Наш парапланерист с национален рекорд!

Весо е първият българин, който измина 334 км. по въздух
24 ное 2015 16:38,
5
Наш парапланерист с национален рекорд!
Снимка: Facebook

Парапланеристът Веселин Овчаров постави пореден рекорд! Този път не световен, а национален и не по акробатики, а за дължина на прелета. По време на серия от полети в Кишада, Бразилия, той успя да измине разстоянието от 344 километра по въздух, което е най-дългото, правено от българин досега. Предишният рекорд беше 313 км, поставен от Николай Велев от София, пише Нова тв.

Изборът на Кишада не е случаен. Бразилският щат Сеара, в който се намира градът, по традиция привлича някои от най-добрите парапланеристи от цял свят. Условията, които предоставя той по това време на годината, са изключително подходящи за дълги прелети и поставяне на рекорди, както се случи и с Весо Овчаров.

"Тази година за първи път имах възможността да посетя от "първа ръка" това мечтано от мен място, което винаги ме е привличало с потенциала си. То оказа в пъти по-сурово и предизвикателно от представите ми да летиш над равнини и слабо начупен терен. Условията варират и има възможност за спокойни и приятни полети, но повечето дни от пика на сезона са много динамично преживяване“, разказва Веселин за щата Сеара, който е известен като една от най-сухите и топли части на Бразилия.

"За дните, прекарани на това място изживяванията ни също варираха – от почти опасни до чисто луди, което те кара да обичаш и уважаваш това място по специален начин. Доста специфичен и нехарактерен район, който може да е безпощаден. Голямата борба настъпва, когато решиш да подминеш някоя термика и да летиш по-бързо и паднеш ниско без безопасни или никакви места за кацане“, добавя още парапланеристът за условията за летене.

През първата седмица от престоя си в Кашада Весо е летял заедно с Ондрей Прочазка. Разстоянията, които са достигали, са били до 225 км.

На Веселин Овчаров му предстои участие в най-престижното световно въздушно състезание – World Air Games, което ще се проведе в началото на декември в Дубай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
HACKER$ преди 8 години
BR VESO
3
0
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Предлагат се тандемни полети с опитни пилоти, сред които и Весо Овчаров. Та ако ти се лети с парапланер, не е необходимо да изкарваш курс. Би могъл просто да полетиш като пасажер с опитен тандемен пилот.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българин с национален рекорд! БЪЛ-ГА-РИ Ю-НА-ЦИ!!!!
1
0
 
2
 
! Отговори
Граматиков преди 8 години
Ами ако е наш ще е национален. То мисленето и писането са две различни неща.

Спонсорирани публикации