Над 10 хиляди са заловените пияни и дрогирани шофьори

Миналата година те са били с 1000 по-малко
2 дек 2020 13:34,
17
Над 10 хиляди са заловените пияни и дрогирани шофьори
Снимка: БГНЕС

Над 10 хиляди са пияните и дрогирани шофьори, заловени от Пътна полиция от началото на годината до края на ноември, съобщиха за "24 часа" от МВР. С 1000 по-малко е била бройката им за същия период през миналата година.

Един от тях е синът на шефката на поземлената комисия в община Годеч. В петък той е заловен пиян зад волана на служебната кола на майка си. Дрегерът отчел 0,8 промила алкохол в кръвта. Книжката му е взета и ще бъде глобен с 1000 лв.

Майка му няма право да дава служебната си кола на никого. Възможно е да я подведат под отговорност, че е дала автомобила на пиян шофьор, също както майката на Кристиан Николов, който уби Милен Цветков през април.

4084 от пияните водачи, заловени през тази година, вече са получили и наказателни постановления, в които пише сумата на глобата им. Процедурата е такава, че при спиране на пиян или дрогиран водач се съставя акт. В него само е упоменато какво е нарушението.

Макар санкциите да са твърди - за алкохол от 0,5 до 0,8 промила - 500 лв. и без книжка за 6 месеца, и двойни наказания за всеки, карал от 0,8 до 1,2 промила, те се получават с издаване на наказателното постановление. Едва след получаването на документа, глобата става дължима. Преди това пътните полицаи вземат синия талон и шофьорът има право да кара с акта един месец. Самото наказателно постановление се взема от районното или областната дирекция на МВР, където е установено нарушението. Едва тогава шофьорът взема обратно синия си талон.

Заловените с дрога и алкохол над 1,2 промила пък директно отиват на съд. Същото важи и за пияните водачи, причинили катастрофи. Те са 725 от началото на годината. Над 160 от тях са дело на младежи до 25 г.

Един от тях е Иван Йорданов от Сливен. На 26 ноември той седнал зад волана на колата си с 2,12 промила алкохол в кръвта. Возил още 4-има души след солидната почерпка. Загубил контрол над автомобила, излязъл от пътя и се забил в дърво. Един от пътниците загинал, другите пострадали по-леко. Вчера прокуратурата поиска Йорданов да остане за постоянно в ареста и съдът се съгласи.

Същия ден полицаите заловили и тираджия, седнал зад волана с рекордните 2,66 промила алкохол в кръвта. Шофьорът бил поляк, който опитал да влезе в страната през Дунав мост 2. Тъй като е чужденец и може да се укрие, съдът е оставил мъжа за постоянно в ареста.

И докато пияните водачи получават присъди, дрогираните се разминават с административни глоби. Причината е, че повечето са с чисти досиета. Предвидената санкция в закона е до 3 г. затвор. В такъв случай прокуратурата е длъжна да освободи от наказателна отговорност обвинените. Така те получават глоба от 1000 до 5000 лв. и продължават да се водят неосъждани.

   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Придърпал беенвист преди 3 години
Тези които продават дрога са същите тези, които тестват шофчетата за дрога
14
0
 
0
 
! Отговори
Факт 2 преди 3 години
☼Внимавай какво си повелаваш, да не ти се случи ///
13
2
 
1
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Има решение... Режете им ушите при първото провинение, при повторно шофиране пияни ги набивайте на колове покрай магистралата... Ай да видим колко ще рискуват да получат това наказание... След първите 10-15 планетата ще кротнат. Ееееххх , средновековни мечти...
12
5
 
5
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Вижда се ползата от "Дневните светлини" Забележете:При намалящо население с 1000 повече пияни и надрусани!!! 3 мандата "ОСрам" за ГРОб до ушите с тоя лобистки закон!!!Те всичките са им такива 3 мандата!!!
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи надрусаните *** просто си плащат глобата и продължават, докато не убият някого, дори са с чисти досиета. И кой го измисли това закон че?
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са протестиращи !!!
9
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Аха - офицалните. Значи ако сметнем и рушветите x10 на официалната бройка, то можем да заключим реалната бройка на пияните.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Газ, наркотици и алкохол
7
1
 
2
 
! Отговори
!!! преди 3 години
До А знаете лиОще един луд...
6
1
 
9
 
! Отговори
РАЗБЕРЕТЕ, преди 3 години
Докато не се въведе в закона текст, че към наложеното наказание по административен ред или присъда не се прибави и забрана да се управлява конкритният автомобил за срок от 1 до 3 години и същият да с прибира на наказетилен платен паркинг за този период от време, нещата няма да се оправят. Само по този начин, с жестоки мерки ще могат да се стреснат и накажат пияниците и дрогираните. И ще се спасят жимота и здавето на хиляди невиновни жертви на войнато по пътищата в Бг.
5
4
 
5
 
! Отговори
Маскираният евец преди 3 години
тая демокрация ни такова таковата
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същите дет ловят първо продават дрогата.
3
0
 
7
 
! Отговори
Mnogo sa преди 3 години
Za jalost sa mnogo.
2
5
 
10
 
! Отговори
А знаете ли преди 3 години
Знаете ли ,че служители от МВР извършват зверства като при Адолф Хитлер в лагер на смъртта в Перник срещу беззащитни хора,на дали някога ще узнаете защото всичко потулват!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига с тоя Кристиян бе делото ще се точи 10 години той ще е под домашен арест което се води затвор а всъщност е на свобода и накрая ще го приключат и той ще си е излежал присъдата у тях така правят с богатите хора бедните в пандиза