борисов.

Огледът на местопрестъплението започна по-късно, тъй като близо два часа униформените не можеха да влязат в двора на посолството, защото изчакваха необходимото разрешение.

И в момента в района около дипломатическата мисия на столичния булевард "Джеймс Баучър" има засилено полицейско присъствие. Следствените действия в сградата на палестинското посолство продължават.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари