МВР отчете: 100 кражби на ден, 2/3 – неразкрити

Само при убийствата имало висока разкриваемост
27 юни 2016 07:36,
17
МВР отчете: 100 кражби на ден, 2/3 – неразкрити
Снимка: архив Булфото

Около 100 кражби стават всеки ден у нас. Това сочи статистиката на МВР. През януари са извършени 2905 кражби, месец по-късно броят им е нараснал до 3194, а през март са били 3205. През април се наблюдава спад до 2859, а през миналия месец се качват леко до 2943.

Това са най-масовите престъпления, чиято разкриваемост е отчайващо ниска, пише ”Сега”. На годишна база МВР отчита, че в малко над 1/3 от случаите се стига до извършителите. В месечната статистика обаче нещата изглеждат още по-зле. В първия месец от годината полицаите са разкрили 793 случая, или 27.3%. През следващите отчетни периоди ситуацията не се подобрява - февруари (24.9%), март (26.5%), април (22.6%), май (22.9%).

Кражбите на коли също не са пренебрежими. По данни на статистиката всеки ден поне 10 собственици се разделят с автомобила си. Тяхната разкриваемост е още по-ниска. Например през миналия месец са разкрити едва 6.5%, или 20 посегателства, от общо 309 регистрирани.

Месец по-рано разкриваемостта е била 4.1%. Все пак статистиката отчита, че за същите месеци са разкрити и стари кражби - през май те са 34, регистрирани по-рано, а през април - 27. От години МВР обяснява, че трябва задължително да се промени Наказателният кодекс, за да му позволи разследването на тези престъпления, защото сега много често крадците се измъкват с твърдението, че са отнели колите само за да се повозят.

Висока е разкриваемостта на убийствата, става ясно от данните. През януари са регистрирани 20, а разкритите са 14. Месец по-късно разкриваемостта е 86.7%, а през следващите - март (66.7%), април (81.8%), май (88.9%).

Ниското качество на разследването в МВР отдавна е повод за много критики и от страна на прокуратурата. В годишния си доклад за 2015 г. от държавното обвинение записаха, че "основен фактор, затрудняващ качественото провеждане на разследванията, е недостигът и неравномерното разпределение на квалифицирани специалисти, на които да се разчита за изготвяне на експертизи по наказателни дела". Съвсем наскоро главният прокурор Сотир Цацаров каза, че новопостъпващите разследващи полицаи трябва да минават поне през 6-месечен практически курс, преди да започнат работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо не се пише за гаврата на доста прокурори с дознателите в МВР. За даването на абсурдни указания да се установават маловажни факти. Миналия месец дознател от МВР ми се оплака,че бил разкарван от прокурорка, която настоявала при напълно изяснен случай да се изясни какъв е бил цвета на дрехите на престъпника, макар,че свидетелят го е видял късно вечер и е описал дрехите само като с тъмен цвят.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То не е целта да хванеш всички. от 100 трябва да хванеш 2-*** и наказанието да е такова че да откажеш други 200.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МВР трябва да се затвори и да се направи ново функциониращо.
10
1
 
1
 
! Отговори
гоце с 3 пера преди 7 години
Зам. - главният прокурор Ася Петрова, която има основна заслуга за разбиването на бандата за мокри поръчки ' Килърите ' , нямаше ли и тя днес РД ?От днес започва мисия на 5 - *** Европейски прокурори . Който може, нека чете между редовете !Боко - пеефската масонска цаца май е пътник ...
9
1
 
3
 
! Отговори
препатил-продължение преди 7 години
До ИстинатаТа мисълта ми е, че ако не дай си Боже, пак имам такава случка - никога няма да се подложа на подобно изтезание - да викам полиция, и после да ме разиграват като май.муна десетилетия......!?
8
1
 
2
 
! Отговори
препатил преди 7 години
До ИстинатаПрав си, за съжаление! Преди няколко години ни обраха. Имахме глупостта да извикаме "милиционери". След има-няма 3-4 години набедиха някакъв за извършител и се почна едно разтакаване по МВР, съдилища, свидетели....., разпити, присъди, обжалване. Като резултат - набеденият обжалва на всички възможни инстанции, на които трябваше да се влачим и пострадали и свидетели и вещи лица........Просто ужас! Все още няма окончателен резултат от цялото това движение. Та, ако не дай си Боже,
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам да им вдигнем заплатите. Все пак това си е добре свършена работа.
6
1
 
10
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Големи наглеци тези от МВР. 100 кражби на ден, как пък не! МВР много добре знаят, че повечето кражби изобщо не се регистрират, защото хората добре знаят, че МВР спи и не работи и няма никакъв смисъл да си губят времето да се жалват в МВР. Коректното съобщение може би би било следното:100 кражби на ден регистрират в МВР, а колко са нерегистрираните кражби, може само да се гадае, примерно по 10000 кражби на ден. От всички кражби МВР разкривало около 30, т.е. 0,3%, което ми се вижда надуто от МВР
5
1
 
6
 
! Отговори
Смях в залата! преди 7 години
Е, разкриваемостта при убийствата със сигурност могат да я изкарат дори и 110%, като ги пишат всичките САМОУБИЙСТВА!!!....Аз не си сомням в последните 20 години да са разрили и едно занково убийство. Вярно, има някои осъдени за убийства, но дори и при тях остава голямо съмнение, че са просто набедени за извършители, като са ги взели от постоянния контингент, без да има безспорни доказателства за вината им.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да им вържат заплатата спрямо свършената работа.Всяка сутрин и вечер да пишат доклад - какво ще свършат и какво са свършили.И като вземат 2/3 по-малки заплати, ще се замислят другия път дали да дремат в патрулката, "щото никой не им бил обяснил че не се прави така"!!!!!Голяма част от държавните служители станаха бетер м.а.н.г.у.стите-само на държавна издръжка.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма престъпление без участието на бивш, настоящ или бъдещ милиционер. Плащаш си на клесавците и си работиш. Тези мърлячи са корумпирани на всяко ниво. Колкото по-некадърен и загубен е рушветчиията,толкова по-евтино ти излиза. Виж по върховете вземат скъпо, но пак всичко си работи.
2
1
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
100 кражби на ден ?? Абсурд-- 100 кражби стават само на ден в някой голям град- само в Слънчев Бряг на ден има достатъчно обрани туристи - но те знаят че няма смисъл да се оплакват в полицията за 50 -100 евро - защото никой няма да им обърне внимание
1
1
 
24
 
! Отговори
ами преди 7 години
Да при убийствата има голяма разкриваемост.....разкриват кой е убития!