МВР разкри мащабна тютюнева схема за над 3 млн.

Задържани са 14 души, операцията е проведена в шест области
15 сеп 2017 18:42, Анисия Иванова
5
МВР разкри мащабна тютюнева схема за над 3 млн.
Снимка: МВР

Старозагорски полицаи разбиха мащабна мрежа за търговия с незаконен тютюн, задържани са 14 души, на деветима са повдигнати обвинения, съобщиха от МВР.

Анализът на постъпилите данни сочи, че от момента на стартиране на престъпната схема до разбиването й са разпространени незаконно над 20 000 кг тютюн, като нанесените на държавния бюджет щети само от неплатен акциз възлизат на 3 040 000 лева.

На 13 септември e проведена специализирана полицейска операция за разкриване и пресичане на престъпната дейност на лица, извършващи престъпления с акцизни стоки. В акцията са участвали служители от Областните дирекции на МВР в Стара Загора, СДВР, Бургас, Ловеч, Русе и Сливен.

Операцията е резултат на разследване, проведено от служителите в  ОДМВР – Стара Загора за разкриване на престъпна схема за производство, пакетиране и разпространение на тютюн без акцизен бандерол на територията на цялата страна.

В хода на операцията са извършени множество процесуално-следствени действия на териториите на шестте областни дирекции, в това число претърсвания на 13 помещения и пет МПС, осъществени са и редица разпити.

Според данните от разследването поръчките били приемани по телефони, публикувани в онлайн обяви за продажба на тютюн, а доставката на пакетираната стока се осъществявала паралелно по два начина - на място до клиента от хора, специално ангажирани с превоза и транспортирането на тютюна, и чрез използване  услугите на лицензирани куриерски фирми. Тютюнът бил разпространяван в разфасовки по един килограм, на цена от 30 лева.

В хода на работата са установени множество участници в осъществяваната престъпна дейност. Изяснено е, че те са изпълнявали различни задачи - приемане на поръчките, производство, пакетиране и превоз на тютюна. Установени са също така и работещи в спедиторски фирми,  хора, от които е закупувана суровината за производство, както и клиенти.

Открити и иззети са: 1200 кг изсушен и пресован; 100 кг нарязан и 1000 кг тютюн, пакетиран в опаковки от по 1 кг; 510 къса саморъчно свити цигари; четири машини за вакуумиране; шест везни; пет машини за рязане на тютюн; система от скачени съдове, предназначена за овкусяване на тютюн с горелки и казан за вода; четири машинки за пълнене на цигари; гилзи за цигари; фолио; тиксо; заготовки за кашони; торби за вакуумиране и др.

Конфискувани са и множество фактури, товарителници, тетрадки и записки с имена, адреси, телефони, както и банкноти в различни копюри на обща стойност 28 300 лева и други веществени доказателства. За срок до 24 часа са задържани 14 души.

В качеството на обвиняеми са привлечени деветима, като на петима от тях е постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок  до 72 часа. Спрямо останалите четирима обвиняеми са наложени мерки за неотклонение "парична гаранция“.

Работата по изясняване и доказване на цялостната престъпна дейност продължава под ръководството на Районна прокуратура – Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
13
 
! Отговори
PD преди 6 години
Кокошкарска история, раздута, до голем успех за родната милиция. В печалба тука едва ли има повече от 20- 30 хил. лева. Някой е играл наляво от правилната схема и е попаднал под разчистване на пазара.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някаква схема със суджуци, не са ли разкрили? Или главния суджук ще им набие обръчите.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като искаш да си ядеш сам суджука и не даваш на Баш Суджука, така ще е.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да позная - от управляващата партия на крадците, убийците и далавераджиите са нали ?
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не искат да делят плячката с Бай *** ще е така. Да бяха се свързали с Цецо за да ги покрива, щеше да има и за тях, по-малко но щяха да си бъдат свободни.