Петима сигурни играчи за следващия парламент, ГЕРБ – първи

Борбата до последно ще е за гласовете на 1/5 колебаещи се
314
Петима сигурни играчи за следващия парламент, ГЕРБ – първи
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ГЕРБ остава първа политическа сила с 29,8% вот сред заявилите, че ще отидат до урните. БСП я следва на дистанция от 1,9% и с 27,9% подкрепа, показват данни от национално представително проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

На трето място се нареждат Обединени патриоти с 10,2% от гласовете, следвани от ДПС (8,7%) и "Воля" (7,3%).

Това са петте партии, които със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание, казват социолозите от "Тренд".

Анкетираните са получили от социолозите пълния списък от всички регистрирани партии в ЦИК с техните номера и са посочвали своя избор.

Според изследователите Реформаторският блок запазва най-големи шансове за преминаването на парламентарната бариера, събирайки 3,8% от тези, които заявяват, че ще гласуват.

Коалицията между АБВ и Движение 21 получава 2,6% подкрепа. "Нова република" и "Да, България" са съответно с 2,3% и 2,2%.

Опцията: "Не подкрепям никого" предпочитат 3,1%.

Според социолозите от "Тренд", които от началото на годината всеки месец провеждат национални представителни проучвания, няма определена тенденция и съществена динамика в последните три месеца, в която и да е от основните партии.

Малко над 2/3 от всички анкетирани вече са решили за кого ще гласуват, докато една пета все още не.

Повече от половината респонденти не следят предизборната кампания, докато 45% я следят. Най-младите са най-незаинтересовани от кампанията, докато над две трети от хората над 60 години я следят.

Личностите, които са в листата на партията, са по-важни за 46%, отколкото самата партия (35%).

Сред електората на социалистите обаче тази пропорция е обърната, като над половината от тях посочват самата партия като по-важен фактор.

Въпреки очертаващата се сложна парламентарна конфигурация в 44-то Народно събрание повече от половината запитани са на мнение, че след предсрочните парламентарни избори ще се състави правителство, докато само една пета са на обратното мнение.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Проучването е възложено и финансирано от националното печатно издание - вестник "24 часа". Изследването е изпълнено от Изследователски център "Тренд" в периода 10.03-16.03.2017 г. чрез двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони, сред 1004 лица на възраст над 18 години и е представително за пълнолетното население на страната. Методът на регистрация е пряко полустандартизирано интервю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
''' Всички си заминаваме и ще оставим тази територия на ГЕРБаджиите и вожда им! Може да си я прекръстят ГЕРБария или Боколенд! Аз отивам да живея при нормалните хора, преди да са затворили границите на резервата '''Много късно си се сетил. Вече навсякъде е едно и също.Просто си зле информиран.
237
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скритата цел и резултат от управлениетона крадливия Борисов е да превърнеБългария в марионетка на САЩ и Турция.Той няма право да участва в парламентарни изборибез проверка на имотно състояние следизлизане от властта.
236
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
''' Да се отървем от БСП веднъж завинаги.Това е най-крадливата партия за целия преход.Ако отново дойдат на власт ще ни довършат ''Да, за отрепките ще бъде много лошо.
235
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
''' Гласуваш за Нинова,получаваш Делян Пеевски и ДОСТ взети заедно.Да са ви честити. ''' Май искаш да скриеш националния предател Борисов.
234
8
 
4
 
! Отговори
Майка БЪлгария преди 7 години
Интерпол и службите за сигурност да вземат мерки за блокиране достъпа до парламент аи министерски съвет на доказани престъпници ограбвали и увреждали БЪлгария вкл като МИнистри ,премиери и депутати.Не е редно БОрисов и обкръжение да се допускат до избори.Нанесоха щети на народа за десетки милиарди живи левове и евра харчени предимно по НАГЛО КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ
233
3
 
19
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 7 години
Герб може и да не влязат в Парламента.Никой не иска простащината да е на власт. Тези поръчкови данни никого не интересуват.Както и в."24 часа" ,който вече никой не чете. Поне от 10г. този вестник е умрял!До сега не съм чул някой да си е дал мнението и то по телефона на някого.А всеки ден някакви тарикати публикуват абсурдни данни.Платена работа.
232
0
 
8
 
! Отговори
Reuters :) преди 7 години
До Анонимен ииииии КОИ со в ДКЕВР Ъ ?Крайно време е закриване на ДКЕВР и АВТОМАТИЧНО определяне на цената според БОРСИТЕ (задължителна не като при бензина)
231
1
 
