35 000 лева за полицейско насилие. Но с 5 г. процес!

Преди 6 години Радослав е пребит от полицаи - без причина
20 ное 2017 17:00,
23
35 000 лева за полицейско насилие. Но с 5 г. процес!
Снимка: архив Булфото

Шест години след като служители от столичното Първо РПУ почти убиват от бой Радослав Божинов заради дългата му коса, младежът е признат за невинен по дело за неизпълнение на полицейско нареждане. Това решиха магистратите от Софийския районен съд по обвинение, което дори прокуратурата отказа да поддържа.

Полицаи от столичното Първо РПУ бяха признати за побой след като преди 6 години пребиха мъж, решиха магистратите от Софийския районен съд. Радослав Божинов е признат за невинен по дело за неизпълнение на полицейско нареждане.

Още по темата

През далечната 2011 година Радослав се прибира след концерт на любимата си група. Излиза от подлеза на НДК, за да си хване такси, но стъпва на бус лентата, тъй като в близост има боклукчийски кофи, които пречат на видимостта.

Вместо жълта кола обаче пред него спира червен автомобил, без каквито и да било отличителни знаци. От нея изскачат двама мъже и показват карти "Криминална полиция".

Цивилните полицаи искат документи от Божинов и го подканват да влезе в автомобила им, но младежът отказва.

Слагат белезници на момчето и започват да го бият насред улицата. Повикано е подкрепление от още няколко униформени ченгета. След като е смазан от бой, Божинов е откаран в ареста. Там, закопчан с белезници, е оставен в локва от собствената си кръв на пода в районното. Викната е линейка, която преглежда Божинов и си тръгва.

След 24 часа младежът е освободен и незабавно постъпва в "Пирогов". В резултат на специализираната полицейска операция Радослав е със счупен нос, няколко потрошени зъба, рани по гърба и лицето.

След излизането от болницата на Божинов са му повдигнати няколко обвинения. В крайна сметка остава едно, а именно "неизпълнение на полицейско разпореждане". Официалното становище на шефа на Първо РПУ - Асен Ушилов, тогава е, че Божинов се наранява сам, след като удря лицето си в асфалта.

Радослав Божинов завежда дело за обезщетение срещу двамата униформени, които го пребиват. След дълга съдебна сага младежът и адвокатът му Николай Хаджигенов успяват да се преборят за внушителното обезщетение от 25 000 лева.

"В България законите са такива, че стига пребитият да е жив, деянието се класифицира като "нанасяне на лека телесна повреда". Учудващо добра новина бе размерът на обезщетението, което бе присъдено. Обичайно в тези случаи се дават 2-3 хил. лв.", коментира адвокат Хаджигенов.

Изненадващо в случая е и че обезщетението, което с лихвите набъбва до точно 35 403,62 лв., е платено до стотинка. Това става, след като опитният юрист води упорита кореспонденция с тогавашния министър на вътрешните работи - Румяна Бъчварова.

Дело се води и срещу двамата полицаи за побоя над Радослав Божинов. След 3-годишно разследване случаят влиза в съдебна зала. Няколко пъти процесът е прекратяван и започва отначало. Накрая казусът претърпява трансформация и от наказателното производство е преквалифицирано в административно нарушение.

"Предполагам, че вече е изтекъл давностният срок по случая. През това време единият полицай се изнесе в чужбина, а другият продължава да работи в Първо РПУ", обяснява адвокат Хаджигенов пред "24 часа".

лед като по чудо оцелява от побоя, Радослав Божинов също емигрира в чужбина по съвет на адвоката си.

Опитният юрист се подготвя за още едно дело, свързано с жестокия побой над Божинов, заради продължилия 5 години на първа инстанция процес срещу клиента му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Ганьо от Балкана преди 6 години
До DiscoveryЕй Диско я кажи не са ли полицаите хората, които трябва хладно(като пред парламента) да посрещат провокации и детско-обидни думи? ДОри да ги псува на майка- трябва да го приемат с лекота и каменно изражение - иначе й'бем ти дебелите куки. Какво са научили нашите "пазители" от делата на истинските ни закрилници?!! .......... Отплеснах се,ами че нали сме си у нази :|
18
0
 
1
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
18, пишеш гл упост и с правописни грешки
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подобни статии будят отвращение от системата наложена в България от ЧЕРВЕНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ И МУТРИ В ЦЯЛАТА ЕРАРХИЯ НА УПРАВЛЕНИЕ! ЗА това всички бягат от тази мафиотска ко чина!
16
0
 
4
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Баси смешкака е съдебната система в Блгрстн! Тук в Америка щяха да са $35.000.000, да не говорим че ченгетата щяха да са най-малко уволнени.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корумпираните комплексари, от първия до последния връзкари...
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човека да намери единия дето е емигрирал в чужбина и да си върне детто го е осакатил!Да го причака в тъмното и с една тръба да му направи капачките на сол че цял живот да се влачи..после същото с оня като се пенсионира дето е полицай сега!Това е правосъдие
13
6
 
12
 
! Отговори
Джудиста преди 6 години
Защо не ми скочат на бой на мен ке им е.. май
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смьрт за наглите куки
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Discovery,Чедо бащино, няма закон, поне в това полукълбо, който да дава правото, на когото и да е, да пребива някого, защото му се "правил". Ако ще и да ги е псувал като каруцар. За тези неща си има съд и присъди.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Внушително обезщетение от 25000 лв.След като си видиш медицинските разходи и като сметнеш една година, в която не си работел, не са толкова внушителни ...
9
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AZЕй,ама като вземете да се репчите с тези ваши данъци?! Какви данъци плащаш бе колега? Нали ви знам форумните мишоци,какви сте ,нямате паро по едно хубаво питие да си поръчате,ама сте клекнали тука все едни и същи по форумите за данъци да ми разправяте!
8
4
 
47
 
! Отговори
AZ преди 6 години
И от кого е платено обезщетението? От двата тумбака дето реват за увеличение на заплатата или от моите данъци ?А и тия след като делото е приключило защо не са уволнени от МВР за уронване на престижа на институцията?
7
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво? Тези бият, ние плащаме... до кога? Нека те да си платят ч, да теглят кредити и да плащат!
6
0
 
20
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Обезщетението е изплатено. Т.е. делото си е приключило съвсем:"Изненадващо в случая е и че обезщетението, което с лихвите набъбва до точно 35 403,62 лв., е платено до стотинка."
5
1
 
33
 
! Отговори
няма правосъдие преди 6 години
Не е само той има много случай на полицейско насилие но повечето от тях се замитат или жертвите са заплашвани и не търсят правосъдие!и то едно правосъдие ужас,хората сами се оправят с биячите и това е най сигурния начин за възмездие...
4
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ни принудят всички да емигрираме.
3
47
 
12
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
Бе що мене не ме бият полицаи без причина... не веднъж или дваж са ме спирали??? Па не са ме били??? То не че имат право да го бият, ама тоя 100% им се е правил на ербап и те са решили да го превъзпитат по бързата процедура...
2
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милиционера кожата си мени, но нрава си - никога.
1
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"пребит от полицаи - без причина" това виц ли е?