Глоби по пътищата, но кой ще оправи магистралите?

Страната ни отново е в челните места по фатални произшествия
Обновена: 7 юли 2020 22:26 | 7 юли 2020 22:21, Екип на Bulgaria On Air
23

Страната ни отново е в челните места по фатални произшествия с пътнически автомобили в ЕС с регистрирани 48 смъртни случая на един милион жители през 2018 г. А за 10 години загиналите по пътищата на ЕС са намалели с 37%.

"Последният доклад, с който излезе Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", ясно се посочва, че за последните 10 години политиките в сферите на транспорта и управлението на пътната безопасност, които България е водила, общо взето са се провалили. Важно е какво ще си направим ние като изводи и какво ще направим оттук насетне", каза Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики за "Денят ON AIR".

Тя посочи, че има много посоки, в които трябва да се работи.

"Поведението на водачите, нормативните уредби, през начина, по който обучаваме водачите, и стигнем до това какво искаме ние като общество от онези, които поддържат пътищата. Факт е, че държавната институция призна, че има проблем и нещо сме сбъркали генерално", допълни Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и клипа, в който при ограничение от 80 км/ч, мъж реши да се похвали с автомобила си, вдигайки 300 км/ч на Околовръстното в София.

"Над 300 км/ м за мен е недопустимо. Социално погрешно е хората да качват подобни клипчета, дали те са реални или не. Това отправя погрешни послания в обществото. Това е призив да бъдем безразсъдни. Дори го тълкувам като "правете си каквото искате", категорична е Русинова.

Експертът смята, че прокуратурата трябва да се намеси и да работи срещу граждани, които си позволяват подобно нещо.

"Ние много говорим за наказанията, но в българското общество се появи остро недоволство спрямо една от мерките, които приложиха МВР и Държавната агенция. Още в началото казах, че това трябва да е мярка, която да се подкрепи, за да се види доколко е ефективна. В момента, в който тези неща се случат по правилния начин, се появяват знайни и незнайни адвокати, знайни и незнайни граждани, които започват да обясняват как им нарушаваме правата. Ако има един български гражданин, на когото не му е разрешено да пътува и е върнат, защото има неплатена глоба, нека се свърже с мен", заяви гостът на Ганиела Ангелова.

Русинова подчерта, че българските граждани имат задължения.

"Наше задължение е да си заплащаме глобите, когато сме глобени. С последната мярка, която предприе държавата, събираемостта се вдигна рязко. Вместо да си оправяме магистралата, ние се чудим как да глобяваме хората. И това не е правилно, но не е правилно хората да казват: "Нарушавате ми правата, като ме глобявате", защото така излезе", добави експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: пътищакатастрофи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
бай преди 3 години
някой ще каже ли кога ще спре продаването на книжки на ;българите;и кога тез;българи;ще започнат да плащат ток,вода,данъци и глобите си.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия дни пътувах от Враца за Русе. Около 20 човека ме изпревариха в забранен участък, близо 50 ме изпревариха със скорост над 30км. над разрещената и поне 100 ме изпревариха без да подадат мигач. Пътят е отличен. Твърдя,че не пътищата, а ние сме виновни за катастрофите в 99% от случаите.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експертът Диана Русинова .... пикае прав(а)!Изречение с новобългарска *** граматика. Намерете разликата с нормалния български език (литературен, ако има все още такъв)!***, пуtka магданоз кой изяде първи тоз! Литература за ***, толупи, 80%-ни и еднокнижни Винет(у)-та с едноцифрен IQ.България е вече една изпростяла страна с дебилоподобно население! Излезте в чужбина и се върнете отново, за да разберете състоянието си - мижитурки! Минусите ще бъдат мехлем за душата, слагак ***!!
18
1
 
15
 
! Отговори
истина преди 3 години
Не правят нищо качествено,защото влагат минимални материяли другото се изписва и краде и да изкара 5г. това е целта.После искат пак така и да се краде това е положението.Как стари пътища от преди повече от 35г. по бай Тошово време са още здрави и се кара по тях,а сега и 5г. не могат да изкарат новите.Изписване -кражба,те баровците си карат джиповете не им тръска много пък и са все в лявата лента където няма толкова неравности!А простолюдието да го д..ха!
17
1
 
