Живот като на плоча: Карл Кокс

Диджеят, който не изневерява на стила си вече 30 години
Спонсорирано съдържание | Обновена: 24 апр 2015 12:59 | 24 апр 2015 10:42, Екип на Dnes.bg
7
Живот като на плоча: Карл Кокс
Снимка: Reuters, архив

Докато другите момчета си играят с колела, топки и други подобни, малкият Карл Кокс (Carl Cox) обсебва грамофона на родителите си – това се превръща в любимата му играчка, която постепенно започва да се превръща в негова най-голяма страст. Осъзнал какво иска, започва да преследва целта си – започва работа като диджей още като тийнеджър и с изкараното си купува свой грамофон и плочи, които да пили на воля.

Започва като повечето млади DJ в Лондон – с груув, хип-хоп и електро. През 1987 година чува епичния "Acid Trax" на Phuture и открива своя стил, своята музика. От 22-годишен до днес ейсид хауса е неговата най-могъща сила, превръщайки го в черния Бог на диджейството.

Той пуска на откриването на легендарния лондонски клуб Shoom, а на жестокия рейв Sunrise през 1988 със сета си подлудява 15000 човека, за да продължи с 30-годишна кариера на върха и през 2015 г.

Самият той признава колко изненадан е бил, когато първият му авторски трак "I want you", издаден през 1991 г., се оказва на 23 място в чартовете на Великобритания, а той е поканен да пуска на Top of the Pops. И макар че следващите му авторски изяви са възнаградени от подобен успех - "Does It Feel Good To You" също влиза в Топ 40 на острова, а миксираният му диск "F.A.C.T." се превръща в нещо като учебник по електронна музика и се продава в повече от 250 000 копия, Кокси решава да запази ролята си на DJ на всички DJ не като се пусне по вълната на световната си известност, превръщайки се в поп звезда, а като запази своя стил и характерно звучене на електронен ъндърграунд.

Което решение очевидно го превръща в още по-голяма звезда, добивайки глобална популярност. Милиарди слушания, турнета по света, Кокс не спира до там – основал е два собствени лейбъла, 2 поредни години печели приза на DJ Magazine за DJ номер 1 в света. Той е единственият DJ, който свири два пъти в новогодишната нощ на хилядолетието – в Сидни, Австралия и след това в Хавай. Най-високо оценяваните му сетове са на берлинския Love Parade, където е четири години поред.

Рекордите го съпътстват и до днес. Лятото на 2014-та отново носи рекорд за Карл в Ибиса, където на покрива на имението си той пуска за края на Space, както и на няколко други дати на Amnesia, Sands и DC10. Именно той държи двата рекорда за най-многобройна публика на електронно парти в София и на Cacao Beach, България.

Метрополис обявиха рекорден интерес в социалните мрежи с потвърдили над 10 000 посетители за гостуването му на 30 април в столичната зала "Христо Ботев". Преди родната столица, Карл е очакван в Италия и Израел, а след участието у нас го чакат още не малко дестинации: Англия, Холандия, Белгия, САЩ и др.

Разбира се, присъствието му в Space, Ибиса е гарантирано и това лято, представяйки шоуто си „Music is revolution. The next phase”, стартирайки взривоопасно на 7 юли.

Каквото и да му предстои, Кокс запазва своята концепция за музика - да кара хората да се забавляват. В последното си интервю признава, че вижда сериозната промяна в сцената и и технологиите, но това, което ще продължи да го определя като негово диджейство е именно усещането, че носи отговорността като DJ да разбира нуждите на феновете. И посланието към тях е: "Танцувай! Дори на нямаш къде другаде, освен в собствения си хол".


7
Още по темата: Карл КоксCarl Cox
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все едно и също. Шумоправячите от Метрополис с поредната си платена кампания по медиите. И за какво? Най много да развалят съня на съседите на "партито" си.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Global Underground 038 Carl Cox е един от най-добрите,почти се доближава до тези на Nick Warren.
2
4
 
46
 
! Отговори
тъпо коеле преди 8 години
До АнонименТоя ако е кюнец ,поне излиза нещо от него и то качествено то ти си самоходна септична яма - демек влиза нещо в теб . А напъни се и се сети какво?
1
42
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ай стига, братле? Какъв е тоя кюнец?