Съдът остави обвиненият в тероризъм в ареста

Захариев е разследван и в Австралия
Обновена: 22 сеп 2016 19:56 | 22 сеп 2016 19:30, Петя Славова
33
Съдът остави обвиненият в тероризъм в ареста
Снимка: БНТ

Специализираният съд остави в ареста 21-годишен мъж, обвинен в тероризъм. Иван Захариев, който има двойно гражданство - австралийско и българско, е задържан в София преди два дни, след като службите са го следили близо два месеца. Захариев посещавал редовно стрелбища в София и Пловдив, от него била иззета религиозна литература, а в частни разговори споделял симпатии към "Ислямска държава". Оказва се, че Захариев е разследван и в Австралия по подозрение в тероризъм, съобщава БНТ.

Съдът прецени, че има достатъчно основания да се предположи, че ако бъде пуснат на свобода, Захариев ще се укрие, предвид това, че той е имал ясното намерение да напусне България.

Още по темата

Разследването по случая се ръководи от Специализираната прокуратура и е започнало по сигнал на ДАНС отпреди два месеца.

Иван Захариев или Джон Захариев, каквото е австралийското му име, е 21-годишен мъж с двойно гражданство. Има баща българин, майка виетнамка. Роден в Ханой, живее в Австралия. Дошъл в България в средата на годината, за да си извади български лични документи, както той твърди, и да се види с баща си, който уреждал процедурата около пенсионирането си.

Според обвинението, обаче, престоят на Захариев у нас е бил с цел подготовка в стрелба и впоследствие присъединяване към редиците на Ислямска държава в Сирия.

Преди два месеца службите проявяват интерес към него, след като Захариев започва да посещава доста често стрелбища в София, Пловдив и Войводиново. Там се обучавал да стреля. Споделил пред треньорите си, че целейки се в мишените, вижда живи хора. Това привлякло вниманието на службите.

В хода на работата по него са приложени и специални разузнавателни средства. От тях става ясно, че в разговори и чат във фейсбук споделял как приветства идеологията на ДАЕШ, Ислямска държава. В чата се хвалел още, че през 2013 г. бил за по няколко дни в секретни квартири в Сирия и Турция с цел обучение в сглобяване на автомат Калашников от инструктори на ДАЕШ.

Самият Захариев заяви пред съда, че си е чатил с мюсюлмани, отказали се от религията, които, обаче, крият самоличността си, тъй като бивши мюсюлмани нямало и такива като него ги убивали. Службите твърдят, че си е чатил с лица, занимаващи се с тероризъм.

От дома му в "Хаджи Димитър", където Захариев пребивава в момента с баща си, който иначе живее в Австралия е иззета религиозна литература. Самият Захариев е християнин, впоследствие обърнал вярата и станал мюсюлманин. Допреди два месеца. Тогава се отказал и от мюсюлманската религия.

В приложените СРС-та, а и според службите и прокуратурата, става ясно, че Иван Захариев е бил разпитван от австралийските власти отново по подозрение в тероризъм. В чатове във Фейсбук Захариев споделил, че напуска Австралия, тъй като най-вероятно там ще бъде арестуван. Според бащата му, обаче, недоброжелатели, недобри приятели на Захариев го натопили пред властите в Австралия и затова службите там проявили интерес към него.

Така или иначе, следващото заседание поделото ще бъде на 29 септември от 10 часа, когато най-вероятно ще има още подробности по случая. И най-вече - най-вероятно ще бъдат представени още доказателства освен показанията на свидетелите, религиозната литература и приложените СРС-та.

81-годишният Светломир Захариев заяви: "Синът ми не е терорист. Това са глупости. На 10 юни съм пристигнал. Поводът е, че синът ми беше тук, исках да бъда с него, аз съм стар човек".

"В Австралия съм в ръководството на българката църква. Добър християнин съм. Съпругата ми е там с дъщеря ми. Моят син е роден християнин, до 18 г. беше християнин. Учеше в църквата, като малък дякон, помощник на свещеника, той го обича и до ден днешен", казва още бащата, цитиран от "24 часа".

"През 2006 година беше в Ню Йорк, води се като Йосиф. Беше много добър ученик. Промени се през 2013 година. В началото се отказа от християнството и отиде към мюсюлманството, много примерен мюсюлманин. С висок успех завърши туризъм в Сидни.

Замина за Мароко, имаше приятелка в социалната мрежа, тя го покани. Събираше пари и реши да отиде да я види. Замина през март в Мароко. Стоя 1 месец и тогава му казах да отива в България, а аз ще дойда после", разказа възрастният мъж.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
duhku4e преди 7 години
До АнонименМного филми гледаш ДАЕШ...
13
1
 
1
 
! Отговори
Duhku4e преди 7 години
До АнонименВсъщност,може би и ДА Е Освидетелсван ИвреИН!
12
0
 
3
 
! Отговори
SAVEYEZIDIS преди 7 години
Бе дайте го насам.Кат толкоз обича Пловдивска околия да го пратя при Байрактаров ...44220.Ще го убие с поглед,та даже ще забрави за идул-и...*** ( Angel Angeloff)
11
2
 
1
 
! Отговори
Набедиха го момчето преди 7 години
Не разбрахте ли, че освен БГ мафията други нямат право да стрелят дори и в легалните стрелбища? Всеки,който се опита е терорист.
10
0
 
7
 
! Отговори
GG преди 7 години
Ако се чудиш някой дали е терорист или не- терорист е!
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това Сиднито ли е ? Пасва на профила :)
8
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГЛУПАВИ СА!!!!ВОЙНАТА В СИРИЯ ЩЕ Я ИМА ДОКАТО Е ПУТИН НА ВЛАСТ В РУСИЯ!!!!
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Варна вземете поразследвайте така нареченото убийство по непредпазливост на културиста дали не е заради нуждата от прободна рана във врата от кино филм. Психиатриите, включително и в България са в бизнеса, на който нека сложим край и помогнем на холивудския такъв, вярвам! Колко високобюджетни продукции са проваляни заради касапски истории в тях!След като хората са информирани, те ще внимават какво подписват,съдържаниетонадоговорите може да бъде променяно по взаимно желание итогаваподписвано
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е тази отвратителна практика да се колят истинските актьори по филмите да спре! Жертвите са предимно психично болни и има уловки в договорите. Този бизнес достига чак до България, и психиатриите са в него! Вижте го тая дядка Церовски от град Бяла с какво се занимава. Част от уловката е, че психичноболните могат да бъдат завързвани и упоявани и че нараняванията може уж да са си ги причинили сами поради това, че са луди.Я вземете поразследвайте така нар. убийство по непредпазливост да
5
0
 
24
 
! Отговори
Ясно е преди 7 години
Най големите терористи са в парламента,по жестоки от тях няма .....
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бряяяяя тез днешните тинейджъри много запознати на тема оръжия значи така ааа отиваш еди къде си и за 7Лева мой си стреляш на ВоляИскам да попитам стребата с РПГ и с Фагот на същата цена ли е
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе какво се прави - станах мюсюлманин, не съм мюсюлманин. Не го разбирам аз това, може да се прави, за да не буди подозрение
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те хората като се променят, значи нещо има.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не бе не е само дето не може да чете и пише