Бомбените заплахи - хакери, ученици или заради изборите?

Атаката може да е заради предстоящите на 2 април избори
Обновена: 29 мар 2023 09:52 | 29 мар 2023 09:33, Александър Попов
14
Бомбените заплахи - хакери, ученици или заради изборите?
Снимка: БГНЕС

Полицията и експертите по киберсигурност трябва да изяснят кой стои зад бомбените заплахи в над 100 учебни завдения в рамките на два дни.

Председателят на Българската асоциация по киберсигурност Мирослав Стефанов показа формуляри с въпроси за първа реакция при бомбена заплаха.

"Въпросите целят да оценят нивото на заплаха. От него зависи и реакцията. Съвременните стандарти не изискват незабавна евакуация. При разпращането на толкова много мейли, моето мнение е, че няма конкретна заплаха. Защото част от тези мейли спамфилтърът незабавно ще ги сложи в кошчето. А човек, който иска да постигне ефект, ще постави конкретни искания", заяви той пред Нова тв.

Той допълни, че технологиите са доста развити и хакери с елементарно оборудване могат да нанесат големи поражения.

Не бива да се пропуска и тезата, че атаката може да е заради предстоящите на 2 април избори.

Според Любомир Тулев, експерт по киберсигурност, заплахите няма да спрат днес или в близката седмица.

„Оставянето на името Егор Синянский може и да е заблуда, водеща към украинска или руска връзка. Под това име излизат няколко профила. Обикновено резултатите водят към профила на лице от Кримския полуостров, Севастопол. Оставянето на името би могло и да е грешка“, каза той пред bTV.

Според него става въпрос за украинско-руска връзка, тъй като подобни заплахи са насочени към Гърция, Македония, Русия и България.

„При едни такива сигнали американските власти реагират много бързо и запитване е изпратено до Гугъл. Съмнявам се, че подателят на имейла е го е изпратил от своя IP адрес. Северна Македония е установявала или руски, или ирански адреси. Дори и да установим истински адрес, водещ до Русия, Украйна или Иран, България няма юрисдикция. Трябва да се отправи молба за правна помощ, да разпитат този човек“, уточни Любомир Тулев.

„Обърнете внимание на имейл адресите, на които се изпращат тези съобщения. Училищата не използват публични доставчици на услуги, не използват корпоративни домейни. Сайтовете на училищата сякаш се правени в час по трудово. Трябва сайтове да се защитят, да се използва корпоративна поща. Втората стъпка е държавата да излезе с план за реакция при подобни сигнали“, категоричен е Тулев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: бомбени заплахи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Очакват се бомбени заплахи за училищата и на 2 април. Целта е да се провалят изборите.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на САЩ е да пренасочат избиратели от Възраждане и БСП към шарлатаните ПП и ДБ.Това е намеса изборита.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ученици. Те имат най-голяма полза от отмяната на часове и цели дни. Ама като спецслужбите не могат да ги хванат.
8
0
 
3
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Когато няма аргумент срещу някой неудобен коментар, той просто изчезва и готово. Чудесно оформяне на общественото мнение.
7
0
 
4
 
! Отговори
смешки преди 1 година
Някой обърна ли внимание на скрийншотовете от различни училища показани в нета?Някой опита ли с автоматичен преводач да направи обратен превод от различни езици на същия текст. Текста е писан от неграмотно българче... на български. На сайта на регионалните инспекции по образование имейлите и телефоните за връзка с конкретните училища са по квартали. За чий ще му е на глобален хакер да си прави труда да споменава в групов еднотипен имейл конкретните квартали като Красно Село...Някой се забавлява
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА Е ОПЕРАЦИЯ НА ЗАПАДНОТО КРИЛО НА ГЕРБ-СДС ЗА ДА НАМАЛЯТ ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ С ЦЕЛ БУДА ДА СЕ ВЪРНЕ НА БЯЛ КОН ВЪВ ВЛАСТТА!!! ХИЧ НЕ МИ ПУКА ОТ ТЕХНИТЕ ЗАПЛАХИ - ЩЕ ГЛАСУВАМ И ЩЕ ГЛАСУВАМ МАШИННО ЗА СЪВЪРШЕНСТВО И СВЕТЛИ БЪДНИНИ !!!
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хакери, ученици или заради изборите? В един от мейлите пишеше, че цялото човечество трябва да бъде изтребено, защото всички човешки същества били гадни... Ако го свържем с почти ежеседмичните заплахи за унищожение на земята, в случай че съществуването на Русия в този вид бъде застрашено, които съвсем легално отправя от профила си Д.Медведев, това е руски почерк...и мейлите не са случайни, те трябва да всяват страх.
4
1
 
4
 
! Отговори
Червенски преди 1 година
Русия е вновна за американските заплахи .
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта е да се изгонят хората от училищата по време на изборите, за да имат шанс продажниците от ПП отново да се наредят на софрата с минимален вот.
2
0
 
4
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Путин е пуснал заплахите заради бомбите на Арсенал :)))
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ТОЗИ МОМЕНТ ПП-ДБ ИНСТАЛИРАТ ФАЛШИВИ БЮЛЕТИНИ В ЕВАКУИРАНИТЕ УЧЕЛИЩА ЗАЩОТО ГИ Е СТРАХ ОТ ХАРТИЯТА ! ДА ВИ Е ЧЕСТИТА ПРОМЯНАТА !