Наглост! Александров точел Фонда през 4 свои жилища

От апартаментите в чужбина той си докарвал солидни суми
21 апр 2016 09:00,
185
Наглост! Александров точел Фонда през 4 свои жилища
Снимка: Булфото, архив

Шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров точел фонда през 4 свои апартамента в чужбина, които давал под наем на семействата на болните деца, научи "Монитор" от разследващите.

Едно от жилищата със сигурност е във Франция, а за останалите три станало ясно от записани със СРС-та разговори на служителите във Фонда.

От жилищата Александров си докарвал солидни суми, тъй като ги е давал под наем на семействата на изпращаните за операции и процедури деца.

Още по темата

Родителите на практика не са плащали за тях. Наемите, както и пътуването не само на пациентите, но и на техните придружители, се поемат от бюджета на фонда, който се пълни от държавната хазна и от дарители.

Това е само една от схемите, които Александров и колегите му са използвали за точене на държавните пари за болни деца.

Вчера по обяд шефът на звеното и всичките му 7 подчинени бяха арестувани за 24 часа. Целият щат на звеното е от 8 души, което означава, че реално е арестуван целият Фонд.

Според разследващите тъй като били "малък и сплотен колектив", служителите и шефът им по-лесно развивали корупционните практики - отклонявали средства от Фонда за лечение на деца в чужбина към свои лични сметки.

Освен това самият Павел Александров вземал подкупи от родители на болни деца, които са му носени на ръка. При акцията в неговия кабинет са били открити пликове с пари.

"Шокиран съм от тази новина, че въобще можем да говорим за такова нещо, когато става дума за деца. Че може да има злоупотреба с парите за лечението на деца", сподели пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По думите му щом има намеса на ГДБОП това навежда на мисълта, че има организирана престъпност, а не просто нарушение на закона или злоупотреба от отделен човек.

Очаква се специализираната прокуратура да оповести повече подробности за нарушенията. Днес изтича и първоначалната 24-часова мярка задържане под стража на арестуваните. Очаква се прокуратурата автоматично да ги удължи на 72 часа.

От държавното обвинение единствено уточняват, че разследването е по досъдебно производство за организирана престъпна група за корупционни престъпления.

Междувременно днес родители на нуждаещи се деца ще протестират пред Фонда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
1
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕНА преди 7 години
На тези ....нямам думи как да ги нарека им вземете всичките имоти и ги дарете за лечението на болни деца. Те са за доживотен затвор!!!
134
0
 
3
 
! Отговори
рънърса преди 7 години
Тоз като влезе ще се сгоди за целия сектор, баткаа!
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чироз, препоръчвам ти да посещаваш само частни болници, да свикваш с новия ред, ще го схванеш.Апропо, простотията не се лекува и в това е проблемът на нацията.
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
159:Да, така се работи.Лично аз не се изненадвам.Някой знае ли кой е първоизточник на информацията за злоупотребите?Интересен ми е механизмът на генериране на подобна медийна информация.
131
1
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Към настоящия момент "информацията от прокуратурата" вече е друга:Апартаментите не били на Александров;Пликове с пари няма;Подкупи от родители няма;
130
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изверг! Проблемът обаче е че сигурно някой друг *** с по-здрав гръб е на ред да поеме фонда и за това са "разкрили" схемата на този. Не могат да ме убедят, че никой извън този толкова сплотен екип от 8 не е знаел какво става в продължение на години. Да не дава Господ да се разболее детето ти!
129
3
 
19
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Този е само върха на айсберга. Трудно можете да си представите другите мерзости които се вършат повсеместно в държавните коптори наречени министерства, агенции, областни администрации, кметства и да не изброяваме, че край нямат и всички лапал ли лапат на наш гръб.
128
2
 
15
 
! Отговори
Омерзен преди 7 години
Не знам вие какво мислите и не знам доколко е християнско, но този *** трябва да умира много бавно и в ужасна агония. Да крадеш от парите за живота и здравето на най-нуждаещите се български деца ... нямам думи.
127
5
 
8
 
! Отговори
БОКО-ТИКВОКО преди 7 години
КАКВО СЕ ЧУДИТЕ Г Е Р Б
126
4
 
7
 
! Отговори
Чироза преди 7 години
Лекарите се наричат хуманитарни което навежда на мисли като хуманност, човещина. Не така виждат своето положение лекарите. Пази боже да не ти се наложи да отидеш в болница. Чакаш опашки, доктора се занимава с клюки в кабинета. После излиза да се поразходи, пийне кафе и така до завършване на 6 часовия работен дан.
125
1
 
11
 
! Отговори
Попов преди 7 години
Срещу фонда се водело разследване за организирана престъпна група. Мисля, че има такава, но не търсят на правилното място. По-скоро трябва да се потърси в Министерски съвет и МЗ. След първата вълна на емоции и четейки коментарите се надявам, че все повече хора търсят повече информация и си задават въпроси. Има надежда. И пак Ви моля - недейте с крайното хейтърство. Не бива. Категорично съм за, че всеки, който е виновен трябва да понесе заслуженото. Но по правилният начин.
124
3
 
4
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Здравеопазването и образованието са двете най-социалистически професии. Не напразно през 1989 г на първа линия в СДС бяха лекарите които ни обясняваха как България да стане по-социалистическа и от Тодор Живкови времена. Най-пропаднали социалисти със най-русофилистични наклонностивзеха да ни учат на демокрация.
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако сумата от 200000 лв.- т.е. над 102000 евро наем за година е вярна, наема далеч не е бил под пазарната цена. Това са си 8500 евро на месец, а това за дългосрочен наем не е нисък наем и за Париж. Разбира се за нормален апартамент, а не за много централно разположен и луксозен. Ако е второто- възниква въпроса защо е бил наеман луксозен апартамент, вместо да се наемат 2 за 2 деца?
122
1
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До Анонимен 148А има ли апартаменти в чужбина ?Споменатия в "информация от прокуратурата" френски апартамент се оказва на Маргарита Николова Мунос, българка живееща във Франция, която го дава под наем на Фонда на една петта от пазарната цена.Същият апартамент е проверяван 2012. Пликове с пари всъщност няма, а и в "информацията от прокуратурата" не се споменават цифри.
121
10
 
11
 
! Отговори
тя преди 7 години
като му гледам мутрата се вижда какъв *** е !
120
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има апартаменти в чужбина , а на мен ми е трудно да си плащам наема на апартамента ми купен през 80-те!Имам същото образование като въпросния шеф!
119
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нека като го осъдят, да му отнемат имуществото и апартаментите да станат официална собственост на фонда. Така няма да се дават пари за наеми, а за други цели.
118
1
 
26
 
! Отговори
777 преди 7 години
***! ГОСПОД ЩЕ ГИ НАКАЖЕ!
117
1
 
10
 
! Отговори
Попов преди 7 години
До 137 Напълно съм съгласен с Вас. И това е най-тъжното, че хората са вкарани в *** и разтърсваща ситуация. Пак казвам - нормално е да има афектирани реакции. Става въпрос за деца, за морал, за ценностна система - и за уронването на вярата ни в тях. Играта с тези чувства е страшна. Минал съм от там и знам за какво става въпрос. А иначе - дълбоко съм убеден в невинността на Павел Александров и неговия екип. Стоя зад думите си със своето име. Ако се наложи ще го повторя където трябва.
116
1
 
14
 
! Отговори
Говедо преди 7 години
Забравих да добавя.Ако тук действаше китайската съдебна система ,на този роднините му трябваше да платят за един брой куршум.Просто ефикасно и превантивно и най вече респектиращо за бъдещи мераци за подобни изродщини !!!!