Ало бандитите зарязаха бабите, търсят преводачи

Новите жертви знаят езици, лъжат ги, че ще помагат на полицията
29 авг 2016 15:30,
15
Ало бандитите зарязаха бабите, търсят преводачи
Снимка: Reuters

Телефонните измамници сменят жертвите си и от баби вече минават на млади и високообразовани хора, които владеят чужди езици. Това предупредиха от полицията във Велико Търново, където вече разследват три случая на подобни измами. Жертвите са изгорели с от 60 евро до 200 лв.

Мошениците се представят за шефове в полицията, прокуратурата или съда под предлог, че институцията се нуждае от преводач за разпит на задържан чужденец, разказва за схемата "24 часа".

Още по темата

Извършителят на престъплението подбира жертвите по обяви в интернет или печатни издания, агенции за превод, туристически фирми, офиси за недвижими имоти и други подобни. Понякога "подборът" става и на случаен принцип – бандитите звънят на случайни телефонни номера - стационарни или мобилни.

Жертвите на този тип измами са по-млади хора, владеещи чужди езици, поясняват криминалисти. При тази схема авторитетен глас обяснява на избраната жертва, че в управлението на полицията е задържан чужд гражданин и са необходими услугите на преводач.

След това доверяват, че "задържаният" чужд гражданин трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер и молят "преводача" да купи такъв. Карат го да им диктува номера с обещанието, че парите ще му бъдат възстановени в управлението на полицията, когато се извърши преводът.

Оплетените в мрежите на "ало" мафията се въвеждат допълнително в заблуждение, като с тях започват да се уговарят мними адвокати, които също са ангажирани със случая. Те обещават голяма сума пари за услугите, след като всичко приключи, но към момента не могат да се явят лично, тъй като имат проблеми от семейно естество.

Мнимите юристи обещават, че ще се срещнат на по-късен етап, за да уредят финансовите си отношения.

Под предлог, че трябва да се даде подкуп на водещия разследването, жертвата е молена да изпрати определена сума пари чрез банкови институции, които осъществяват финансови преводи на чужд гражданин в Сърбия или съседна на България държава.

Засега е установено, че обажданията са от сръбски номера и не могат да бъдат проследени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тези сценарии не си ги измислят сами,със сигурност има хора от полицията намесени
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се знам какъв съм стиснат, само да чуя думата "пари" и веднага ще затворя телефона.
11
0
 
4
 
! Отговори
интересно преди 7 години
бабите ли свършиха :)
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че са по-завъртяни истории добре, ама в момента като споменат "ваучер" никой ли не се сеща?
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 120-200лв голяма сложнотия.. Поиска ли ми някой пари предварително за каквото и да е му пожелавам приятен ден и му затварям :)
8
1
 
9
 
! Отговори
Горан преди 7 години
И не само преводачи. Миналата седмица ме атакува настоятелен младеж от фирма 24 Трейд с предложение да ми е инвестиционен посредник на борсата. Не само, че не разбра думата "не", а още повече се ожесточи и изнагля и стана още по-арогантен.
7
4
 
12
 
! Отговори
Вия преди 7 години
При дивия капитализъм е така - всеки се стреми да забогатее бързо и веднага. А най- сигурният начин това да се случи, е като мамиш/експлоатиращ останалите. Затова капитализма никога няма да доведе до проспериращо и нормално функциониращо общество.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еее, как човек с що годе нормален интелект ще повярва на тези глупости се чудя. Все пак благодаря за предупреждението.
5
2
 
10
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Аман от балъци
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе ич не вервам на такива новини. Пълни измишльотини и глупави.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами така е, като полицаите не знаят и български както трябва, ще се търсят преводачи. А че схемата е ***, няма нужда да се дискутира.
2
5
 
16
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До 2Защо свързвате образован със знаещ чужди езици!???
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са пълни глупости. Образован човек няма масово да се върже на такава схема. Ало измамниците не са глупави хора - това за тях е работа, а никой не иска да работи на загуба. След като отарашат бабите, ще се насочат към по-перспективна прослойка.