Казусът с влаченото куче – неволна грешка или насилие?

Престъпление и наказание: Хулиганство ли е да спасиш мъчено животно?
29 мар 2016 09:05,
94
Казусът с влаченото куче – неволна грешка или насилие?
Снимка: Facebook

На шокираща жестокост към животно станаха свидетели граждани в София. Мъж влачи куче, вързано за теглича на автомобила му. Друг опита да спре насилието върху животното като стреля с газов пистолет. В крайна сметка последният се оказа в ареста, но случаят предизвика бурна реакция в социалните мрежи.

Още по темата

Милко Величков поправял мотора си, когато покрай него минала кола, преследвана от такси. За теглича на колата било вързано куче. За да спре шофьора, Милко използвал газов пистолет.

"Обърнах се и видях, че колата тегли куче. Имаше деца и писъци. Това е шок за всеки, който го види. Влачеше се по корем", разказва мъжът. Зад колата с кучето се движело такси. Неговият водач с примигване на фарове сигнализирал на предния шофьор, че влачи животно – без реакция.

Шофьорът, влачил животното е Стефан Игнатов, негово е и кучето. Близките му обясняват, че бил забравил животното вързано за теглича. Според сестра му Даниела ставало въпрос за "абсолютно неволна грешка". "Кучето е голямо, няма проблем - и е тичало", обяснява Даниела пред bTV.

Милко обаче е видял нещо съвсем различно: "Спря след ъгъла на улицата. И ако не беше спрял, щеше кучето да умре". Не коментира изстрела си във въздуха, но признава, че за първи път е използвал газовия си пистолет. Спомня си, че с няколко съседи догонили Стефан да му поискат обяснение.

"Каза, че го е забравил. При цялата ситуация каза, че не го е видял. Беше настъпателен. Няколко пъти му казах да седи на разстояние. Каза, че знае къде живея", разказва мъжът. Признава, че е бил афектиран, но твърди, че Игнатов е получил от него "леко потупване по рамото", а не удар.
 
Според близките на шофьора обаче ситуацията е била различна - един го държал за гърлото, друг пък стрелял.

И докато Милко е с повдигнато обвинение за хулиганство, то затвор до 3 години заплашваше собственика, ако кучето беше тежко наранено или убито. При леки наранявания санкцията е парична.

Явор Гечев от "Четири лапи" е скептичен дали ще се стигне до наказание. Според него обаче е предотвратено престъпление, защото ако е било влачено още малко, кучето е щяло да издъхне.

"Санкцията може да достигне до 5 000 лв. при положение обаче, че животното не е конфискувано. То може да се изгуби.... аз си мисля, че много трудно ще се докаже от тук нататък нещо. И отговорността е на служителите на полицията, че не са действали правилно. В този случай си мисля, че е предотвратено престъпление", смята той. 

Какво обаче става с кучето?

След като четат разказа на Милко Величков в социалните мрежи, група хора се организират, за да вземат кучето от собственика му.

"Написах във Facebook който иска да дойде в 23:30 на "Александър Невски". 5-6 човека се събрахме, дойдохме, видяхме кучето. Лаеше, не скимтеше. Задният крак го държеше във въздуха, явно го болеше. Стояхме тук до 1 ч. през нощта. Катерихме се по тази врата да видим за кучето. Нямаше как да се извади кучето - вратата е висока, в чужд имот", разказа Калин Учиндолски.

Все пак майката на Стефан обяснява, че кучето - Нола - е добре. Засега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Кучемразеца преди 8 години
Гооляма работа , голям шум за един *** . Добре го е повлачил , повозил господина. Звучи ми интересно , ще опитам и аз !!!
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кво е това лицемериеМного тъпо изказване! Разликата е, че едните животни се убиват за прехрана, а другото е садизъм!
61
2
 
2
 
! Отговори
Красимира преди 8 години
Поздравления за мъжа стрелял и набил ***!!!! Изключително мъжкарска постъпка!!! Щастлива съм да науча, че има доблестни и състрадателни мъже, които се притичат на помощ на беззащитните животни. Бъдете здрав, господине, желая Ви цялото щастие на земята!
60
2
 
3
 
! Отговори
Марко преди 8 години
Да отбележа очевидния факт, че кучефилите в тази тема проявяват толкова дълбоко човеколюбие, че са готови лично да влачат коментирания закононарушител вързан за автомобилите им.Почитания за човеколюбците!;)
59
3
 
