17 ч. по-късно от пловдивския затвор съобщили за бягството

МВР: Всички, които имат информация, да се обадят на 112
22 фев 2017 19:48,
24
17 ч. по-късно от пловдивския затвор съобщили за бягството
Снимка: МВР

17 часа по-късно и то по факс ръководството на пловдивския затвор е съобщило за бягството на затворника в Районната прокуратура. Това стана ясно след извънредна пресконференция този следобед. Факсът е пристигнал около 15 часа в сряда, а затворникът е избягал около 21,30 часа във вторник.

32-годишният Тома Ендрев е изчезнал, докато го придружавали пеша от затворническото общежитие към централния корпус на затвора, които се намират на около 300 метра един от друг. За преместването не е използван специализиран превоз, което е драстично нарушение на правилата, а затворникът е бил без белезници.

"Мъжът е избягал и се е укрил в междублоковите пространства, надзирателят не е успял да го догони”, съобщи говорителят на Районна прокуратура-Пловдив Атанас Илиев.

В същото време от МВР разпространиха актуална снимка на издирвания 32-годишен Тома Ендрев. Той е слаб, висок около 170 сантиметра, с черна коса и светли очи, с липсващи предни зъби. Ендрев изтърпявал 18-годишна присъда за убийство на свой приятел. Има зад гърба си няколко присъди за кражби и грабежи. До излизането му от затвора оставали около три години. Проверяват се действията на надзирателите.

"Образувано е досъдебно производство за бягство от затвора, като наказанието е до 3 години затвор”, поясни прокурор Илиев.

През 2005 година Ендрев бе осъден на 18 години лишаване от свобода за убийството на 46-годишния Мирослав. Тома живеел на квартира в дома на Мирослав Г. и неговият брат Георги Г. Заедно често организирали сериозни алкохолни запои.

На 18.11.2003 г. Георги отишъл на работа като нощна смяна в автоморга, а Ендрев и Мирослав събрали голяма компания и се запили. Малко след полунощ между двамата възникнал скандал, стигнало се до сбиване и счупили стъклото на вратата на хола. После Мирослав отишъл да си легне. На другия ден сутринта се събудил и накарал Ендрев да отиде да купи ракия. Това ядосало Тома, отново се скарали, сбили се и Ендрев започнал да го души, след това взел кухненски нож и му нанесъл няколко удара в областта на шията и го убил. После изчистил кръвта и скрил трупа под леглото. Когато Георги се върнал от нощна смяна и попитал къде е брат му, Ендрев отговорил, че не знае и вероятно е имало купон.

На другият ден Ендрев решил да се отърве от трупа и през нощта се опитал да го разреже на две с ножовка и го пъхнал в чувал. После хвърлил трупа през терасата от шестия етаж, слязъл долу, затрупал го с камъни и се прибрал. Няколко дни по-късно напуснал квартирата и отишъл да живее на друго място.

Месец след убийството деца, играещи зад блока, случайно разровили камъните и видели полуразложеното човешко тяло. Била уведомена полицията.

Първоначално Ендрев твърдял, че убийството е извършено от брата на пострадалия – Георги, но впоследствие направил пълни самопризнания. Ендрев има 10 предишни осъждания за кражби и грабежи.

Излежавал е присъдата си първоначално при строг режим, но впоследствие след като изтърпял голяма част от наказанието си, е преместен в общежитието при по-лек режим.

Това е първото бягство на затворник от пловдивския затвор от години насам. Има случаи, в които затворници не се връщат от отпуск, но подобен инцидент през последните десет години не е ставал.

МВР умолява всички, които имат информация за издирвания затворник, да се обадят на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР. В същото време служебният министър на правосъдието Мария Павлова разпореди незабавна проверка на случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*аси и малумниците опасен убиец с един надзирател без никакви вериги и прочие и ей така като на разходка...сме'ници......и сега кво точ *** да посегне пак на някой човек...
16
0
 
6
 
! Отговори
Бай Благой преди 7 години
Надзирателят не успял да го догони, Ами как ще го догони като е търбух тежащ 140 килограма
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой "компетентник" комуникира с факсове в днешно време? Другия път пощенски гълъб да прати!
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МОЖЕ И НАБЕДЕН ЗА УБИИСТВОТО. На тия години. Като злаеме как осъдиха и Петко за убития командос
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При днешната корупция с ограбване на труд, вещи, имот, добитъх.Е ЦЯЛО ГЕРОЙСТВО ДА СЕ ЖИВЕЕ ДОСТОЙНО , ЧЕСТНО.
12
0
 
9
 
! Отговори
майната преди 7 години
МВР не си върши работата,хората да се обадят,ако имат иформация.ОК,ама колко давате,кой ще ме пази като отново го изтърват,за какво говорим?!?!?
11
3
 
12
 
! Отговори
PLATIL SI E ! преди 7 години
POLICAIAT DA ZAEME NEGOVOTO MISTO V KILIATA SEGA, AMAN OT PRIMITIVI !
10
1
 
21
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
3 дни по-късно Едрев напуска България и повече никой не чува за него. След 5г делото завършва с условна присъда за полицая конвоирал затворника. Директора е наказан с мъмрене, а началник смяната е преместен в друг затвор и понижен в длъжност.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За бягство от затвора трябва да се дават ФИКСИРАНО 10 години пандиз.Да видим тогава дали на някой ще му хрумне да "отсъства" ......Какви са тези "до години"????Това значи НУЛА години и пълна безнаказаност.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО на 18 г. ТОЙ Е ПОПАДНАЛ НА ЛОШИ ХОРА В ЛОШО ВРЕМЕ 2000г.И НА АЛКОХОПИЦИ. СОЦИАОН. Грижи няма,Среда за образование няма.Чалга се лееше от всеки телевизор. ПОЛИЦИЯ КОРУМПИРАНА ОТ ВСЯКЪДЕ
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10 присъди + убийство - 18 години. Имали сме закони а ?
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Закоравял престъпник, местят в неоградено пространство, от едно място на друго/300метра/ ,без белезници придружаван от един човек! Аз си мислех ,че имаме охранявани затвори.Може би затвора няма белезници и средства за ограда.
5
0
 
38
 
! Отговори
Скъсан вестник преди 7 години
Стандартна процедура,конкретно за Пловдив.Знам за няколко случай на така побегнали,но обикновено ги намират бързо,за няколко часа.И се мълчи пред обществеността уж да няма паника,по-скоро да не се разчува колко са некомпетентни *** от тоя прословут затвор.Но пък в края на миналата година сложиха изолация на оградата,лепнаха стиропор,сигурно пак по програма "С!винетка",боядисано,всичко супер.Пълен пловдивски цирк,майна,пълен.
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и тая снимка не е много актуална, тука е доста под 32 години
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, кой няма да бяга за свободата си. Квото и да е...Не знам какъв е бил случая тогава в това събитие, ама е нормално да си бяга.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Mi toi 2003 e bil na 18 godini i ve4e alkoxolik
1
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали му 17 часа преднина ли? Че съм БГ-реотан.