20% сме платили на киберпрестъпници

В САЩ до 5% от годишния оборот се харчи за киберсигурност
17 окт 2016 12:14, Екип на Bloomberg
3
20% сме платили на киберпрестъпници
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Целият пазар за защита на информационната сигурност в България достига около 10 млн. евро. 20% сме платили на киберпристъпници, финансирайки директно тяхната дейност. Това каза експертът по киберсигурност Спас Иванов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

През последните 10 години слабо звено в областта си остава обучението на персонала. "Със сравнително евтини, но достатъчно на брой елементи, може да се осигури добра защита. Единственото слабо място, което остава е персоналът, който използва съответната техника, но пренебрегва инструкциите", коментираха от своя страна Тодор Донев и Стилиян Ангелов от МАЕХ.

В САЩ до 5% от годишния оборот се харчи за киберсигурност и усвояването на нови технологии, отбеляза още Спас Иванов. По думите му в България усвояването на нови технологии от бизнеса и администрацията се случва изключително бавно, тъй като, от една страна, българският бизнес е по-консервативен и от друга – липсват кадри, обясни той.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЙТО ПУСКА ТЕЗИ 4 РЕКЛАМИ С ОБРАЗА НА ВАНГА И ПР. - Е, АМИ ЩЕ МУ УМРЕ НАЙ-МИЛОТО, АКО ПРОДЪЛЖАВА.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какви киберпристъпници става въпрос-за тия дето прещипват кабелите с щипки за смъкване на информация или за таещи зад гишето докат чякащите на опашката клиенти измъкнат карта за индинтификация както я пишат с лични данни за да си направят справка по сметка или сметки по надчисление по сметка за обслужване,което пък си е включва и охраната без 20 процента.
1
0
 
3
 
! Отговори
gtf преди 7 години
евтино, ама за кого ? За тукашна фирма хич не е евтино. Иначе наистина - персонала е брутално изостанал (на повечето места)