Виртуално-реално: Ръст на сексуалните посегателства срещу деца

За година: 2,4 млн. опита за достъп към сайтове с детско порно
11 сеп 2017 16:15, Анисия Иванова
16
Виртуално-реално: Ръст на сексуалните посегателства срещу деца
Снимка: Reuters, архив

Сексуалните престъпления срещу деца и въобще сексуалните престъпления бележат сериозен ръст. От началото на годината до момента имаме над 80 успешни операции срещу педофили в страната, а също и изнудвания, които са насочени към възрастни граждани, съобщи Явор Колев, началник на отдел "Трансгранична престъпност" в ГДБОП.

Сексуалните престъпления бележат устойчива тенденция, каза той пред БНР и добави, че през последната седмица има 4 успешни реализации на територията на страната. Става въпрос за разпространение на педофилски материали в интернет и сексуално изнудване на деца по интернет.

Още по темата

Колев подчерта, че се предприемат множество превенционни мерки в тази посока: "От началото на годината имаме предотвратени 2,4 млн. опита за достъп от българска територия към сайтове с детска порнография".

По думите му всякакви граждани са изнудвани в интернет пространството.

"Изпадайки в някакво по-особено състояние, хората навлизат в контакт с такива насилници, доверчиви са и предоставят материал, който впоследствие бива използван за изнудване срещу финансови средства", обясни той.

"Синият кит" е малко като зеления хайвер – всички са чували за него, но никой не го е виждал. Според мен се касае за медийни спекулации, опити да бъде привлечено вниманието на обществеността. В България няма такива случаи, а и към момента няма официални данни от нашите партньори нито в ЕС, нито в Русия, нито в САЩ. Категорично мога да кажа, че в България разпространение на този тип атака не съществува", смята експертът.

Колев посочи, че до момента нямат данни за кражби на данни от чипове на кредитни карти.

"Законодателството трябва бързо да се променя, така че да бъде адекватно на бързо променящите се условия във виртуалното пространство и развитието на технологиите. Нашето законодателство, особено в Наказателния кодекс, е с доста голяма давност. Последните изменения по отношение на киберпрестъпленията са с повече от 10 години давност, което създава предпоставки за ненаказуемост на определени деяния в интернет", коментира още Явор Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 6 години
това е Я. Колев - единствен и неповторим, той е всезнаещ и всемогъщ, почти колкото Бойко, но не съвсем. Двамата са Богове в своята област. Никой не може да му се подиграва или омаловажава постъпките му. Той е нашия крал-слънце! Три пъти ура!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2,4 млн. опита за достъп от българска територия към сайтове с детска порнография".---------------------------:D Яворе сменяй дилъро :D Тоя изкара, че всички интернет потребители в България са пробвали да посетят педофилски сайтове !!!! Алооо, тоя на кой ги разправя ?
13
0
 
2
 
! Отговори
haha преди 6 години
Пихме забавлявахме се запознахме се в дискотеката и като се има в предвид че тя е на дискотека значи има най малкото 18 .. на сутринта ми каза излизам на училище съм
12
0
 
0
 
! Отговори
Гдин преди 6 години
В разбработка си .Иванов
11
0
 
4
 
! Отговори
Пич преди 6 години
"От началото на годината имаме предотвратени 2,4 млн. опита за достъп от българска територия към сайтове с детска порнография"Много ми е интересно как е смятано това:)) Колев пак плещи глопости, че да си оправдае некомпетентността и бездействието.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Режима на борисов не дава пет пари за децата ви и вас самите, оправяйте се
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3 АнонименНяма "педофилски сайтове" в нормалния нет . Това което наричат така, са сайтове, които са в даркнет, най често на Тор-сървъри, за да не се проследят. Там 99% от нормалните юзъри не ходят. Тор системата се ползва също така от много дисиденти, журналисти, шпиони, и т.н. в Русия, Китай, Турция, така, че е невъзможно да я елиминират, защото им трябва. Тор е създаден от Гугъл и военните точно за тези цели - да могат да комуникират нявсякъде в нета анонимно и да заобикалят цензурата
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи, писах си с една в известен бг-сайт, в профила и пише 23 г и изглежда доста развита. След няколко изречение ми ставя ясно, че е по малка. Питам на колко е, тя казва "ще ставам др.седмица на 18, ама пиша 23, че ми трият профила". Ок, викам, 18 става, дай среща. Излизаме, прилича наистина на 23. Пием две водки, и викам "абе я си покажи лчината карта". Оная се хили, дава ми я и гледам - на 16!! Евала маце викам, много лъжеш, аре изпиваме си чашките и всеки поотделно към къщи..Аа не става така
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия са за разстрел . Защо изобщо има такива педофилски сайтове ?Защо не се заличат ? Това е като със джихадиските сайтове . Има ги и следят вместо да ги махат . Махаш ги и поне ако не изцяло да решат проблема то в голяма степен ще го ограничат .
6
3
 
9
 
! Отговори
Вярващ в ГЕРБ преди 6 години
Нищо, важното е, че Мария Габриел ще спре всички киберпрестъпления! ГЕРБ се справи отлично с престъпността в България, която за момента е 0%, или с други думи престъпност вече няма! Сега Мария Габриел, като заклета герберка, ще пренесе българския герберски опит в Европейски и световен мащаб! Гарантирано от ББ и ЦЦ!
5
1
 
10
 
! Отговори
Гларус преди 6 години
Ако в нета ти се сваля мацка, която изглежда на 30 и твърди, че е на 18, значи е на 13 !Игнорирай или намери начин да уведомиш родителите и !
4
1
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Коментар 3 казва нещо истинско! А 1 и 2 явно са писани от юзъри, които още заобикалят акнето при редките си бръснения!Поствайте "актови" снимки на децата си във Фейсбук...педофилите се кефят! Ще добавя само - в Белгия един от най-големите масови убийци Дютро....се оказа, че е изпълнявал поръчки на политици, и индустриалци....не помня - някой от тях да е арестуван...или съден...според разследващи журналисти - мрежата педофили в Белгия се простира до най-горните етажи на властта!
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най големите престъпници и педофили са във властта.Скоро Интерпол разби мрежа от стотици влиятелни личности от цял свят, между които политици,полицаи, съдии, журналисти, адвокати, дори учители. Никой от тях не беше арестуван. Проблема не е, че не могат да ги хванат, а че те се измъкват с връзки.Евентуални закони за ограничаване на свободата в интернет, биха подтиснали само обикновения потребител, но не и педо-мафията. Както и офлайн, и тук важи принципа "За милиони няма закони, за кокошка..."
2
3
 
8
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Пак ни тормозят с тоя Син кит и измислените им Интернет-Опасности, и искат да привлекат вниманието на повече политици и чнегенца, с надежата да се прокара някое законче, да ни орежат някое и друго право. Например полицайчетата бих се зарадвали много, ако вместо "анонимен" се пишат трите ви имена, или пък когато си пишете с гаджето в ФБ, те ви участват пасивно в чата. Всичко ще е за вашата собствена сигурност, разбира се. Анонимността е само за педофилите. Добрите граждани са прозрачни.
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поредната платена статийка, атака срещу интернет.целта е да ни накарат да повярваме, колко вреден и престъпен е нета.следваща стъпка, да ни убедят, че ние самите сме престъпници, щом искаме защита на личните ни данни и кореспонденция. само един терорист може да иска дискретност, а който няма какво да крие, дава всичко доброволно на полицията.