Европейското зарядно за телефони влиза в сила

90% от мобилните телефони в Европа ще могат ползват общо зарядно до 2 години
Обновена: 29 дек 2010 13:16 | 29 дек 2010 13:16,
53
Европейското зарядно за телефони влиза в сила
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

90 на сто от мобилните телефони в Европа ще могат да се ползват с общо зарядно до две години, след като от 1 януари 2011-а влиза в сила нов стандарт за производство на зарядни устройства в ЕС.

Универсалното зарядно ще бъде с букса микро-USB и ще може да се използва с новите модели телефони на Apple, LG Еlectronics, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research in Motion (RIM), TCT Mobile (ALCATEL), Samsung, Sony Ericsson, Emblaze Mobile, Huawei Technologies и Texas Instruments.

Новият стандарт, който е по-икономичен и може да запълни батерия на обикновен GSM за около 2 часа, ще позволи в бъдеще телефоните да се продават без зарядни, което ще ги направи по-евтини.

Смята се, че той ще даде тласък на използването и на т.нар. стоящи зарядни, които позволяват зареждане на публични места като хотели, офиси, заведения, гари и др.

Европейската комисия, която инициира подписването на меморандума за разбирателство между 13-те водещи производители, съобщи, че очаква и екологичен ефект, свързан с намаляване на общия обем на преработваните електронни отпадъци.

Директивата за преработка на електронни отпадъци предвижда при купуването на нов телефон, старият заедно със зарядното да се връща в магазина, но засега едва една трета от този вид отпадъци се преработват. Според международната асоциация GSMA всяка година в света се изхвърлят 51 000 тона зарядни устройства.

Все още технологично не е възможно зареждането на мобилните телефони без външен акумулатор, а в Европа няма достатъчно слънце, за да се премине към масово използване на соларни батерии за телефони.

Новият стандарт за общото зарядно ще обхване само апаратите, които могат да се включват в компютър. Моделите с микро-USB изход, които вече са на пазара, няма да са съвместими с всички видове телефони, а само с модела, с който се продават.

Причината е, че новият стандарт е технически модифициран, за да е съвместим с различните марки. Той ще работи само с апаратите, произведени след 1 януари. Засега няма потвърждение от производителите и вносителите дали универсалното зарядно ще започне да се продава едновременно в магазините във всичките 27 държави-членки на ЕС, нито дали заради по-дългия си живот то ще има и по-висока цена.

Очаква се общото зарядно да се наложи като доминиращ стандарт в Европа до две години, тъй като в момента хората сменят мобилния си апарат средно на всеки две години. Навлизането на новия стандарт за зарядните ще става постепенно и ще зависи от темпа, с който потребителите преминават към по-нови модели GSM-и.

Според уверенията на Еврокомисията универсалното зарядно е по-сигурно и отговаря на изискванията за нивото на електромагнитните  емисии и за защита от външни въздействия.

Брюксел съобщи, че проучва възможността за възприемане на универсални зарядни устройства и за MP3, лаптопи и за друга портативна електроника, но засега технически това все още не е възможно. Все пак мобилните телефони са най-често използваните и ефектът от нововъведението ще се усети осезаемо от пазара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
junks преди 13 години
А Блякбери защо не е включен
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От България. В частност Меглена Кунева !
48
1
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 13 години
Абе ти ако искаш си носи и Бенефон Делта ама не даваи такива прости селски примери да ти се радват селяците. .... А у вас компютъра какъв е? Правец 16бита?
47
1
 
13
 
! Отговори
* преди 13 години
Това го бях предрекъл още преди 15 години - универсалното зарядно.
46
5
 
6
 
! Отговори
Скалата преди 13 години
прав си и това е едно от нещата за което най съжалявам ---че спряха Сименсите---едни от най-креативните апарати бяха техни спомнете си SF65 и Х1 за преди 7 години нещо невероято --
45
8
 
