Фитнес за кучета и плувен английски, платени от Брюксел

Най-безумните проекти, финансирани с евросредства
Обновена: 11 ное 2010 16:38 | 11 ное 2010 16:13,
33
Фитнес за кучета и плувен английски, платени от Брюксел
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Фитнес за кучета, чужд език за плувци и субсидии за шведския крал са сред тазгодишните първенци в класацията на разхищаване на пари от европейския бюджет.

Британската неправителствена организация Open Europe публикува списък на най-екстравагантните и глупави проекти, финансирани от Брюксел.

Оpen Europe е евроскептичен мозъчен тръст, който подкрепя британското правителство в настояването му да бъде замразен бюджетът на ЕС за 2011 г. на нивото на тазгодишния.

„Европейският бюджет е ирационален, изключително сложен и безнадеждно остарял”, коментира директорът на Open Europe Мац Першон.

В подкрепа на мнението си организацията подрежда 50-те най-сериозни случая на разхищение на европейски средства.

Безспорен фаворит е фитнес за кучета на стойност 411 000 евро, който „да подобри техния стил и стандарт на живот”. Фитнесът е  част от рехабилитационен център за хидротерапия за домашни любимци в Унгария. Той е финансиран по програмата за развитие на селските региони. Въпреки че парите са взети, засега налице са само офисите на бъдещото съоръжение.

България присъства скромно в класацията за 2010 г. с коктейл в прослава на Европа, организиран на 9 май в София. Общо 44 000 евро са похарчени за подобни мероприятия в няколко европейски столици.

16 000 евро от бюджета на ЕС, към които са добавени още 24 000 от австрийското правителство, са похарчени за подобряване на емоционалната връзка с природата на тиролските фермери. Чрез разговори със земеделците те е трябвало да осъзнаят връзката си с природата и да разбират по-добре емоционалното си отношение към земята, за да преодолеят доминиращите си рационално-икономически мотиви.

172 млн. евро са дадени за стимулиране на изучаването на чужди езици в интернет по оригинален метод чрез плуване във виртуални басейни. Победителят е гледал на живо плувните финали на Олимпиадата в Пекин. Освен онлайн проектът е развиван и чрез информационни щандове на големи плувни състезания, за да се даде възможност на спортистите да усъвършенстват езиковите си познания и така да улеснят общуването помежду си.

7,5 милиона евро са похарчени за пропагандиране на еврофинансирането от регионалните власти в испанската провинция Андалусия. В плана на кампанията са включени 596 телевизионни,126 радио- и 40 печатни реклами. Например в прогнозата за времето на местен тв канал слънцето било заменено от 12-те звезди от европейския флаг.

Около 1,6 милиона евро от преките земеделски субсидии са дадени за ниви и ферми, собственост или арендувани от шведския крал Карл XVI Густав. По този показател не му отстъпва и британската кралица. Злоупотребите със земеделски средства се увеличават, отбеляза преди дни Европейската сметна палата и вече около 1/3 от парите са подложени на риск от грешки.
 

Друг пример за безсмислено похарчени пари – шведски рибар е получил 500 000 евро, за да предаде за скрап кораба си и така да се намали уловът на застрашени видове. Вместо да се откаже от риболова обаче, мъжът си купил нова шхуна.

50 хил. са дадени за изследователски център за хип-хоп танци във Франция, а 57 хил. – за европейски джойстик оркестър, изпълняващ музика, правена с геймърското устройство. 2,7 млн. евро са отишли за създаване на 3D версия на виртуален тур на средиземноморските острови.

Щедростта на евроинституциите също се е подредила в класацията.

Евродепутатите са похарчили 5,25 млн. евро за нови лимузини, с които  да се движат из сравнително малкия елзаски град Страсбург, в който заседават веднъж месечно. Според изчисленията на Open Europe придвижването на евродепутатите между двете седалища на парламента в Брюксел и в Страсбург, струва на данъкоплатците отделно 200 милиона евро годишно.

За 37 хил. са поръчани вратовръзки и шалчета, подарявани на важни гости. 40 хил. евро са похарчили за същото страните членки.

Служителите от отдела за поддръжка на сградите на евроинституциите са пътували от Люксембург до Германия за 30 000 евро, за сплотяване на колектива.

Голф игрище с два хотела за 900 000 евро от фонда за регионално развитие пък трябвало да създаде заетост в район с висока безработица. И създало – на 17 души.

Сред гостите на Strelasund golf park, членството в който струва 1100 евро годишно, е германският канцлер Ангела Меркел, пише Оpen Europe.

