Със задна дата вдигат заплатите на чиновниците в Брюксел

Заради кризата страните членки отказаха увеличението, сега съд ги задължава
Обновена: 25 ное 2010 15:16 | 25 ное 2010 11:40,
54
Със задна дата вдигат заплатите на чиновниците в Брюксел
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съдът на Европейските общности нареди на Европейската комисия да даде допълнително увеличение на заплатите на еврочиновниците. Магистратите се произнесоха по жалба на Eврокомисията срещу страните членки, които отказаха да вдигнат в пълен размер възнагражденията за 2010 г. заради кризата.

Заплатите на еврочиновниците се определят по сложна схема, в която се вземат предвид възнагражденията на държавните чиновници в 8 западноевропейски държави, както и специален индекс за цената на живота в Брюксел, който се изчислява от статистическата агенция на ЕС "Евростат".

Страните членки, които имат дума по харчовете на европейския бюджет, отказаха миналата година да индексират заплатите с 3,7 на сто, както се изискваше по формулата. Като се мотивираха със затягането на коланите в цяла Европа, те отпуснаха допълнително отгоре само половината от сумата.

Европейската комисия, най-големият работодател в Брюксел, в която работят около 30 000 чиновници, даде под съд страните. И магистратите в Люксембург постановиха, че служителите на евроинституциите имат право на още 1,85%, които трябва да им бъдат надбавени със задна дата от 1 юли 2009 г.

Магистратите, които също са еврочиновници, обявяват, че съществуващият регламент за изчисление на заплатите, който е в сила до 2012 г., е ясен, а изчисленията на Еврокомисията – точни.

Според съда решението на страните членки за индексацията е можело да бъде допуснато само ако те са се позовали на нарочна кризисна клауза, което обаче не е било направено.

Говорител на Европейската комисия поясни, че клаузата е приложима само при "сериозно и внезапно влошаване на икономическата и социална ситуация", а световната икономическа криза не била внезапна.

Той добави, че еврочиновниците внасят своята лепта за преодоляване на кризата, като плащат специална такса в размер на 5,5%. Тя е въведена през 1989 г., по време на петролната криза и продължава да се събира и днес.

Говорителят на комисията поясни, че ако са верни твърденията, че заплатите на държавните чиновници в Европа са намалени, това ще бъде направено и за служителите на европейските институции догодина.

Заплатите на чиновниците в Брюксел варират от 2500 до 17 200 евро. Повишаването им ще се отрази и на парите на еврокомисарите и на евродепутатите, тъй като те зависят от тези на служителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Breach преди 13 години
Не знам за какви ограничения говориш.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искахте ЕЦ, плащайте си. Това да не е без пари, будали!?
51
0
 
0
 
! Отговори
Чиновници преди 13 години
Ще споделя с вас, че имах една изключително глупава съученичка в гимназията, после я приеха в УНСС с подкуп. Завърши там. В момента работи в Брюксел и вече не ни "познава", много важна личност е... Просто най-тъпите в България са обикновено и най-нагли и успяват да се издигнат в обществото, управлявано от техни подобия, после се отварят врати дори и в Европа...
50
0
 
0
 
! Отговори
non-infringement преди 13 години
Breach, че кой ти гледа в паницата? Никой не те пита дали взимаш много или малко. Съвсем проста дилема: е ли е нормално да вземеш пари когато ти поставяш ограничения на другите? И знай: ПИША ТИ БАВНО ЗАЩОТО ЗНАМ, ЧЕ НЯМА ДА МЕ РАЗБЕРЕШ!
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"безполезна", "гнусна", "ограбваща" - така добре ли е?
48
0
 
3
 
! Отговори
слънце преди 13 години
Чиновниците в ЕС са една върхушка ----- Много искам да я съчетая с някакво прилагателно, но за сега не намирам най-подходящото
47
3
 
1
 
! Отговори
Breach преди 13 години
Чиновниците не управляват - управляват политически лица. Ако смяташ, че да си търсиш правата не е нормална форма на мислене, сори. А и чиновниците да ти кажа също ядем и гледаме семейства. Плюс, че Комисията е задължена да следи за спазването на законите в ЕС - това е една от основните и роли. Дали взимаме много или малко няма да коментирам - всеки сам цени труда си - аз лично никога не съм гледал в чуждата паница. Който смята, че взимаме много - може да пише до пърм репа на БГ или ЕПСО.
46
0
 
