На границите ни: Цезий 137, скрап от Чернобил, изотопи

За 3 г.: Спрени са 16 опита за пренасяне на радиоактивни материали
4 окт 2016 15:30, Анисия Иванова
10
На границите ни: Цезий 137, скрап от Чернобил, изотопи
Снимка: Reuters, архив

За три години на българските граници са установени 16 случая на незаконен пренос на радиоактивни материали, каза пред журналисти Мирослав Георгиев от "Гранична полиция". В три от тези случаи е открит изотоп, свързан с Чернобил. Пренасянето на материалите у нас не е допуснато.

В повечето случаи става дума за пренос на скрап. В десет от случаите е бил нарушен редът за пренос на изотопи. Най-често това са случайно попаднали материали. В други три случая е бил нарушен редът, по който опасните вещества са били транспортирани.

Георгиев присъства на демонстрация на техника за откриване на радиоактивни материали на столичното летище.

Инвестицията за цялата страна е 35 милиона долара, които са дарение от САЩ, каза американският посланик у нас Ерик Рубин, пише БТА.

Техниката е разположена на граничните пунктове, които са външна граница на ЕС. След преминаването през скенерите, каквито има и на столичното летище, техниката подава сигнал, ако бъде засечена радиоактивност. След това се прави повторна проверка. През инспекция минават не само пътници, а и багажите им и товарите.

Георгиев припомни, че през 2013 година на пристанището в Бургас е открит Цезий 137. С такъв материал в Бразилия през 1987 г. са нанесени огромни щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските власти са задържали голяма пратка радиоактивен чай "Путински с полоний". Контрабандистът руски гражданин висок 162 см с плешиво теме и инициали ВВП е пуснат поради липса на всякакви доказателства, както потвърди и министър председателят Б. Борисов. Чаят е предаден на отговорно пазене в руското посолство в София при тов. Макаров.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A колко БРДМ-и и друга техника(радиоактивен скрап), участвала в ликвидацията на чернобилската авария, сме претопили в България...Но в онези смутни преходни години, кой ти гледа.
7
1
 
2
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Обаче как расте тая дървесинаааааа....как да не я отсечеш и пратиш в България...
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и от тази скрап консервени кутии за българския пазар
5
0
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Техниката дарена от САЩ улавя само съветската радиация,как не се сетих по рано
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, болни мозъци, освен че ни пръскат със самолети, паркирали са и летяща чиния на Бузлуджа, нали...
3
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Хехе станиолените шапки получиха благодатна тема. Само да не забравите илюминатите че те горките се изпопритесниха за българските граници. :)
2
6
 
8
 
! Отговори
ДА ВЕ ? преди 7 години
До ПРЕНАСЯНЕИ постоянно да ни пръскат със самолети , с алуминий , стронций , и какво ли не .Въздухът е отровен , плодородните дръвчета се задъхват , ...........ПРОВЕРЕТЕ?Въздух, вода , храна , всичко е отровено , ВЕЧЕ .МЕРСИ ЗА ТАКАВА хАМЕРИКАНСКА ''ДЕМОКРАЦИЯ'' .
1
6
 
7
 
! Отговори
ПРЕНАСЯНЕ преди 7 години
НО !За САЩ не се отнася , те могат да пренасят каквото си пожелаят.