Звездният ни рожденик: Любо Пенев на 50

Някои факти за футболната легенда
31 авг 2016 07:08,
15

 Снимка: Булфото

Днес своя 50-и рожден ден празнува футболната ни легенда Любослав Пенев. Роденият в Добрич футболист се състезава за ЦСКА, Валенсия, Атлетико Мадрид, Селта и Локомотив Пловдив. Като треньор пък ръководи националния отбор на България и клубните ЦСКА, Литекс, Ботев Пловдив. Ето и някои други факти за днешния рожденик:

- Дебютира в професионалния футбол, когато е на 18 години. Прави го с екипа на ЦСКА.
- В сезон 1995-1996 г. Любо Пенев печели Купата на краля с Атлетико Мадрид.
- През 1996 г. вкарва автогол за България при квалификация срещу Франция. При пристигане на летище казва: "Който ме уважава, ме уважава. Който не ме уважава, да духа супата". Репликата е възприета като обида за народа и Пенев е отстранен от отбора. През 1998 г. се завръща сред националите.
- През 1994 г. е диагностициран с рак на тестисите. Затова и пропуска финалите на Световното първенство в САЩ.
- Пенев е племенник на най-успешния български треньор Димитър Пенев. Затова има и комичния прякор "чичовото".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Митко Димитров преди 7 години
Честит,юбилей Любо!Бъди все така непокорен! Желая ти много здраве и успехи! Треньора трябва да има респект пред футболистите,а ти го имаш,защото малцина имат твоите успехи! Много бързо те забравиха и сложиха този послушник Петев,защото им е удобен ! Загуба 2:7 не е загуба,защото е в контролен мач! Но бъди винаги с гордо вдигната глава,защото и твоето време ще дойде! Наздраве!
6
4
 
3
 
! Отговори
чичовото преди 7 години
Да духнете супата идиотчета.
5
1
 
14
 
! Отговори
God преди 7 години
Да е жив и здрав. В Испания го наричаха Ел Голеадор. Той е един от малкото чужденци, който е правил хеттрик на Реал Мадрид и е бил капитан на Атлетико Мадрид. Дано някога видим пак толкова успял български футболист.
4
3
 
12
 
! Отговори
Честито преди 7 години
Да си жив и здрав, Любо! Да се радваш на внуци и правнуци! Постигнал успехите си във футбола с цената на много труд! Може да бъде пример за подражание на всички деца и юноши, решили да се реализират във футбола!
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чичовото на 50?! Да е жив и здрав!
2
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалкия фраскач дали не трябваше да спомене ,че Пенев е Шампион на Испания с Атлетико и голмайстор на от95-96 сезон 95-96? А колко футболи имат повече мачове в Премиера от него???Това със супата важи специално за такива драскачи,плювачи и всякакъв вид вредители!
1
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Противоречива фигура в българския футбол, която някак успя да запази известно достойнство през годините. Честит юбилей и да е жив и здрав!