Проект Домът: Запознайте се със семейство Гатеви

Да купиш жилище – мечтата на хиляди млади хора у нас
30 май 2017 11:30, Екип на Dnes.bg

Да купиш жилище в днешно време без кредит е почти невъзможна мисия. Оказа се обаче, че не е чак толкова страшно, както хората го описват. Просто човек трябва да си прави сметката и рационално да използва приходите си. Ние от Централна Кооперативна Банка искаме да осъществиш мечтите си. Намери нов ДОМ ЗА ТЕБ и твоето семейство, а ние ще ти помогнем да стане твой!

Историята на eдно семейство от София го доказва. Мария Гатева и Димитър Аврамов са спортни натури - Мария е преподавател и треньор по художествена гимнастика, а Димитър е треньор по таекуондо. Вече имат своя дом, в който живеят заедно с двете си деца: 15-годишният Борис и 6-месечната Наталия.

Жилището ни бе необходимо, а кредитът го направи възможно тук и сега. За нас бе важно да се доверим на някой, който да ни ни помага в избора на жилище, споделят двамата родители с усмивка.

"Първото, което направихме, бе да се спрем на банка, да проучим какви условия ще имаме и тогава да започнем с огледите. Оказа се, че от банката ни предложиха и брокери, с които заработихме успешно. Отне ни доста време да се спрем на подходящото за нас жилище, но усилията си струваха. Жилището ни не е голямо - тристаен апартамент, но е наше и го превърнахме в нашия дом!", допълни с усмивка Мария.

От колко време имате своя дом? Как се чувствате в него?

Имаме го от по-малко от две години, като заживяхме в него от година и половина. Най-важното за един дом е човек да се чувства удобно и уютно. Ние очевидно се почувствахме така и от 7 месеца насам това жилище вече ни е малко, защото имаме ново попълнение в семейството.

Колко време ви отне да откриете вашето мечтано жилище?

Откриването на подходящото жилище се оказа дълго преживяване. Отне ни почти две години, за да реализираме целта си. Това произлиза от факта, че хубавите жилища или са продадени, или са много скъпи, или пък имат неподходящи собственици. Ние обаче имахме зад себе си брокерите, които от Централна кооперативна банка ни препоръчаха, и безспорно търсенето беше по-лесно. Резултатът е на лице и от тази сага ни останаха спомени, които ще разказваме.

Кое е по-трудно – да избереш, финансираш и обзаведеш своя апартамент или да бъдеш родител на 2 деца?

Трудно е това нещо, което правиш с нежелание. Когато имаш мотивация, всичко става и по-леко и по-добре. Да намериш жилище е изживяване и дали ще е положително или отрицателно, зависи от много фактори. А да бъдеш родител е най-страхотното чувство на света. Звучи като клише, но наистина - това е най-трайното и дълбоко чувство, което човек може да изпита. А дали е трудно - отговорно е, но резултатът си заслужава.

С какво вашата банка ви помогна в трудния процес на покупката на вашия дом?

На първо място финансово. Избрахме да се възползваме от условията, които oт Централна кооперативна банка ни предложиха, защото бяха най-изгодни за нас. В същото време, и ние като повече хора, бяхме притеснени от целия път, който трябваше да изминем при търсенето на жилище, но почувствахме човешко отношение от страна на служителите в банката. Това ни успокои и обнадежди.

Много хора се страхуват, че с покупката на своя нов дом и изтеглянето на кредит няма да им оставят средства за техните хобита, почивки, пътувания... Има ли нещо вярно в това?

Такъв тип твърдения не винаги са верни. Дали ще ти остават пари за хобита, когато изплащаш кредит, зависи единствено от това да разпределяш правилно бюджета си. С едно добро планиране на приходите и разходите, могат да останат пари и за почивка, и за хобита, и за изненади. За нас водещо е да не обръщаме голямо внимание на това колко харчим, а се концентрираме върху това как можем да печелим повече и да разпределяме рационално бюджета си.

Какви са мечтите ви за вашите деца? Ще поеме ли някой от тях по вашия спортен път?

Мечтата ни за нашите деца е най-вече да са живи и здрави. Добрите гени са осигурени, сега ще наблюдаваме как ще се развият и реализират. Дали ще тръгнат по нашите стъпки, зависи само от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание