МВР иска ефективни присъди за пияни и дрогирани шофьори

Работна група готви законови промени
35
МВР иска ефективни присъди за пияни и дрогирани шофьори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Водачите, които шофират след употреба на алкохол или наркотици и причинителите на катастрофа със загинал, да получават неотменно ефективна присъда. Такива законови промени подготвя работна група към МВР и Министерство на правосъдието, заяви пред БНТ главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров. Предложенията за промени в закона ще бъдат внесени за разглеждане в 48-ото Народно събрание.

"На тези водачи им се отнемат книжките. Когато има основание, им се търси наказателна отговорност, дерегистрират се автомобилите, но нормативната рамка, за съжаление, е такава, че тя не гарантира, че когато се хване един такъв водач, той няма отново да седне зад волана. Това е сериозен порок, който отдавна се опитваме да променим. Сега много често се сключват споразумения и водачите получават присъда, която е наполовина на административното наказание, което не трябва да бъде така", каза Тодоров.

Главният секретар на МВР заяви още, че при установяване на виновно поведение по казуса "Семерджиев", ще има рокади в ръководството на "Пътна полиция". В момента срещу повече от 40 служители на МВР се води дисциплинарно производство за образуване на "полицейски чадър" върху Семерджиев. То се очаква да продължи около два месеца.

"Има служители на ръководно ниво в Пътна полиция - началници групи и началници сектори, които са издавали наказателно постановление на Семерджиев, при положение че в тези случаи той е носил наказателна отговорност. Тази практика е продължавала назад във времето - при проверки да се неглижира нарушението. Стартирани са дисциплинарни производства и където е необходимо, ще понесат съответната дисциплинарна отговорност. Дали ще бъдат уволнени служителите на МВР, зависи от провинението, допуснато от всеки един от тях", каза Тодоров.

От началото на август са заловени над 1400 водача, установени да управляват след употреба на алкохол, над 1250 неправоспособни шофьори и над 700, употребили наркотици.

Има създадена стройна организация за охрана на машините за вота, увери Тодоров. Към момента те се охраняват в склад към жандармерията. От утре започват да бъдат извозвани по съответните направления, отново под контрола на жандармерията.

От утре на територията на цялата страна започва специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и корпоративния вот, която ще продължи до края на изборния ден.

В следствие на операциите срещу търговията с гласове, които се провеждат всеки ден в различни области на страната, до момента са образувани 26 производства нарушаване на изборните права. В рамките на акциите са разкрити и множество престъпления от друг характер, по които са образувани над 250 досъдебни производства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: мвршофьорипияни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
искали ефективни присъди.... та те с 35 фиша си карат безпроблемно, което за мен означава, че тези с по 35 фиша ще продължават така, но ще има младоци по затворите за 1 трева, особено с тестовете на мвр, може и с беналгин да лежиш... решението е рецидивисти да няма , но полцаите тях не ги закачат, събираемост над 90% и тогава да ми мислят за ефективни
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПИЯН НАРКОТИЦИ "Я ТУК СЛОЖЕТЕ ГЛОБА 2000 ЛЕВА ПА ДА ВИДИМ ДЖИГИТИТЕ" - Толкова е глобата, ако откажеш да те тестват и 2 години без книжка. Както виждаш това не помага. Помага единствено това, полиция, прокуратура и съд да бъдат изчистени максимално много от корупцията. Тогава вече ще е различно дори и с този закон и наказания. Сега разни индивиди си знаят, че ако ги спрат няма да стане нищо или ако стане ще платят тук-там и накрая пак няма да стане нищо.
26
0
 
