България – първа родина на... ало корупцията и ужилените

Защо българските ширини родиха телефонните измами?
25 авг 2016 17:30,
35
България – първа родина на... ало корупцията и ужилените
Снимка: Reuters

Телефонните измами, на които стават жертва хиляди възрастни жени и мъже в България, се срещат само по нашите ширини. Една от причините българските баби и дядовци да са така лековерни, може би е в ширещата се в страната корупция и схващането, че с пари всичко може да се оправи. Или – в тревожната изостаналост на населението ни.

Това се чете в два опита за обяснение на феномена "ало измама" в материал по темата в "Дойче веле".

Публикацията припомня един от последните фрапантни случаи - възрастна столичанка се оказа поредното попадение в "десетката" за телефонните измамници. Заблудена ловко, че се налага да подпомогне полицейска операция, пенсионерката доброволно се разделила с 30 хиляди лева и всичките си златни ценности.

Според данни на полицията, общата стойност на средствата, които жертвите лековерно са предали на телефонните измамници в последно време, са за милиони левове.

Още по темата

Има предположения, че над половината от този вид престъпления остават необявени - понеже хората не вярват, че извършителите ще бъдат разкрити и осъдени, а също и поради страх от отмъщение, заплахи, подценяване на проблема или опасения, че самите пострадали са прекрачили закона, или просто от срам заради проявената наивност.

В специално изследване за т.нар. "ало-измами", резултатите от което бяха огласени през юли, се казва, че престъплението е "типично за България", но се забелязват и наченки на интернационализирането му: за телефонни измами в България се използват SIM-карти на румънски и гръцки оператори, като има също така и опити измамите да се пренасят в чужбина.

В документа има и друг извод на Върховната касационна прокуратура: "Поради непознаването на това престъпление в чужбина, липсват възможности да се заимства чужд опит за противодействие".

Тези констатации на държавното обвинение всъщност ясно подсказват, че измамническата дейност по телефона има основно местен генезис. Те повдигат обаче и някои въпроси, като например: защо този вид престъпления са "типични" за България и защо точно българите се оказват най-податливи на подобни криминални практики?, се пита в материала на "Дойче веле".

Според един от участниците в изследването на ВКП, д-р Иван Петрунов от катедра "Икономическа социология" на УНСС, най-голямата част от жертвите на телефонни измами са на възраст между 71 и 80 г., най-малките са под 18 г. и в огромната си част те живеят на територията на София.

От друга страна 93 на сто от измамниците са мъже между 18 и 35 години, повечето от които обитават малки населени места на страната.

"Това показва, че потърпевшите са социализирани в общество и са се развивали в култура, различна от тази на извършителите на този тип престъпления. Между тези два образа има доста разлики. При извършителите, които са предимно от етническите малцинства, се наблюдава неуважение към закона и правовия ред. В същото време пострадалите са възрастни граждани, които дори не допускат, че подобен тип измами въобще е възможно да се случат", смята Петрунов.

Според него, в българското общество съществува представата, че корупцията е единственият начин за достъп до определени лекарски, административни и дори полицейски услуги при пътни произшествия.

"Изследвания сочат, че месечно в България се осъществяват над 150 хиляди корупционни сделки, което е страшно много. Много семейства и техни близки са се сблъсквали с явлението - даване на скъпи подаръци или пари в брой - срещу ползване на медицински, административни и някакви други услуги. А това формира съответните нагласи", каза още преподавателят.

Според него друго възможно обяснение на феномена е и че европейците с по-висока финансова култура ползват финансовите институции.

"Докато възрастните българи предпочитат да държат своите пари и ценности в къщи. Това позволява жертвата бързо да предаде парите си на измамниците, без да има време да обмисли ситуацията или да се свърже със своите близки", казва Иван Петрунов.

Социалният антрополог доц. д-р Харалан Александров предлага друг разказ. По време на проучвания в района на Разград той е констатирал, че жителите на местно село са били завистливо и масово развълнувани от успехите на известен ромски клан, който се занимавал с телефонни измами в чужбина.

"Усетих елемент на неприкрит възторг от това какви пари измамниците успели да смъкнат от някакви нещастни хора, на които местни булки обещавали брак. А това е доста по-различно от онези, които плашат по телефона възрастните, че децата им са в болницата след катастрофа, да речем", уточнява Александров.

Според него обаче истинските въпроси са дали хората наистина са толкова наивни и какво, всъщност, ги превръща в лесни жертви на телефонните измамници.

Александров разказва за ДВ и друг идентичен случай от преди петнайсетина години - около изследване за трафика на хора.

"Работната версия на проучването ни тогава беше, че момичетата от бедни семейства в периферията на страната просто не са информирани за онова, което ги очаква, след като скочат в мерцедеса на някакъв трафикант, който им обещава да ги направи "звезди" в Западна Европа. Оказа се тъкмо обратното - те са били отлично осведомени за това от жълтите медии, пълни с истории за лошите мъже, които отвличат невинни девици. Това обаче по никакъв начин не ги възпираше да влизат доброволно в капана", е констатирал социалният антрополог.

Излиза, че при подобни случаи знанието не води до промяна на поведението. "Това е типичен "mental arrest", което на езика на психологията означава блокиране на емоционалното и когнитивно поведение на ранен етап от цикъла на развитие", разяснява Александров.