За първи път Open Europe дава и няколко добри примера за разходване на европейски средства. Те са свързани с проекти за лечение на рак и тестове за ранното му диагностициране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Идиоотизъм Тошов преди 13 години
Млякото и хляба са евтини, ама ги няма по магазините, защото ги купуват *** да си хранят прасетата, да си правят луканки, защото и луканки няма на пазаря.Курса в БНБ е 1$=0,86лева. На черно истинския е 1$=4лева
28
0
 
1
 
! Отговори
Идиотизъм Тошов преди 13 години
Развито селско стопанство, ама ще викаме учениците, студентите и висшистите да прибират реколтата, вместо да учат или работят това,. за което да учили.*** и работниците от БКП отиват на курсове в Рабфака (работнически факултет, имало е към повечето вузове) за да вземат и те висше.
27
0
 
1
 
! Отговори
Ханс преди 13 години
Да, да. Бяха бабина ти трънкина. Крадени патенти и технологии, които нашите *** в БАН дори не можеха да копират като хората. Сети се за едно читаво нещо от соцвремената, което да си струва.
26
3
 
1
 
! Отговори
НВ преди 13 години
до 20 анонимен"При Тодор Живков е имало и по големи идиотизми за които обаче не са давали по телевизора или не си чел в интернет." Я ни припомни някоя, че не се сещам...
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не ми се мисли какви недакларирани разходи плащаме, това е само върхът на айсберга
24
3
 
3
 
! Отговори
хаха преди 13 години
Я пак ?!?! Коя година можеше да седнеш на домашния компютър във вас и да прочетеш редица новини дошли от цял свят в някой от стотиците новинарски сайтове ?!?! Не ми говори за някакви тестови изследователски мрежи от стая в стая в БАН. Говорим за истински масово достъпен интернет.
23
0
 
1
 
! Отговори
dp преди 13 години
Май повечето от споменатите истории стават като за Монти Пайтън шоуто,реалността често бие въображението.Тия тук - и преди и сега, все тая мафия е - са прекалено практични и селяндуршави, самият им живот си е гротеска и половина - не стават катоза хубаво шоу. Освен ако някому не се гледа нечие преяждане и насиране,те за друго просто нямат мозъка.
22
4
 
6
 
! Отговори
Любомирчо преди 13 години
Какъв интернет какви 5 лева бре. Я вземи да видиш кога почва да се използва интернет по масово. По времето на комунизма е имало няколко мрежи в БАН и в още няколко развойни центъра. Понеже засегна темата за информационите технологии само да ти обесня че по времето на комунизма България беше изключително напред в тези технологии. Много от продуктите ни бяха на едно ниво със западните.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хаха ей тоя шведския рибар много яко се е изгаврил с недодяланата система евала на човека евала, напълни ми душата!
20
4
 
6
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
ДА ИМАШЕ ИНТЕРНЕТ ТОГАВА....КАЗВАХА МУ...ТЕЛЕГРАМИ...
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
При Тодор Живков е имало и по големи идиотизми за които обаче не са давали по телевизора или не си чел в интернет.
18
2
 
7
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
ПОСЛЕДНИТЕ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ...СА НАЙ МРАЧНИТЕ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ...
17
8
 
11
 
! Отговори
Помнещ преди 13 години
Тези които са слагали минуси на номер 4 май наистина са много ама много *** и промити мозъци. Набиха им в *** кратуни за 20 години че Тошо ни е трепал по улицата само за лош поглед, и сега само споменаването на името Тодор Живков докарва някои баламурници в истерия. Аз също непомня по онова време да е имало такъв идиотизъм и подигравка с хората. Защото сега е пълно с хора които ядът от кофите за *** !!!!
16
3
 
7
 
! Отговори
Ивайло преди 13 години
Абе всички крадат ама само Бати Бойко си признава публично .
15
2
 
10
 
! Отговори
РМ преди 13 години
После обвиняват нас, че сме разхищавали пари от европейските програми. То поне проектите ни са по-смислени от посочените тук!
14
5
 
2
 
! Отговори
KERMENA OT ZARATA преди 13 години
DA VZEMES DA SMENIS DILARA LI ?
13
4
 
16
 
! Отговори
Любомирчо преди 13 години
Хора събудете се. Европейските пари са просто начин за контрол. Навсякъде се крадът такива пари само че само някои ги хващат. Парите от еврофондовете бяха спрени по време на Станишевото превителство за политически натиск . На Борисов му пускат трохи за да може да съществува в момента в който не им е изгоден ще ги спрът отново. Много добър пример който е като еврофондовете е допинг контролът. Всички вземат само някои ги хващат. Големите определят правилата когато не са им изгодни просто ги с
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Догодина ЕС да отпусне някой милион Фидосова да бъде онодена, а не за такива глупости...
11
3
 
26
 
! Отговори
Xelian преди 13 години
Платени драскачо, защо пропускаш часта че коктейла в прослава на европа не е организиран само в България, но и в още няколко други страни. И ОБЩО е струвал 44 хиляди евро. Да го сравним ли с парите за несъществуващи крави и земи които отеноха ДПС и Тройната коалиция и заради които на България бяха замразени милиони левове. Такива като теб, ме отвращават. Хора които пренебрегват собствените си принципи за пари...
10
0
 
30
 
! Отговори
Винкеланджело преди 13 години
Я сметам да кандидатствам за субсидии по проект "Винкел за импресионисти".

Спонсорирани публикации