13
 
! Отговори
az преди 13 години
от години използвам сименс, няма по-добри от тях. Със Сименс с45 съм е е мн здрав!
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А е и ти си сбъркан Super Amoled и Amoled дисплей са на Samsung а новата Nokia N8 е със Amoled дисплей------------------ И това какво доказва? Казах, че предпочитам да си дам парите за европейски продукт. какво значение има откъде са купили дисплея? Аз си плащам на финландска фирма.
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Доста тъпо изказване. Те Самсунг нека си правят матрици никой няма да им пречи. Ама по продажба на телефони във всеки един сегмент си е ясно кой води. То и Нокиа и Самсунг ги правят в Китай, ама познай кой продава повече крайното изделие.То и на мерцедеса копчетата са правени в Китай ама мерцедес си е Мерцедес.
42
0
 
9
 
! Отговори
Мариян преди 13 години
Тонкаа,Тонкаа,SAMSUNG правят 90% от матриците за телевизори,телефони и т.н.!Така че и твойта "Nokia"сигурно е с матрица на SAMSUNG!!!!!
41
3
 
3
 
! Отговори
Тони преди 13 години
Виж, ако живееш с *** и пакистанци, то проблема е само твой. Както вече казах, НТС основно произвеждат високите серии на почти всички марки телефони, та *** е последното определение, което може да се употреби.Колкото до нелепите изказвания за самсунг и бада ОС, кратко и ясно си има статистики - Нокия водят във всеки един сектор от телефоните - от най-евтините за 20 кинта, до най- скъпите. Пък нека са лоши...
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ami to shte znaesh ne e ot telefona ami ot spekliq vi service iz shtatite nikade nqma problem 3g nqma problem tuka
39
1
 
4
 
! Отговори
слънчице преди 13 години
Да ги направят да се зареждат автоматично от слънчевите лъчи!
38
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ползвам Нокиа от 20 лева чисто нова. Има радио и фенерче, а вие се кефете на АИфоните и ХТЦ-тата си ... моя е по-добър, защото е ***, здрав и не съм напълнил гушите на търговчетата за нещо което не ми трябва,
37
2
 
10
 
! Отговори
До apple baby преди 13 години
Ха ха ха ха phone 4 където антената неможе да хваща сигнала язък за малкия ти лаптоп то gms мрежата неможе да хване пък камоли интернет хахаха !
36
1
 
2
 
! Отговори
стг преди 13 години
хахаха, ти май се опитваш да подобриш рекорда по най много глупости написани за най кратко време :)
35
0
 
7
 
! Отговори
До 30 преди 13 години
А е и ти си сбъркан Super Amoled и Amoled дисплей са на Samsung а новата Nokia N8 е със Amoled дисплей така че Nokia взимат от Samsung ха ха ха сега вече не си бял човек ами жълтур честито ха ха ха ! А и за Iphone пише по тях China !
34
8
 
3
 
! Отговори
apple baby преди 13 години
vie ne ste v chas be samsung bili nomer edno , vzemi si i phone 4 - nai malkiq laptop s vgraden telefon , samsung i nokia sa 2 godini na zad ot apple i htc , samsung moje da sa nomer edno v photo aparatite i dvd-tata no v telefonite ne mogat da se merqt 65482
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Невежите не си купуват вещи, които не са им от полза.
32
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"...Нокиа или Айфон...""...Самсунг и НТС..."Абе ***! Как можеш изобщо да ги слагаш едни до други и да сравнянваш БЕ!!!!!Samsing HTC!!!!!!!!! Ей невежи бееееееее!!!!!!!! От 4 години ползвам НТС! Нито Nokia, нито Samsung имат нещо общо с тази марка!!!!! ГЛУПАЦИИИ!!!!!!!!!!!!
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ami to tuka v shtatite otdavna e taka daje s zarqdnoto na telefona si zarejdam gps-a v kolata i i poda i radara mi i toi e sas sushtata buksa , te otkriha toplata voda

Спонсорирани публикации