8 опита за "ало" измами за няколко часа в Кюстендил и Дупница

Русенка и габровка изгоряха със 7 бона, дадени на ало апаши
31 яну 2017 19:49, Анисия Иванова
1
8 опита за "ало" измами за няколко часа в Кюстендил и Дупница
Архив: Булфото

Отново бум на телефонни измами отчита полицията през изминалото денонощие в страната. Само за няколко часа са постъпили 8 сигнала за опити за ало измами в Кюстендил и Дупница, съобщи Катя Табачка, говорител на кюстендилската полицията. Сигналите са подадени от жители на градовете, които не са се доверили на телефонните измамници, а потърсили съдействие от полицията.

"При тези случаи измамниците се представят за полицаи, съветват гражданите, ако им се обадят по телефона и искат пари, да спазят указанията, защото полицаите ги дебнат, ще ги заловят с плячката, а след това ще възстановят на гражданите парите, след задържането на измамниците”, каза Табачка.

Тя заяви, че хората не трябва да се доверяват на подобни обаждания, а полицаите не изискват от гражданите информация за спестяванията им и не ги съветват да дават пари на когото и да било.

За още два случая на телефонни измами в Габрово и Русе съобщиха от Областните дирекции в двата града.

3600 лева е дала 75-годишна габровка на телефонни измамници. Сигналът е подаден вчера в Районното управление в областния град, но престъплението е извършено миналата седмица. Възрастната жена обяснила, че на 23 януари получила обаждане от мъж, който се представил за полицейски служител.

Мнимият полицай ѝ съобщил, че на територията на областта се провежда операция по задържането на трима престъпници. Единият вече бил заловен, а за задържането на останалите двама тя би могла да съдейства, като предостави наличните си пари. Жената сложила в плик 1600 лв. и го хвърлила през терасата на жилището си.

Тъй като "полицейският служител“ ѝ обяснил, че третият издирван се укрива в Севлиево, на следващия ден жената отишла до съседния град и на предварително уговорено място оставила плик с още 2000 лв. По случая е образувано досъдебно производство.

В Русе пък 79-годишна жена е дала пари при схема за купуване на климатици Тя била потърсена на домашния си телефон от мъж, когото припознала за зет си. Мъжът я помолил да му направи услуга – да се обади на посочен от него телефон на управителя на магазин в Русе и да го попита дали са пристигнали поръчаните климатици. Тя изпълнила молбата, обадила се на управителя, който от своя страна й поискал 5000 лв. за климатиците. Жената отговорила, че има само 3510 лв. Било й разпоредено да даде парите на служител от фирмата.

Така и направила - пред входа на блока, в който живеела, предала сумата на млад мъж. На следващия ден се свързала с истинския зет и разбрала за измамата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе що не ми звъннат на мен бе? Ех тейното маменце. Ше ги накарам да дойдат да им дам мангизите и като ги улепим ше им разлепим задните бузки от ритници. После ше им развинтим главите и накрая ше ги вкарам у бунаро!