Петима сигурни играчи за следващия парламент, ГЕРБ – първи

Борбата до последно ще е за гласовете на 1/5 колебаещи се
314
Петима сигурни играчи за следващия парламент, ГЕРБ – първи
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ГЕРБ остава първа политическа сила с 29,8% вот сред заявилите, че ще отидат до урните. БСП я следва на дистанция от 1,9% и с 27,9% подкрепа, показват данни от национално представително проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

На трето място се нареждат Обединени патриоти с 10,2% от гласовете, следвани от ДПС (8,7%) и "Воля" (7,3%).

Това са петте партии, които със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание, казват социолозите от "Тренд".

Анкетираните са получили от социолозите пълния списък от всички регистрирани партии в ЦИК с техните номера и са посочвали своя избор.

Според изследователите Реформаторският блок запазва най-големи шансове за преминаването на парламентарната бариера, събирайки 3,8% от тези, които заявяват, че ще гласуват.

Коалицията между АБВ и Движение 21 получава 2,6% подкрепа. "Нова република" и "Да, България" са съответно с 2,3% и 2,2%.

Опцията: "Не подкрепям никого" предпочитат 3,1%.

Според социолозите от "Тренд", които от началото на годината всеки месец провеждат национални представителни проучвания, няма определена тенденция и съществена динамика в последните три месеца, в която и да е от основните партии.

Малко над 2/3 от всички анкетирани вече са решили за кого ще гласуват, докато една пета все още не.

Повече от половината респонденти не следят предизборната кампания, докато 45% я следят. Най-младите са най-незаинтересовани от кампанията, докато над две трети от хората над 60 години я следят.

Личностите, които са в листата на партията, са по-важни за 46%, отколкото самата партия (35%).

Сред електората на социалистите обаче тази пропорция е обърната, като над половината от тях посочват самата партия като по-важен фактор.

Въпреки очертаващата се сложна парламентарна конфигурация в 44-то Народно събрание повече от половината запитани са на мнение, че след предсрочните парламентарни избори ще се състави правителство, докато само една пета са на обратното мнение.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Проучването е възложено и финансирано от националното печатно издание - вестник "24 часа". Изследването е изпълнено от Изследователски център "Тренд" в периода 10.03-16.03.2017 г. чрез двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони, сред 1004 лица на възраст над 18 години и е представително за пълнолетното население на страната. Методът на регистрация е пряко полустандартизирано интервю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
2
 
! Отговори
Христо преди 7 години
До Oxoo 229Мислиш ли, че тези, които са образовани, работливи и се реализират в България са имунизирани от негативния ефект на корупцията?Мислиш ли, че на тези образовани, работливи и реализирали се сънародници няма да им вдигнат данъците един ден?!?Какво мислиш ще се случи, когато повечето българи емигрират от страната?Аз мисля, че ще останат само реализираните такива, които ще трябва да хранят пенсионери, роми, крадливи депутати и алчни капиталисти.Късмет на образованите пчелички!
217
1
 
3
 
! Отговори
Да преди 7 години
"Такива като този са навити до десето поколение да мият чинии ине може да му се помогне." - Приятелю, такива като мен си плащат, на такива като теб да ми мият чиниите, да ми простират прането, да ми чистят къщата и да ми изхвърлят ***. И запомни едно - такива като мен на гласуват за БСП и ГЕРБ - проумей го и може би за децата ти има шанс....
216
5
 
6
 
! Отговори
Да преди 7 години
До Анонимен...Само ще вметна, че единствено Станишев съм виждал да се целува с Местан, приютен в Туското посолство. А за протестен вот има достатъчно партии и не е нужно да ме препращате към ГЕРБ. Но то ограниченото мислене е присъщо за българина, ако не си за Левки, си за ЦСКА..... ама може и да съм за Берое ;)
215
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
''' Ако да пуснеш протестен вот, значи да гласуваш за БСП, си заслужаваме децата ни да мият чинии из Европата..... '''Такива като този са навити до десето поколение да мият чинии ине може да му се помогне.
214
1
 