"Затова такива явления са много притеснителни, тъй като показват, че България е обитавана от хора с тревожна изостаналост. Това е само моя хипотеза, която не мога да потвърдя без конкретни изследвания. Но тя ми се струва доста важна", признава социалният антрополог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
33
 
! Отговори
Умен преди 7 години
До СоваВъзрастните са уязвими защото са прости
27
0
 
32
 
! Отговори
Комуняга преди 7 години
До Честен човекНашия лидер Сергей е най-честният и родолюбив българин.Замъка му в Швейцария е съвсем заслужен с оглед вярната служба към България.
26
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТAВA СТРAШНОИ това го четохме снощи,Дай ся нещо и за милионерите от БСП.,иначе хората си мислят,че си чистиш задните части с празни приказки.Оплюваш едни шмекери за сметка на други шмекери.
25
1
 
34
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
До до коментaр 7.Тоя коментар го четохме и снощи и миналата вечери и преди няколко дни.Чак си смешен.Айде ся да спретнеш една биография на Първанов,Станишев, Овчаров,Нинова,Гергов,Орешарски,Добрев,Вигенин,Пирински,Виденов,Доган,Местан,Костов,Етем и всички останали комунисти милионери,които ни крадат най нагло от години,или си мислиш,че читателите са овце и не проверяват миналото на тези бандити.От къде идват,и тлъстите им сметки също.
24
1
 
40
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ Е ПОСЛЕДНА ГРИЖА, ЧЕ ИЗМАМНИЦИ ОБИРАТ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА.
23
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До UK 16Ама номерът не минава за разлика от България! Това показва колко ни е пипето.
22
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, ако някой се обади да заплаши с похищение някоя голяма личност, моментално ще го изловят- ще засекат клетки- млетки, всичко, на мига. Защо не могат да намерят тези дребни мошеници? Не искат ли, кво?
21
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, как така се хващат хората, толкова ли са ***? А и полицията ако е искала, досега да е изловила всички измамници, не смятам, че е чак толкова трудно да бъдат разкрити... или не им се занимава
20
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възрастните българи са израстнали по времето, когато думата на милицията беше закон и нямаше мърдане. Сега е полиция, но възрастните вече не могат да се променят, в подсъзнанието им е набито, че с милиционер не се спори. Така че изпълняват, каквото им се каже. За никаква корупция не става въпрос тук.
19
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На българите все нещо им пречи! До 10 ноември 89,ни пречеше Световния империализъм,сега ни пречело времето в което били живели възрастните!?А аз си мисля,че освен горните две причини,можем да споменем че са ни виновни и четирите годишни времена!
18
3
 
46
 
! Отговори
От Грац! преди 7 години
До СоваНе съм съгласен,че българите са доверчиви! Българите са алчни,завистливи,прости,ама изключително прости,неграмотни,егоисти,които си мислят,че всички останали мерят със същия аршин!Да,ама не !Това го разбраха престъпниците и затова им минават номерата!Това го разбраха бившите ни патньори от Соц страните,знаеха го отдавна и Ес,САЩ и НАТО,та затова ни използваха,като примамката в капана!За това сме в подобно положение!Какъвто народа,такива са и управниците,такава ни е и държавата!
17
2
 
39
 
! Отговори
rusnak преди 7 години
А бе защо ни занимавате с тези глуп0сти, дайте нещо за Русия.
16
5
 
49
 
! Отговори
Сова преди 7 години
Защо възрътните хора са уязвими ? Защото живяха при друга система при която тези.неща бяха чужди хората си вярваха, и те все още вярват че живеят с онези хора, да ама не.
15
1
 
54
 
! Отговори
българин преди 7 години
Престъпниците са като плевелите.Те виреят там където не се вземат мерки срещу тях.Тя нашата правосъдна система Максим Ставийски не осъди,та камо ли някой телефонен измамник.
14
4
 
46
 
! Отговори
UK преди 7 години
Много *** статия, няма нищо вярно в нея. Живея в Англия от години и постоянно ми звънят измамници да ме питат дали не съм претърпял катастрофа или подобни фантасмагории. Тук ги има от десетилетия, не сме открили топлата вода,колкото и да ни се иска.
13
15
 
38
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Всичко лошо идва от Русия. И по-рядко и от САЩ.Ние българите не сме толкова лоши че да ги измислим тия неща.
12
4
 
47
 
! Отговори
до коментaр 7 преди 7 години
Продължавам-Тоест Борисов никога не е подавал заявление за напускане на БСП,така че във всеки един момент може да се върне там откъдето произхожда. Отказал се е от червената идея само устно!
11
3
 
44
 
! Отговори
до коментaр 7 преди 7 години
Бойко Методиев Борисов е един от най младите комунисти в България станал член на БКП още на 18-годишна възраст. Баща му Методи Борисов е с чин майор от ДС. Борисов напуска пожарната която е част от системата на МВР защото отказва да се съобрази с новия приет закон за деполитизиране на силовите министерства. Борисов е активист на митингите на БКП ,после БСП като не пропуска нито един от тях. На 2 май 1990 год. след двата паралелни митинги по случай празника на труда/1 май/ на КТ Подкрепа събрал 200 хил. души и на БСП събрал 15 хил. човека в-к Дума излезе със заглавие- "Седесарите оплюха празник
10
1
 
44
 
! Отговори
Василева преди 7 години
Мъжо, пратих те на пазара, а ти пак пишеш по социалните мрежи. Д-р Наумов какво ти каза, за да си оправиш нервите и депресията?
9
1
 
37
 
! Отговори
Коментатор преди 7 години
До Корифей Литератора ВасилевНе проверявам като пиша милиард или милярд... Не за правопис става въпрос, а за тъпота. "кайв" е "какъв"