Полицията задържа ало измамник в София

Внукът на възрастната жена осуетил измамата
29 авг 2016 16:00, Анисия Иванова
9
Полицията задържа ало измамник в София
Архив: Булфото

Столични полицаи задържаха извършител на телефонна измама, съобщиха от МВР.

Вчера на домашния телефон на 67-годишна жена се обадил непознат и казал, че синът ѝ е блъснал с автомобила си човек и за да бъде оневинен, трябва да плати 11 000 лв.

Непознатият определил и точното място на предаване на парите. В момента, когато жената тръгнала да носи сумата, се прибрал внукът ѝ, който сигнализирал полицията.

В резултат на проведените незабавни заградителни действия извършителят бил задържан 35-годишен софиянец с множество криминални регистрации за измами.

По случая било образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура на мъжа е повдигнато обвинение и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация, както и най-разпространените сценарии за извършване на телефонни измами:

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога;
Не се доверявайте на непознати хора;
Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;

Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда;

Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането;

В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.;

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията;

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: МВРСофияало измама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Завели го в районното, почерпили го с кафенце и бисквити и го пуснали по живо по здраво след като обещал, че друг път няма да прави така.И още утре пак ще е на телефона.
5
0
 
3
 
! Отговори
БХК преди 7 години
БХК защо спи ,веднага да влиза в час.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отрежете му езика. Той му е работния орган за извурване на престъпления и няма да има рецедив.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Езика е достатъчно. За другите травми много пари за лечение ще отидат.
2
1
 
14
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Счупете му краката и му отрежете двете уши, езика и дясната ръка.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво правим сега.......