80% от BG антиките на черния европазар - ментета

Археологическите обекти у нас са около 400 000
19 авг 2017 21:38, Анисия Иванова
9
80% от BG антиките на черния европазар - ментета
Архив: Булфото

България е донор на на черния пазар на антики в Европа, но в последните години "стоката“, която идва от страната ни, става все по-малко предпочитана, защото се предлагат много фалшификати. Това обясни за "Фокус“ главен инспектор Ангел Папалезов, началник сектор "Културно-исторически ценности“ при Главна дирекция "Национална полиция“.

70-80% от онова, което се опитват да продадат нашите търговци, е менте, каза той.

"Иманярството у нас е практикувано дълго време от много хора. Слоят, в който те търсят предмети под земята, е тънък – не повече от 40-50 сантиметра“, посочи той и допълни, че на практика те отдавна са изровили онова, което може лесно да бъде изровено.

"Сега, ако намерят нещо, то или е недостатъчно, или не толкова ценно. За да се компенсира липсата на находки, често замесените в схемите, прибягват до поръчка на фалшификати“, коментира Папалезов.

По думите му европейският пазар се интересува стоката да има документален или декларативен произход.

"Там обаче човек лесно може да се сдобие с документ, че законно притежава стари монети или предмети, без да се описва конкретно всяка един от тях. Така на практика с този документ всичко, което е пристигнало, дори като незаконно придобито, вече може да се търгува законно“, каза още той

Археологическите обекти у нас са около 400 000 и са обект на посегателство от иманяри и незаконен интерес, каза Папалезов.

"Най-многото официално регистрирани престъпления с културни ценности има при кражбите на съвременно изкуство от домове и офиси, икони и утвар от църкви и параклиси“, обясни още той.

По думите му кражбите от музей спадат. "Трябва да се отбележи, че тази година нямаме нито една регистрирана кражба от музей“, посочи главният инспектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак е черен пазар. Който купува от там, трябва да е наясно, с факта, че е пълно с измамници. Тъй като няма много официални канали, за покупко-продажба на грънци и монети, излезли от обращение преди 1000 години, за съжаление, трябва да се справяме с алтернативни методи.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По този въпрос Чудомир има много добре описана ситуацията в няколко разказчета под общото заглавие "Малко археология". Човек може да се плесне по челото колко добре е описана днешната ситуация с антиките през призмата на тогавашната епоха.
4
1
 
3
 
! Отговори
прецакан преди 6 години
От един пазар в Германия си купих сребърен долар и се оказа менте правено в България.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сложили вълка да пази кошарата :-) :-)Че нали тоя Папалезов е дълбоко свързан с износа на антики!А най големите крадци на история в българия са Васил Божков-Черепа,,Боян Радев..Димитър Иванов-Гестапото..на Иван Татарчев брат му,,и още няколко подобни!Те заграбиха и продадоха всичко ценно от историята и археологията!А колко десетки хиляди монети и артефакти бяха съвсем криминално откраднати от музеите по поръчка на тия!Папалезов да каже де,
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4ete v komsomolska pravda kp.ru za edna ruskinq namerila ruska kopeka v doma na maikasi v Uzbekistan.Zatova 4e ne q e deklalirala 6 godini pandiz.Tazi kopeika e ot ruskia car.Po zakon v Uzbekistan vsi4ki moneti nad 50 godini sa antika.No tazi kopeika e ruska a ne uzbekska.Nema logika.
1
0
 
5
 
! Отговори
ddf преди 6 години
Този не спря да сее лъжи ! Явно работи за иманярската мафия !