2
 
! Отговори
non-infringement преди 13 години
е вече дискотираме по темата нали? надявах се че може да живеем в нормален свят с нормални хора където да ни "управляват" нормални чиновници, с нормално мислене, но нейсе... жив и здрав
45
2
 
1
 
! Отговори
Breach преди 13 години
Естествено, че ще заведем дело и ще си търсим правата, ти в какъв свят живееш? ;-)
44
2
 
2
 
! Отговори
Breach преди 13 години
Естествено, че затягаме коланите тая година сме около абсолютната нула като увеличение на заплатите, въпреки инфлацията и стандарта на живот в Брюксел!
43
1
 
4
 
! Отговори
non-infringement преди 13 години
Факт е че за всяка добра позиция има страшно много кандидати. И това не се отнася само до работните места на ЕС в Брюксел. И да ето факта: във времена на криза чиновници на ЕС завеждат дело за да си получат полагаемите им се повишения, които идват от джоба на данъкоплатеца в ЕС. Е това ако не е гавра... И къде в това е "вършене на нещо полезно"? Не е ли създаване на проблем?
42
1
 
4
 
! Отговори
non-infringement преди 13 години
Breach точно за това е тази статия и тези коментари. А и никой не иска от теб лично или такива като тебе да си определяте заплатата. Става въпрос за "двоен стандарт". ЕС-чиновниците казват затягайте коланите, но самите те разпускат колкото могат. Е това ако не е повод да ги е.... всичките държавни чиновници...
41
1
 
1
 
! Отговори
Breach преди 13 години
Не се занимавам с определянето на заплатите ни, така че нямам мнение - получавам заплата - ако не съм доволен от нея в един момент просто ще си тръгна. В конкретния случай има определена методология за определя на заплатите, държавите-членки го нарушиха и бяха осъдени. Това не е тема, която има база за дискусия - догодина ще се правят нови правила - каквото договорят - това ще е.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И от къде на къде, пък съм назначен благодарение на "вас"? Който и да сте вие.
39
1
 
3
 
! Отговори
Да поясня преди 13 години
Да искаш от европейски служител да "работи усилено за България", е като да искаш от от Сашо от Карнобат, който е служител на Социалното министерство например, да работи усилено за Карнобатчани! Тези служители си вършат работата и работят за Европа и нейните нужди, а не са там, за да лобират за нуждите на коя да е държава. Това е привилегия само на най-високите позиции, еквивалентни на нашите депутати и министри. Останалите са квалифицирани хора, работещи за всички европейци.
38
1
 
3
 
! Отговори
кика преди 13 години
Доста нагли типове бих казала. Света се изчекна- най-осигурените да са брократченцата, дето преливат от пусто в празно.
37
5
 
2
 
! Отговори
Гладния не обича... преди 13 години
сития, но нека погледнем нещата малко по-обективно.Колко от "мрънкащите" по-долу, че "онези не вършат нищо, а създават само проблеми", реално има представа каква е работата им?Ето фактите:Колко от вас "недоволните" са се явявали на конкурс за работа,където за всяка позиция има 350 кандидата,изискванията за езици са минимум 2(ниво РАБОТА на съответния език,3 езика за повишение),проф. квалиф. не е само на книга и се работи,а не се мрънка? Не смея и да попитам. Пробвайте и вие, всеки може!
36
1
 
4
 
! Отговори
non-infringement преди 13 години
Breach, и все пак ако създавате рестриктивни мерки за преодоляване на кризата и искате другите (частен сектор, обикновенни хора, отделните страни членки в частност) да ги спазват, то трябва и Вие да се постараете да прилагате подобни рестрикции. А не сега дайте ни защото ни се полагат, а по-късно ще ги върнем...парите. Отделете тази сума за други проекти, социални дейности, стига сте лапали държавни пари.
35
1
 
12
 
! Отговори
ЛАЛЕТО преди 13 години
А НА НАС 150 ЛЕВА ПЕНСИЯ И 222 ЛЕВА-ТАВАН ЗА БЕДНОСТ.
34
2
 
17
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Заради тази армия от клатикурци ЕС скоро ще замине. За такива, като нас глад и мизерия, но не забравят да си вземат парсата. Все повече пари искат за тези, а хората кучета ги яли.

Спонсорирани публикации