6
 
! Отговори
Бъкшиш или фиш/акт преди 3 години
ГЕРБ ще оправят всичко! Види му сее крайооо *** да си а не сложен
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То това по зле от короновируса да не са го обърнали тия умрял по пътя носител на короновирус
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За смърта по пътищата вината е на управляващата хунта и на комплексирани и корумпирани полицаи.
14
2
 
8
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Но иначе и аз съм от глобените. В системата за справка на МВР пише че имам глоба такава или онакава и ако е от първия вид да съм отишъл на място 1, ако е от втория на място 2, ама не ти казва каква е, къде е, една ли е или повече. Не са ме търсили да ми дадат глобата, въпреки че могат да ми намерят домашния и служебния адрес, съответно и при издаването на документите са ми искали и телефонен номер. Предстои да си правя ГО и ако това й влияе познайте как ще тръгна да моля КАТ да ми връчи фиша
13
3
 
11
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Контрол трябва да има! Ако има камери за средна скорост на магистралата в началото и в края на участъка, който е 90 км/ч, то движението ще се успокои и в годната за движение лява лента ще е комфортно да се пътува с тази скорост.Следващото нещо е навременното налагане на глобата и нейната неизбежност. Не е правилно държавата да се спотайва и да не те известява, че глобен с цел да натрупаш повече глоби на едно и също място евентуално. Нали глобата е за да се поправиш, а не да печелят!
12
4
 
12
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Преди няколкл седмици возих един българин в Холандия и се наложи да направя обратен завой при което се събраха около 5-6 коли. Той на направо се побърка-'какво правиш, как смееш?'. В същото време никой не ми избибитка или ми направи някакви жестове. Аз дори и не си помислих разбира се, че има нещо нередно в това което правя. Та извода ми е в нормалните държави хората не са изнервени и агресивни, а са толерантни на пътя. В крайна сметка дори и 5 мин да закъснееш за някъде не е краят на света.
11
1
 
13
 
! Отговори
магистрали ли !?!?!? преди 3 години
Това , което имаме се нарича КОЗЯ пътека осъвременен варинат !
10
0
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Първо оправете уличната канализация на столицата,че след малко по-силен валеж улиците се превръщат в канали.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политиките се били провалили през последните 10 години...Ами кой управлява през тях? Да не са случайно едни много прости, но крайно алчни мутри от СИК?Ааа, сетих се - Орешарски е виновен, с тримесечното си управление през 2014та.
8
1
 
20
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Не прочетох статията,защото заглавието ме ПОКРУСИ...Човека с главно "Ч",Бащицата,Баш СТРОИТЕЛЯ,денонощно магистрали прави и ОТКРИВА.../май само открива/,а Вие тая статия?!С това заглавие?!НЕБЛАГОДАРНИЦИ!!!
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаме магистрали имаме улички на дунавски вълни и кръпки. Щях да се убия преди седмица. Карах по магистрала тракия по новите отсечки на оня с пачките и кюлчетата. Карах с 125 км в час. Изведнъж предница подскочи и излетя на 50 см от земята. Докато се усетя и задницата скочи а муцуната заора и счупи престилката. Отпуснах газта натиснах спирачка и отбих в аварииното. Слезнах да видя какво е положението престилката я нямаше. Лявата жанта изкривена. Вече ще карам само по второ и третокласни пътища.
6
2
 
21
 
! Отговори
Sina преди 3 години
Няма юойкова магистрала, която да не е пропаднала за 3 години след пускането й. Е това е крадливото бойково строителство. Вижте тракоя, вижте западната тангента - пропаднала е, кърпена ... Крадат от основата, кпето не се оправя лесно. Но не йм пука, а простия народ пак гласива за бойко и шайката...
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой ще оправи вторичната характеристика произтичаща от менталната, умствена и културна конструкция за кратко наречена манатлитет със глоби ли мислите да решите тоз казус. За много хора е трудно да размишляват за същността на човешката душа, но ако приложите подходящи стимули към едно разумно същество може пък нещата да почнат изглеждат малко по-иначе. С гинки, калинки, харизанки и подобни - толкоз.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как кой - Ту лупа с Жипката - Бойко Кюлчев Чекмеджиев.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези май ще напускат работа, Биби строителя ще ги смени
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тез анализи колко години ги правите, файда никаква. Америкя ке падне.