12
 
! Отговори
Reuters :} преди 7 години
АГА, Гроб 1ви ли? Човек ПРЕДПОЛАГА , Господ РАЗПОЛАГА
230
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който гласува за ГЕРб гласува за това децата му да бъдат избити от турската армия подготвяща инвазия в България със съгласието на ЕС САЩ и Израел .Гласува за официализиран турски в училищата и за още по голяма бедност.Бюлетина 10 за Корнелия за да видя мутрата на холестероловият крал на пръднята под магноолиите
229
0
 
4
 
! Отговори
Охоо преди 7 години
До Христо. Ами те данъците ще почнат да го "нахакват" и на анличаните, за да издържат съседите си пакистанци, немеца - родата турци, северна европа- сюрията арабели, французите вече кълнат по тъмните си братя африканци. Та така ....
228
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се отървем от ГЕРБ веднъж завинаги.Това е най-крадливата партия за целия преход.Ако отново дойдат на власт ще ни довършат.
227
1
 
9
 
! Отговори
Да преди 7 години
До Христо.Ако считаме, че цифрите предопределят изхода, то при битката при Виена щеше да е спечелена от 150000 османци срещу 15000 австрийци; руснаците трябваше да се откажат срещу превъзхождащата я немка машина. Цифрите са именно, за да се борим с тях. Да, те ни дават сведения, но всичко друго зависи от нас. Вие, ако се уповавате само на цифрите, по добре е да емигрирате на Луната, защото скоро Европа ще е пометена от "правата вяра" и вашите притеснения ще се отнасят за навсякъде ;)
226
1
 
5
 
! Отговори
Христо преди 7 години
До Охоо 229Каква е причината да се заговори за вдигане на данъците?Аз си мисля, че след 2020 година, фондовете спират да пълнят касите на корумпираните политици.Мафията има нужда от свеж ресурс, защото е свикнала да краде по много.Все по-малко хора плащат данъци и осигуровки, защото работната сила намалява стремглаво.Здравеопазването гълта огромно количество пари, но ефектът е нулев. И това ще трябва да бъде захранвано.Много скоро ще ви го нахакат три ката с данъците.
225
1
 
3
 
! Отговори
анонимен 345 преди 7 години
До 214-магаревъд -------Велик си, смях се със сълзи на новото име на бочко! Адски сполучливо и много му ходи -Кахър Сурат хи хи хи, лека и спокойна нощ 🌃
224
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласуваш за Борисов,получаваш Делян Пеевски и ДОСТ взети заедно.Да са ви честити.
223
1
 
9
 
! Отговори
Христо преди 7 години
До Охоо229След 20 години, ромите ще бъдат колкото българите в страната.Ще имаме около 3 милиона пенсионери и 1 милион образовани, работливи и реализирали се българи.Този един милион ще трябва да изхрани 3 мил. пенсионери и 2 мил. роми.Дали държавата няма да ти вдигне данъците?!? Трябва чиновниците да се хранят, управляващите да крадат, а ромите да взимат социални.Дали ще получиш качествено здравеопазване, а твоите деца добро образование?Заслужава ли си да се реализираш в България?
222
4
 
2
 
! Отговори
Охоо преди 7 години
Да Христо.Точно тези хора са единствените, които могат да се преборят с корупцията по ниските етажи /тази по високите никъде не са преборили/. И не смятам, че ще останат само те, защото всеки такъв осигурява работа на поне още двама добре платени работници от средно и ниско ниво и така те не емигрират. Просто този процес е доста бавен и поради честото връщане на столетницата на власт.
221
2
 
3
 
! Отговори
Честит ви гербсп преди 7 години
Гласуващ за герб получаваш БСП, гласуваш за БСП получаваш герб. Това е вече 27 г. А на Бордолезов ще кажа че има партия която обещава затвори - Да България.
220
0
 
6
 
! Отговори
Христо преди 7 години
До Охоо 229Статистиката сочи, че до 2020г, от пазара на труда ще излязат около 700 000 служители.Всека година, населението на България намалява с 100 000 човека. За десет години ще намалеем с 1 милион души.Раждат се по 60 000 бебета всяка година, като 40 хил. от тях са от малцинствата.Мислиш ли, че ще останете достатъчно образовани, работливи и добре реализирани служители в България, че да успявате да изхраните това малцинство, което предстои да набъбне още повече?
219
3
 
14
 
! Отговори
за България преди 7 години
Вярвайте си , че ГЕРБ е първи. Тази сбъркана парадигма , която беше от Герб в България безвъзвратно отиде в историята. Кажете сбогом на ГЕРБ.