Задържаните за тероризъм Мира и Веселина – от турски произход

Още не е ясно дали жените ще бъдат обвинени или освободени
Обновена: 28 юли 2017 07:24 | 28 юли 2017 07:21,
41
Задържаните за тероризъм Мира и Веселина – от турски произход
Снимка: архив Reuters

Двете българки Веселина и Мира, задържани в Турция по подозрение за тероризъм, са от турски произход, съобщи БТА.

За ареста им стана ясно вчера. Те са били задържани в турския курорт Дидим.

Двете българки  са майка и дъщеря, а заедно с тях в ареста със същото обвинение е и британец.

Новината беше потвърдена и от българското посолство в Анкара, където се е обадил наш сънародник и съобщил, че съпругата и дъщеря му са задържани.

Още по темата

Служител на мисията ни е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, провинция Айдън, от където е получил уверение, че състоянието на двете българки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция "Сигурност" в Айдън.

Изяснено е, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните българки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени.

Служители на посолството са се свързали и с наблюдаващия прокурор по делото, който е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни, който изтича днес.

По информация на турски медии, при разпитите дъщерята е заявила, че следвала право в Холандия и Англия. Там се е запознала с британеца Джоузеф преди 2 години, а преди 10 дни заедно са пристигнали на почивка в Турция.

В профилите в социалните мрежи на двете жени са споделени материали, свързани с кюрдските милиции "Сили за защита на народа", смятани за сирийския клон на забранената в Турция ПКК.

Джоузеф и Мира имали снимки с униформи на кюрдските милиции, допълва Анадолската агенция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
5
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"които ходи в турция го очаква турски сериал моля не ни занимаваите спростотии"Ти ела в Турция да въртиш далавери, вместо да ми почиваш...та сериала ще ти е малко...ще те очаква филм на ужасите с голям адреналин!!!В Турция до сега колко "уж" туристи са задържани!!!???
10
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
които ходи в турция го очаква турски сериал моля не ни занимаваите спростотии
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПКК от години има бази в България. След последния пердах който ядат в Сирия доста от бойците им се дислоцираха тук и по Европа.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Може и да са помакини!!! А в статията на заглавието пише турски произход...пък в други изречени в текста пише "двете българки" драхти...уточнете се точно и ясно...Но в крайна сметка дали са туркини, българки, помакини не ни интересува! Ако имат връзка с ПКК направо да се арестуват!!!
7
5
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Ердоган е от грузински произход, също като другаря Сталин. Дали пък нямат роднинска връзка някаква. Много сходни методи имат, а и начина на мислене, параноята и т.н. Рано или късно тоя ще подпука и съседите си. То това е станало не веднъж вече но ще стане и по страшно. Само си представете да ни набеди, че сме гюленисти, цяла държава пълна с гюленисти които тормозят нормалните ердоганисти начело с Любомир Зидаров, пардон Лютфи Местан. Току виж дошъл да наложи справедливост.
6
0
 
2
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Има си хас
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак сте ми изтрили коментара, а сте оставили гнусни и недопустими мнения да стоят. Това ми беше последното посещение тук. Не знам за какво се борите, ама не ви е чиста работата.
4
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
турция е известна не от вчера с вихрещият се тероризъм и нестабилност. Там никой нормален човек не стъпва. Така че тези няма как да са българки. Проблемът с човешките права там е тема табу.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И баща му и майка му са турци на Ангелов. Георги Ифандиев го издаде преди доста време. Ифандиев също беше работил в Скат.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Волен докато буташе Ангелов и крещеше "извини се бе" на няколко пъти му каза "турчин ли си бе ?". По този начин заплашваше, че ще го издаде за произхода му.
1
5
 
35
 
! Отговори
Рачо преди 6 години
Нери особено се прикрива, при положение, че българско име Нери няма, а това е просто кратко от Нериман ;). А на тези двете дали им е чиста работата не се знае, а може просто жените да са с кюрдски произход.