Бракониери убиха една от шестте мечки в Централен Балкан

Еколози следели 3-годишния Пламен с чип, монтиран 2016-а
31
Бракониери убиха една от шестте мечки в Централен Балкан
Снимка: Булфото, архив

Тяло на убит мечок откриха служител на националния парк "Централен Балкан".

Те са се натъкнали на животното в четвъртък към 20 часа в местността Картала в землището на казанлъшкото село Енина в Стара планина, информираха от полицията. 

Огледът показал, че 3-годишният мечок е с огнестрелна рана в областта на корема.

Тепърва специалисти от Тракийския университет в Стара Загора ще направят аутопсия на 80-килограмовото тяло, за да установят по-точно причината за смъртта на защитената от закона мечка и времето, когато тя е простреляна.

Предполага се, че бракониери са гръмнали мечока с ловен автомат, тъй като в района нямало разрешение за отстрел на подобен екземпляр.

Той, макар и тежко ранен, успял да се отделечи от мястото на атаката и така стрелците са изгубили следите му. Най-вероятно животното е дошло откъм град Априлци на север, където търсело храна.

Убитият мечок е една от 6-те мечки на територията на парк "Централен Балкан", чието движение се следи с монтиран в тялото му джипиес предавател.

Мечокът дори си имал име - Пламен, а чипът му за проследяване бил монтиран през миналата година. Еколозите тръгнали да го търсят, тъй като връзката с мечока се загубила внезапно.

Неотдавна от Енина имало сигнали за разкъсани от дивеч домашни животни, но стръвница не била открита. Малко било вероятно сегашното убийство да има връзка с убитите домашни животни.

От Централен Балкан имали съмнения, че и други от техните мечки са простраляни нелегално, тъй като с други две от тези с чиповете - мечка и мечок, връзката също била изгубена от известно време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
21
 
! Отговори
Шш алооо преди 6 години
Болни мозъци,ходят и трепят животни за кеф...по-нормално хоби не можахте ли да си измислите бе алкохолици прости?
28
1
 
21
 
! Отговори
горски преди 6 години
аз недоумявам защо ги убиват.бил съм на 10 метра от мечка с малки,ръмжат и скимтят но не нападат.има ги в рез."меча дупка" до ш.поляна,беглика,а от там е девин "извора".на всеки могат да се покажат .
27
1
 
24
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Така е, това е зловещо болестно състояние при тези хора.
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм последният, който би се прехласвал по американците. Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа! Далече на Север, в Аляска има подвид на кафявата мечка, гризли се казва, и той яде хора! Това е всеизвестно, но нарочно го припомням, защото жална му майка на този, който убие мечка просто така, за кеф! В най-северната част на континента има друг вид - бялата мечка, за която човекът е желана храна! Хора ибели мечки делят територия.Хората внимават, имат организация, спазват правила, не убиват!
25
0
 
28
 
! Отговори
До Нищо не разбрах преди 6 години
Затова винаги гледай кой е "работил по публикацията"!Ако се хване стрелецът, мисля, че 10 години ефективно строг режим ще са му от полза! А и на прекрасните редки животни! Българската популация мечки се отличава със спокоен нрав, спят зимен сън и са много едри. Те са национално съкровище!
24
1
 
12
 
! Отговори
Нищо не разбрах преди 6 години
Предполага се, че бракониери са гръмнали мечока с ловен автомат, тъй като в района нямало разрешение за отстрел на подобен екземпляр.
23
1
 
48
 
! Отговори
1000 % преди 6 години
Бил съм свидетел,как Ловната Дружинка се събира сутринта,и докато бият кафето в селското барче умуват къде ще ловуват.Останах шашардисан докато ги слушах.Оказа се че на цялата ловна територия на дружинката,не е останало нито едно диво животно,всичко били избили през последните 10-на години.Един от местните ловци,каза че знаел едно гнездо на гургулици ,но в съседно село,което е извън техният район.Заредиха автомати и карабини,и тръгнаха по чуждите ловни райони. 80% бяха Пловдивски големци.***.
22
4
 
