Полицията разкри нелегален добив на злато в Струма

Златарите работят с багер и самоделна пресевна инсталация
23
Полицията разкри нелегален добив на злато в Струма
Снимка: БГНЕС

Нелегален добив на злато чрез промиване на пясък е разкрит при полицейска проверка по река Струма в района на с. Невестино, съобщиха от полицията.

При съвместна проверка на служители от МВР и Министерство на енергетиката в частен имот в землището на с. Невестино е открита и иззета техника за пресевна дейност. За случая е уведомен дежурен прокурор.

Местните хора коментират пред БНР, че кюстендилец купил имота наскоро и започнал разкопаване и промиване на пясък.

Работят с багер и самоделна пресевна инсталация. На няколко пъти незаконен добив на злато по река Струма беше установяван в по-горното течение, край селата Копиловци, Шишковци, Шипочано, Раждавица.

Сега златарите са слезли и в Невестинско. Геолози и минни специалисти коментират, че при обработването, промиването на 3 куб. м. материал - речен пясък, се извлича около 1 грам сурово необработено злато.

Обикновено се купува имот край реката, който се разкопава, а след това не се рекултивира, остава като лунен пейзаж край реката, казват местните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Струмакюстендилзлато
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Дънди прешъс метълс" да не би да добиват българското злато законно? В какво състояние оставят земята след това?
20
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Бере си злато човека у собствената нива :)))
19
0
 
0
 
! Отговори
Златотърсач преди 2 години
По соц време не беше забранено, но май се вадеше разрешително. Във всеки случай златото трябваше да бъде продавано на държавата по определена тарифа. Май Минералсувенир в Пловдив изкупуваше, забравил съм вече.
18
2
 
8
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 2 години
негодната ни полиция не вижда че от 30г. дънди краде в огромни количества българското злато,а вижда тия кокошкари.
17
2
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Вие се майтапите за бунарите, ама от скоро решиха още слагат водомери на всички дето са регистрирани в общината. Нищо , че тия кладенци те не са ги копали и са в частни имоти. И после ТАКСА!! Подземните води били стратегически резерв, не можело току-така да си поливате бостаните и градините. Трябвало да се ПЛАЩА на бай Чекмеджан яката !! И пак гласувайте за него ***, малко ви е карал !!!
16
6
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Ако намеря гомна на Радев ли да ги пратя ?
15
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ще си копаят където си искат! Държавате и е наша! Това, че някакви угоени *** са решили да печелят от нашата земя, нас вече скоро това няма да ни брига! Преши-Дъндис_Мъндис, или както там бяха, да ходят да си копаят в Канада за злато! Няли са много "изведени" и богати?
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според българските закони, всико което намерите под собствената си земя е притегание на държавата. Независимо дали е археологическа находка, кости или злато. Обаче държавата позволява срещу малка комисионна, на чужди крадци, да си присвояват националните ни ресурси.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете народа да се възползва от богатсвата на България! Канадците колко години вече ни крадат златото, но тях не ги спирате.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пускайте ги хората, имота ,нали е частен! Пуснете ги! За чужденците да ограбват може, за българите ,не може, ай сектир!
11
3
 
15
 
! Отговори
Аурум преди 2 години
Точно това ли е престъпление? Да копаеш на собствен терен... или просто не са си платили подкупите на истинските престъпници?!? За сведение на псевдоеколозите - коритото на всяка река и дере се променя ежегодно след проливните дъждове и снеготопенето, но за завистта на българчето няма почивен ден.
10
7
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
3 грама по принцип са малко за ръчна работа. Но с багер излиза сметката защото теренът е лесен за работа. Копаят в дълбок рехав нанос на равно място и 3 кубика материал багера ги изкопава и се промиват за няколко минути. Мои познати преди 15г. години добиваха така злато по един приток на р. Тунджа. С такава инсталация при качествена работа могат да се вадят по няколко хиляди лева на ден чиста печалба.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Принципно не е забранено да се добива злато. Всеки може да търси свободно и да копае ръчно с лека техника. Най много с драга и малка бензинова помпа. До това ниво се води хоби. Със багер и тежка техника също може но трябва разрешително, еко оценка, и теренът да се вземе на концесия от държавата а това е почти невъзможно според сегашните закони без да се дадат сериозни подкупи. Тук обаче казусът е малко по особен защото хората които са "хванали" копаят в частни имоти и земи които са закупили.
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупава история, не виждам къде им излиза сметката при добив грам на 3 куб.мДа се забавляват като ги кефи, ама да не съсипват реката с този багер!
7
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Канадци могат спокойно за жълти стотинки да си крадат българско злато... Но ако българи решат да добиват същото злато в много малки количества и неможе...
6
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да докладвам за сума ти българи дето добиват незаконно вода, копаят си едни такива големи дупки в дворовете, нарочат ги кладенци, и от там си взимат вода без да слагат водомер...
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мичи той човечеца ше даде пари и шего фиксне после! Га набараш милионите леснооооо.
4
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 1 - А ти да си си виждал фейса на ко *** мяза грозеен грооооооооозеен ..пууу ужааассс. Ама не се пплакваме нали? Малчи ся там!
3
4
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Какво лошо има? Явно не си виждал на какво прилича брега на реката след това. Тези с легенчетата и малките драги никой не ги гони, споко.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки иска да има шкафцинца като на бай чекмеджан старият строящ сикаджия, пращящи от евраци и кюлчаци.