8
 
! Отговори
Бордолезов преди 7 години
Нема да гласувам, щото не чух някой да обещава че ще строи затвори.
213
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живееш в споделена квартира, да работиш за мазен немски турчин и да ядеш спагети с кетчуп и да стискаш, за да не ти се смеят съседите ако се върнеш тук, описват успелия живот на 70% от емигрантите. .....Да не познаваш нашият колега циника?
212
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кое е първото на вашата първа сила герб?Ръководи се от един национален предател.Проваля енергийна сделка от първостепенно значениеслед заповед от Вашингтон, а сега от промишленосттапредупреждават че след 4 години ЕС ще затворизаради екология тецовете в България и потребителите щеплащат 40% по-скъп ток. Май тези неща няма кой да гивиди във вашите проучвания.
211
11
 
6
 
! Отговори
Да преди 7 години
Ако да пуснеш протестен вот, значи да гласуваш за БСП, си заслужаваме децата ни да мият чинии из Европата.....
210
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тези са като Алфа Рисърч до последно лъгаха за президентските избори, и сега така ще стане, и после Боко ще гледа като пре.....пиакно мушкато....
209
2
 
8
 
! Отговори
Oxoo преди 7 години
Стига с тази емиграция и "споделена информация" за добре живеещи куриери, с безработни жени, в Германия. Я ги питайте колко пъти за завели семейството си на ресторант или на кино като живеят толкова добре....Да живееш в споделена квартира, да работиш за мазен немски турчин и да ядеш спагети с кетчуп и да стискаш, за да не ти се смеят съседите ако се върнеш тук, описват успелия живот на 70% от емигрантите. Тези които успяват са добре образовани и много работливи и все по-често се реализират и тук
208
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МИСЛЯ ЧЕ БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ВЪН, А ТЕЗИ ВЪШКИ ПРОДАЖНИ СА САМО ПИОНКИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ.
207
3
 
10
 
! Отговори
Милчо преди 7 години
Виждам само един изход от ситуацията. Имиграция в някоя нормална развита държава.Не искам да живея повече в България. Не виждам бъдеща за мен и за моето семейство тук.Корумпираните политици и мафията превърнаха моята родина в страна от третия свят.Не желая още 30 години да чакам нещата да се оправят. Щом досега нищо добро не се случи, не вярвам, че през следващите 20-30 години нещо ще се промени.Искам да живея в правова държава с установен ред.
206
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОЛНА ЛЪЖА, ГРОБ СА ВТОРИ НА ИЗБОРИТЕ.
205
10
 
6
 
! Отговори
ДОСТ преди 7 години
Дост дост дост време е за дост!
204
7
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Дост, дост, дост заманъ..а, вие си манипулирайте!
203
4
 
9
 
! Отговори
АнтиГЕРБ преди 7 години
До 215 АнонименЗа мен БКП е минало и факт! Има си своето място в историята и не е с негативно звучене! С миналото злоупотребяват Борисов, Цачева, .... ГЕРБерастите! Чети по-долу поста на Странджата!
202
3
 
12
 
! Отговори
Ot Ewropa преди 7 години
В "бедна" Холандия при 20 милиона население имат 150 депутати, а в нашата мила родна "богата" страна трябва да са не 240 , а 80(осемдесет)!
201
1
 
7
 
! Отговори
уса преди 7 години
До Странджа 203Що не одиш да трошиш петолъчката на турскио байряк, че да видиш как ша ти мушнат под 32-ия прешлен един месен полумесец.А пъкако речеш да плюеш по хамериканския флаг, че там са 50 звезди на брой, голям кютек те чака!
200
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радиоактивни вещества са открити на борда на самолет, който се е движил по маршрута Армения България. Радиационния фон е бил надвишен 250 ПЪТИВеществата са били засечени по време на престой на летателния апарат в беларуския град Гомел, съобщи председателят на Държавната погранична комисия Антон Бъйчковски.
199
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До антигерб. Стига с това "Всички са комунисти", вече е банално и ***.