Проект Домът: Старо, ново или жилище на зелено

Покупката на апартамент не е шега работа, но ние ви предлагаме помощ
Обновена: 5 юни 2017 14:09 | 5 юни 2017 14:00, Екип на Dnes.bg
Проект Домът: Старо, ново или жилище на зелено
Снимка: Булфото

След като сте взели решението да потърсите своя нов дом, по всяка вероятност ви предстоят дълги и продължителни огледи. И няма как да бъде иначе, защото покупката на идеалното жилище не е шега работа, а дейност, към която трябва да се отнесете напълно сериозно и професионално.

Разбира се, всичко започва с много въпроси – къде да се намира нашият дом, дали да бъде старо или ново строителство, какво да бъде изложението му, откъде да вземем пари за покупката му... Но всичко си има решение. Ние от Централна Кооперативна Банка искаме да осъществиш мечтите си. Намери нов ДОМ ЗА ТЕБ и твоето семейство, а ние ще ти помогнем да стане твой!

Още по темата

Определено в момента пазарът на имоти, особено в големите градове, е доста динамичен. Постоянно се строят нови сгради, санират се стари блокове, градят се прекрасни затворени комплекси... Изобщо избор има за всички.

Според официалните данни на НСИ през първото тримесечие на годината въведените в експлоатация нови жилищни сгради в София град са 23 спрямо 27 година по-рано, а жилищата в тях се увеличават до 133 от 55. Подобна е картината и в другите големи областни градове – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора... Според официалните данни броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през първото тримесечие на 2017 г. е 462, а новопостроените жилища в тях са 1 751.

Бумът в строителството обаче води и до предлагането на сериозен брой недовършени жилища и жилища на зелено. И тук логично за много хора идва въпросът дали апартаментът, който искаме да купим, да бъде ново или старо строителство.

Като за начало да видим какви предимства и недостатъци имат новопостроените жилища. Безспорен техен плюс е, че една нова сграда се проектира по последните тенденции в строителството и архитектурата. Така че смело можем да кажем, че един нов строеж следва новите идеи и технологии, които противно на много мнения, изобщо не са по-лоши от старите. Освен това при новото строителство обикновено самото пространство в апартамента е използвано максимално добре, за да може стаите да са с оптимална функционалност.

Новите апартаменти имат и друг голям плюс – те са с много по-добра изолация от старите, което е предпоставка за много добра енергийна ефективност. А това е особено важно, защото води след себе си и по-ниски сметки да ток. Освен това новите сгради имат и гаранция за строителството и качеството.

Разбира се, и новото строителство има някои минуси. Единият от тях е, че сериозен процент общи части се калкулират в цената, което прави подобни апартаменти по-скъпи. Ако говорим за апартамент в нов комплекс, понякога и инфраструктурата към него е проблем, ако все още не е изградена. Това понякога се случва бързо, но не е изключено и да ви създава известни проблеми в годините. Освен това се плаща и такса за поддръжка на имота - охрана, озеленяване... Друг основен момент тук е и покупката на зелено – сделка, която обикновено ви спестява пари, но и все пак има някои особености.

Факт е, че много хора имат се страхуват от покупка на ново жилище на зелено. Това е така, защото понякога фирми, особено ако не са опитни в бранша, не успяват да се справят с финансите си при строителството на сградата или поради някаква причина може да забави строежа на сградата. Но ако изберете апартамент на зелено, имайте предвид следните важни подробности - репутацията на инвеститора, финансирането за проекта и схемата на плащане и прехвърляне на собствеността.

А за всичко останало може да разчитате на помощта на експертите от Централна Кооперативна Банка, които ще ви обяснят какво финансиране може да получите при закупуване на жилище на зелено, при акт 14, при акт 15 и при напълно завършено жилище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание