Опасните убийци: Синтетична дрога превзема пазара

Все по-лесно става снабдяването със синтетични вещества
28 окт 2016 07:00,
27
Опасните убийци: Синтетична дрога превзема пазара
Снимка: архив Reuters

През последните шест месеца на пазара се появяват нови синтетични наркотични вещества. Това стана ясно от думите на началника на отдел "Борба с наркотрафика" Стефан Бакалов.

Действието на новопоявилите се наркотици върху човека не е ясно, тъй като те все още не са изследвани, коментира той пред "Дарик". Бакалов подчерта, че тази дрога може да бъде купена дори чрез интернет.

Цветни пакетчета с картинки и имена на екзотични острови, на които никъде не е опоменато какво точно е съдържанието, могат да се купят от всекиго в интернет.

Още по темата

Началникът на отдел "Борба с наркотрафика" сподели, че през последните месеци се забелязват нови синтетични наркотици, които наподобяват старите. 1500 са синтетични канабиноиди на пазара предимно в Европа и САЩ.

"Тази нова дрога е неизследвана и не се знае какво е влиянието й върху човека и неговата психика", каза Бакалов. "За съжаление, по-често децата въобще не знаят какво вземат", допълни той.

Бакалов подчерта, че изчезнали от пазара наркотични вещества се завръщат и даде пример: "Има няколко случая на MDMI - наркотично вещество, изчезнало от пазара през последните четири-пет години, но в последната година се завръща с нова сила не само в България, а и в Европа. България е една от пет-шест страни в Европа, където има бум на MDMI".

Цените, на които се продават дизайнерските наркотици, са достъпни и за да се снабди човек с тях, дори не му е нужен дилър.

"Можеш да влезеш в интернет и да си поръчаш наркотично вещество, което е нов синтетичен наркотик, който струва 10 евро. За 10 евро вземаш пет дози, които ти се доставят вкъщи по пощата в рамките на седмица", каза Бакалов.

Често синтетичните наркотици се произвеждат в Китай. Огромен проблем е, че те имитират кокаина, хероина и марихуаната и бързо навлизат на пазара във времето, през което все още не са забранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен17ами така е , инжектират си треви за шмъркане и после ходят като луди..хулигани. а едно време какви хулигани имаше...
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата полудяват от тези треви за шмъркане стават като луди.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Легализирайте тревата, за да не купуваме ***. Мен ме е страх да си купя трева от черния пазар в момента защото сигурно е примесена с всякакви синетични ***.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-много хора убива най-старата и популярна дрога - алкохолът и цигарите.
12
0
 
4
 
! Отговори
Лулу преди 7 години
До Анонимен"Мен не ме топли тази новина"........Драги мой, не те топли , но ще "замръзнеш", ако твоите деца започнат да ги "ползват"...Впрочем , много хора на принципа "като е далеч от мен" не ме интересува... ЖАЛКО много ЖАЛКО.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въиии, новата дрога била много опастна. Ами легализирайте леките наркотици и хората няма да купуват тези *** опитвайки се да заобиколят закона.
10
0
 
5
 
! Отговори
Бреее! преди 7 години
Имали сме отдел "Борба с наркотрафика"!? Ти да видиш! Какъв стил ви е борбата, свободен или класически? Според мен, фиктивен, колкото да си взимате заплатите! А и в тоя бизнес, подкупите са доста скъпи сигурно? Не се оплаквате нали...!
9
1
 
4
 
! Отговори
MDMA преди 7 години
Безумна статия като цяло. Като пишете за наркотици, четете преди това - пише се MDMA!
8
1
 
6
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Много мразя необразовани българи като теб КОМЕНТАТОР номер 2 !!! В Холандия няма никаква ЛЕГАЛИЗАЦИЯ на наркотиците ако говориш за КАНАБИСА и кофишоповете където се продава ! Има си ДЕКРИМИНАЛИЗАЦИЯ (т.е. няма гонене от куки ако е до определено количество закупуване и ако не препродаваш и ако не отглеждаш) 5 грама на ден от кофишоп ! Не е разрешено и публично да се пуши КАНАБИС освен на указани за това места а именно или в самите кофишопове или някъде в частни квартири ! Образовайте се малко де.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами нашите служби къде спят нали постоянно им наливат пари , а да са хванали някого и за съда важи същото
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 12"масово заляла пазара" Много лъжеш ей !
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който ползва или търгува с дрога нека се притеснява. Мен не ме топли тази така наречена "новина"
4
2
 
13
 
! Отговори
do 8 преди 7 години
До Анонименн.аг.ъл. Наркотиците вземат първо душата и волята, а после и тялото на човека. Някои като са свикнали да са все под упойка, що не оставят останалите да мислят като хора. а?
3
0
 
23
 
! Отговори
къде спят преди 7 години
Абе като Борисов е толкова свързан със службите толкова ли е безпомощен към тези гробокопачи на нацията и бъдещето ни- децата ни. От кога наркотиците толкова влезнаха в България? При чие управление. Значи има чадър. Защо Брендо е на свобода?
2
12
 
8
 
! Отговори
f преди 7 години
ами така като не легализират наркотиците като в холандия,по принцип от алкохола умират повече хора за една година отколкото от наркотици
1
0
 
32
 
! Отговори
ot 2009 преди 7 години
От кога стана това? От 2009. Брендо що тук не го съдят? Нали си имаме баща на нацията, сега и при майка да не стане по-зле. Защо убиха Мирослава от Перник? Ясна е връзката на спортитстите с тези субстанции.