Митничари откриха вече "доставен" алкохол за ?100 000

В бургаски склад хванаха менте алкохол в бидони и бутилки
21 сеп 2017 20:21, Анисия Иванова
2
Митничари откриха вече "доставен" алкохол за ?100 000
Русенската пратка. Снимка: Агенция Митници

Митничари задържаха алкохол с неплатен акциз при две проверки - в района на Дунав мост 1 и в Бургас. Русенската пратка е била на стойност около 100 000 евро, а дължимият акциз възлиза на над 56 000 лв., съобщиха от Агенция "Митници".

Високоградусовият алкохол, спрян на Дунав мост, по документи вече е бил доставен до данъчния склад. На 15 юли тази година при влизане в страната митничарите извършват проверка по линия на противодействието на нелегалните акцизни стоки на ТИР с българска регистрация.

Камионът превозва бутилирани алкохолни напитки - ром, текила и водка от известни брандове, от Холандия за България.

Стоката пътувала под режим "отложено плащане на акциз", но при проверка е установено, че пратката там фигурира със статус "доставена".

На практика за стоката -  общо 17 902 бутилки, не е налично изискването от Закона за акцизите и данъчните складове обезпечение, което е задължително при движението под режим отложено плащане на акциз.

По случая е уведомена Митница Варна, на чиято територия се намира данъчния склад - получател на стоките. Поради констатирани и други нарушения лицензът на данъчния склад е отнет.

Уведомена е НАП-Варна, която след извършване на проверка, е наложила запор на задържаната стоката поради задължения на фирмата-купувач.

Според данните от придружаващата товара фактура стойността на пратката е около 100 000 евро. Общият размер на дължимия акциз възлиза на над 56 000 лв.

За извършеното нарушение е съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение, който предвижда налагане на имуществена санкция в размер на двойния акциз - около 112 000 лева. Предстои издаване на наказателно постановление.

При втория случай бургаски митничари откриха 543,2 литра наливен алкохол в бидони и пластмасови бутилки.

На 18 септември митническите служители извършват проверка в регистриран специализиран малък обект за дестилация (СМОД) на територията на град Бургас.

По време на проверката те установяват, че частният имот на територията, на който е разположен казана за варене на ракия, е свързан чрез закрит коридор с пристройка в съседен частен имот.

В помещение, пригодено за склад, в тази пристройка митническите служители откриват в бидони и пластмасови бутилки общо 543,2 литра наливен алкохол с характеристики на ракия по цвят и мирис, без документи за платен акциз. Установено е, че двата съседни имота са собственост на лица в роднинска връзка.

Нелегалният продукт с измерена алкохолна концентрация от 43 до 49 % vol е иззет. Взети са проби за анализ. След излизане на резултатите от лабораторната експертиза ще бъде образувано административнонаказателно производство по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шенген !!!