5
 
! Отговори
Mars преди 6 години
До говедарОпределено ника ти приляга. Даже бих казал, че ти прави комплимент. Жалкото е, че *** като теб съсипват всичко, де що видят. Г-н Говедарьо, с главно "Г".
21
21
 
4
 
! Отговори
ф преди 6 години
До възмутенпич, и животните даже се изпедепсаха от тази толерастия и екология и глобални затопляния и пр. глупости дивите животни сега ровят по *** или крадат храна направо от къщите,и това не е само в България ако тази твар се е научила да идва по оборите и да рови по кофите освен да я гръмнеш друго не можеш да направиш
20
3
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Направете големи заградени резервати за мечки или ги пуснете в зоологическите градини. Така ще бъдат спасени мечките, домашните животни и хората.
19
1
 
5
 
! Отговори
Ebeneezer преди 6 години
Не мога да не се сетя за тази сценаhttps://youtube/watch?v=iFMY4jJ6SVEТе му викат "Не останаха много тука"Дух Куче ги пите "Затова значи ги убивате, защото не останаха?"
18
3
 
8
 
! Отговори
ф преди 6 години
Камелия ..... 3-годишен мечок, който тежи 80 кг ....... верно !?не ми казвай че си забравила една нула, щото 800 кг мечки също няма !
17
9
 
32
 
! Отговори
тънкопишковци преди 6 години
Всяко действие има обратно по сила противодействие....рано или късно НО все някога ще им се върне на тези *** !!!Проклети да са, проклети да са, проклети да са....жалко подобие на хора!!!Господи накажи ги!!!
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АМАн от еколозиGPS бе село не JPS .
15
30
 
3
 
! Отговори
АМАн от еколози преди 6 години
МОнтирали JPS на Мечките да се арестуват веднага и поне по 100 години затвор на остров Белене или в СЛивен в зависимост от пола.АМан от терористи представящи с е за еколози.Иначе мечките са достатъчно ако една загине/в случая имала червеи мутанти в червата и наредила д а бъде убита..друга заема мястото и...
14
2
 
35
 
! Отговори
От 7 До До АНОНИМЕН преди 6 години
Значи можело да стигаме и до непротиворечащи си изводи.Родопчанинът се оплаква от размножаването на мечките и техните посегателства върху стока, пчелини, дворове и е прав. Но когато на някоя мечка в района и се услади ходенето по чаршията, обикновено я нарочват за стръвница и се отстрелва. А за ударното сечене и усвояване на горите, за нацвъканите навсякъде къщи и хотели, за непрестанното и денонощно джиткане по баирите с джипове, атв-та и мотори, мечките на кого да се оплачат? И къде да идат?
13
3
 
15
 
! Отговори
еколог преди 6 години
Абе защо да не пуснем една в Борисовата градина- има какво да яде и хралупа ще си направи... За какво ги държим затворени в зоопарка- да мъчим животинките, я по-добре на свобода.
12
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родопчанин,хората са го казали-който го е страх от мечки да не ходи в гората.Дай да избием всичко живо да вършеете на воля из планината.Да се чуди човек как са оцелявали нашите предци и са живеели в синхрон с природата.
11
60
 
8
 
! Отговори
Говедар преди 6 години
Мечкадарите да си вземат по една мечка вкъщи да си гледат. Връщат се старите времена от 1920г. - 1930 г. Ще ги тровят и трепят до крак! То вече неможе да си пуснеш стоката в гората или на паша. Смърт за мечките!
10
4
 
42
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
А ти какво искаш да има в гората? Магистрали и молове ли? ??? Мястото на животните е в гората или в прерията , или навсякъде, където е хабитат им, но алчнато и просто създание човек иска да завоюва и да о.*** всичко. Ето затова планетата е в критично състояние и всеки ден изчезват десетки живатински видове. Ред е на човека.