1
 
! Отговори
И Д И О Т преди 8 години
Този които е влачел кучето е пълен *** - не глоба а наказание затвор за наи-малко 5 г. - тои заслужава него да го вържат и така да го влачат *** му мръсен - няма закони в тази държава и за това винаги ще има такива изцепки и побоища по пътя защото не ги наказват със затвор - Правителството спи ли че не вземе спешни мерки по тези въпроси и ако не вземе краино време е да си ходи и да доидат нормални хора да ни управляват !!!!!!!!!!!!!!!!!
58
2
 
5
 
! Отговори
Надя преди 8 години
За голеният спор тук - кой е по-важен човекът или кучето, приоритет е да се избере човека, ама такъв като този жесток, нагъл и безотговорен тип не може да се нарече ЧОВЕК.Така че ако трябва да спася живота на кучето или неговият избирам кучето.
57
5
 
7
 
! Отговори
ина преди 8 години
Собственика е *** убиец гад
56
1
 
0
 
! Отговори
I have a dreem преди 8 години
Като гледам,много материал за мойта бъдеща фабрика има,много безмозъчна биомаса.
55
6
 
1
 
! Отговори
I have a dreem преди 8 години
Моята мечта всъщност е обикновена човешка мечта:Бих построил една голяма фабрика за гранулирана ,дълготрайна храна за животни,за всякъкви животни-кучета котки,големи котки-лъвове,тигри,ягуари и крокодили даже.Най вече за изчезващите видове-ягуари,тигри,анаконди.Много хора алармират-природата загива,например тигрите -тез прекрасни създания са само към 3000.Суровината-хора като този дето влачил кученцето.Честно ли е да има седем милиарда маймуни,а само 3000 тигри,кажете ми ??
54
0
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
До до 51Не разбираш какво пиша. Казвам, че жестокостта и насилието са признак за нецивилизованост и простотия независимо към кого и какво са насочени. Осъдително е всяко насилие и не трябва да се делят.
53
4
 
0
 
! Отговори
Марко преди 8 години
До diavolchetoСкъпо дяволче, защо си толкова малоумно ? Разчиташ на чуждото малоумие? Кофти стратегия ;)
52
3
 
1
 
! Отговори
Нед преди 8 години
Закона ако не сте чели разделя животните на такива отглеждани за прехрана , домашни любимци , диви животни . На тия дето реват за Китай да отиват там !!
51
1
 
0
 
! Отговори
до 54 преди 8 години
До SЪDiSTСам осъзнаваш, че сравнението ти е тъпо, нали!
50
1
 
7
 
! Отговори
до 51 преди 8 години
До ВъпросЕ не знам как разбра, че не се вайкаме за пенсионер или дете. Писал съм и под онази статия. Не виждам защо според някои ако обичаш кучетата непременно мразиш хората. Някаква дефектна логика имате.
49
7
 
4
 
! Отговори
Съмнявам се преди 8 години
Дали ако вместо кучето, беше вързано дете щяхте да бъдете така активни.
48
5
 
10
 
! Отговори
diavolcheto преди 8 години
Не, не е неволна грешка!Няма животно, което, нормално, да стои вързано за теглича.Абсолютно умишлено издевателство над животинчето!Я да го " забравят " този вързан за теглича на кола и да го " поразходят " по същия начин. Както той е постъпил с кучето.И да го видим след " разходката "!***.
47
0
 
0
 
! Отговори
зоото преди 8 години
Саудитското шериатско законодателство го каза-това е по хуманната присъда от 21 век.Преди е било-убиване на площада с камъни.
46
4
 
4
 
! Отговори
що... преди 8 години
...не си закачите по един "Je suis...(напр. 'куче') " и да спрете с лицемерието си? !
45
0
 
2
 
! Отговори
до зоото преди 8 години
Това за котката в Саудитска Арабия кой ти го каза?
44
6
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Нарочно или без да иска - виновен е! Кучето е отговорност! Утре ще си забрави детето, *** к.пеле.Съмнявам се да го е забравил. Такива не трябва да се чака да стигат до ареста, защото ще ги пуснат. Трябва да го разбият от бой. Отвращавам се от подобни постъпки и оправдание от типа "забравих" е просто недопустимо. Подобни тупани трябва да ги повлачат малко тях с колата, нали е достатъчно голям да тича... ***!