0
 
! Отговори
Davidof преди 1 година
бърз и сериозен кредит за физически лица и фирмиНашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: Infos@ pacific-offshorebank. com
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КАКТО ПИСАХ - Няма такова нещо. Живях почти десетилетие в Германия и ако те хванат да караш пиян или под влияние на наркотици ти вземат книжката и има глоба. Това е. Обаче разликата е, че така се случва на всички и няма "наши момчета". Освен това след теста за наркотици задължително ти правят кръвен тест, защото първите тестове са прекалено чувствителни и не показват дали си под влияние, а дали си употребявал последните няколко дни, което е съвсем различно. Я кажи коя държава визираш ти.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-суров закон означава по-големи печалби за полицаите и прокурорите, както и съдиите, които са корумпирани. Това е. Трябва да се спре корупцията и тогава законите ще се спазват от всички. Полицаят ако иска наистина да помогне да мисли в тази посока, а не да мисли как корумпираните му колеги да печелят повече парички.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всичко може. Ако в закона ти напишат,че ако караш пиян получаваш минимум 2 г ефективна присъда то нямаш отърване. Въпросът е какво и как ще го напишат" - Не, въпросът е, че за кокошка няма да има прошка, а за милионите няма да има дело. Реално искането закона да е по-суров означава да искаме обикновените хора да се наказват по-сурово, защото за "необикновените" законите не важат. Трябва да се иска спазване на законите от всички и тогава тези случаи ще намалеят драстично. Не законът е проблема!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешеф, защитника на мутрите не харесва това.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, значи за шофьорите затвор, а за полицаите, които са разпъвали полицейски чадър евентуално уволнение. Този няма ли да направи предложение за подобни полицаи да има ефективни присъди или го е страх за собствената си кожа или тази на колегите му? Истината е, че ако полиция и прокуратура се изчистят от корумпираните си служители, то служители почти няма да останат. Има и свестни сред тях, но за съжаление са малцинство. Ако тези си вършат работата, тогава промени в закона няма да са нужни.
20
2
 
6
 
! Отговори
... преди 1 година
Пияни или дрогирани трябва да се съдят за предумишлено убийство, ако няма жертви и за убийство, ако има жертви, както и до живот без книжка!
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласен съм ,затвор за пияни и дрогирани на пътя. Искам и затвор и смъртни присъди за полицаи ,които правят чадър на престъпниците , на полицаи извършващи престъпления. На политици,прокурори и съдии също. Да не се лъжем, ама 90 процента от тежките престъпления в България са свързани с полицай,политик,прокутор.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея извън България. Тук ако караш с над 25 мили над ограничението директно отиваш на съд. Ако е първо нарушение три месеца затвор свободен режим(спиш в къщи, през деня отиваш да работиш за обществото). Всеки ден виждам по пътищата такива затворници в оранжеви облекла да чистят около пътя ,и полицай ги следи отстрани. Но ако те хванат пиян, жална ти майка. Има закони,спазват се.това е.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'От началото на август са заловени над 1400 водача, установени да управляват след употреба на алкохол, над 1250 неправоспособни шофьори и над 700, употребили наркотици.' --- рашков каза че 2/3 ОТ ВСИЧКИ ПРОВЕРЕНИ са неправоспособни. Тоест на ден се проверяват по 60 човека, а не 10 000 както съобщава МВР. или рашков лъже, но това е невъзможно
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 Всичко може. Ако в закона ти напишат,че ако караш пиян получаваш минимум 2 г ефективна присъда то нямаш отърване. Въпросът е какво и как ще го напишат
15
1
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Заради такива адвокатски теории и хитринки *** невинни всеки ден.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да осъдиш някого ефективно за потенциално произшествие. Тоест ако е спрян за проверка и тя е отчела алкохол или наркотици. Виж ако има произшествие вече може.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то вие правите така, че да не се стига до ефективни присъди, бе ушаци!
12
0
 
2
 
! Отговори
Гоги преди 1 година
Присъдата да е обвързана с трудова повинност по пътищата на България,да работи в полза на народа и да гледа как нормалните го правят, присъдите да започват от 10 години.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 - имаше такова предложение и дори Прокуратурата така повдигна обвинението на синчето дето затри МИлен Цветков - НЕуважаемият съд каза, не, не е умишлено, детето е сгрешило просто...когато няма желание, няма начин, когато има желание - има и начин...
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7 - да, слагаш ги, защот бай Иван от една бира може да се замотае и да направи беля, и предвид ситуацията, трябва да е точно така - дали Бай Иван или Семерджиев, или сега последния герой от Околовръстното, както и Токев да са под един знаменател, защото не ми се мре по пътя щото някой му се приискало бело...
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не. Директно да ги съдят като за умишлено престъпление с утежняващи обстоятелства.