Европа си прави резервоар на Балканите

Ивайло Калфин и Димитър Стоянов в спор заради пари за Турция
17 фев 2011 19:49,
131
Европа си прави резервоар на Балканите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Енергийната стратегия на Европейския съюз предвижда Балканите да се превърнат в един от основните резервоари за вода на Европа. Целта им всъщност е да се използват за производство на ток при евентуален недостиг. ЕС ще се застрахова като изгради на Балканите, в Алпите и в Норвегия множество язовири и водноелектрически централи, които да захранват с ток енергийната система на съюза.

Първата стъпка към осъществяването на този план беше направена в четвъртък от Европейския парламент, който прие на първо четене доклад, определящ мандата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) до 2013 г.

В него е заложено най-значително увеличение на финансовите тавани за гаранциите на банката за региона на Западните Балкани. Вместо предлаганите от Европейската комисия 8,7 млрд. евро, депутатите гласуваха бюджет от 9,2 млрд.

Държавите от Западните Балкани ще могат да разчитат и на средства от заделените 2 милиарда евро за справяне с последиците от глобалното затопляне. Както е известно от научните прогнози Южна Европа ще бъде засегната най-силно от засушаване в следствие на климатичните промени и новите язовири ще са добре дошли за попълване на запасите и от вода.

Енергийният комисар на ЕС Гюнтер Йотингер е пестелив, когато говори за проектите за водни резервоари. Все пак изясни, че те са сред приоритетите на съюза, който планира да се погрижи за свързването на енергопреносните мрежи на всички страни членки до 2015 г., както и да намери възможности за складиране на енергия и по-специално на ток.

Брюксел вече задължи страните членки да държат резерви от газ за 30 дни, които след свързването на мрежите ще могат да се прехвърлят между засегнатите от евентуална бъдеща енергийна криза.

Според изчисленията на Европейската комисия всяка държава от ЕС ще може да издържи цяла година на енергийни помощи от останалите.

Заради местоположението си Балканите се оказаха сред най-привилигированите райони според приетия от Европейския парламент нов външен мандат за работа на ЕИБ, който поставя условията за финансиране на проекти от институцията извън територията на ЕС.

Докладчикът на парламента Ивайло Калфин си го отнесе още в пленарната зала в Страсбург за предложението си да се дадат повече пари за Хърватия, Македония и Турция. Той беше атакуван от Димитър Стоянов от „Атака“, че „дърпа от залъка“ на европейците, раздавайки пари на различни държави и най-вече на Турция.

„Жалко е че един социалист има по-малко социална отговорност от един лорд“, заяви Стоянов, давайки за пример британския евродепутат лорд Дартмут, който се възмути, че ЕС ще харчи пари на данъкоплатците за неевропейски граждани „с чисто политически цели“.

Според Стоянов ако Калфин като министър се грижел така добре за гражданите, както сега за Турция, партията му още щяла да е на власт. Както е известно „Атака“ е яростен противник на приемането на Анкара в ЕС и дори инициира референдум за отхвърлянето й, от който в последствие се отказа.

„ЕИБ е европейска институция и от нея се очаква да работи за целите на ЕС вътре и извън съюза“, не му остана длъжен бившият външен министър.

В резултат на вота на Европейския парламент се очаква ЕИБ да получи за външни операции близо 30 млрд. евро до края на 2013 г.

В момента 10 на сто от бюджета на банката се инвестира в проекти извън съюза, главно в страните кандидатки, в средиземноморските държави, в Латинска Америка и в Африка. Ако получи одобрението на страните членки, приетият днес доклад ще забрани на ЕИБ да работи в Беларус като наказателна мярка срещу режима на президента Лукашенко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
тюрк преди 13 години
Турция винаги се е грижила за всички турци по света,за разлика от България,която е забравила всички онези българи от западните покрайнини,от молдова,от македония,дори в самата България и ги е оставила да тънат в мизерия и дори едно гражданство не им издава!!!ТУРЦИЯ НИКОГА НЕ Е ОСТАВИЛА НА ПРОИЗВОЛА СВОИТЕ!ВСИЧКИ ИЗСЕЛНИЦИ БЯХА НАСТАНЕНИ В ОБЩЕЖИТИЯ И ИМ БЕШЕ ОСИГУРЕНА РАБОТА,ДОКУМЕНТИ,ВСИЧКО НЕОБХОДИМО!!!!Не коментирайте без да знаете!чули недочули и като папагали!
87
0
 
0
 
! Отговори
тюрк преди 13 години
Турски изселници има по целият свят и никога турчин не би прогинил или унизил друг турчин!На всякаде са единни,а не като българите да си завиждат и да си вредят един на друг,защото за българина не е важно той да е добре,а комшията му да е зле!!!Булгарина е завистлив и алчен,затова и си тъне в мизерията и знае само да плюе!Аз напуснах тази страна,обичам я,но ненавиждам повечето хора,които освен да мразят и да хулят,друго не знаят!Това е най-големия проблем на булгаринът!!!
86
0
 
0
 
! Отговори
тюрк преди 13 години
Турция не ни иска???Отиди и виж как живеят в Турция изселниците!Всеки има собствен бизнес,жилища и всичко необходимо за един нормален начин на живот,а не като тук,да живее в панелката закупена от пра дядото и да кара 20 годишната кола,изхвърлена от някой немец!Там хората успяха да постигнат много з аотрицателно време,защото държавата им помогна!Ако не ги искаха биха ли постигнали всичко това?Носят ги на ръце,защото от тях има много спортисти прославили Турция,артисти,журналисти,учители!
85
0
 
0
 
! Отговори
мана преди 13 години
Я как можели търците да пишат на български хахахаха иначе се правят на модерни, но опре ли ножа в кокала можело ахахахаха стойте си в турция а вие които сте тук неможете да си ходите защото и Търция не ви иска...една и съща *** като *** сте....самоче в България живеят турските ***...те затова не ги искат обратно хахахаха
84
0
 
1
 
! Отговори
Kapka преди 13 години
Mili balgarki i balgari, hubavi turski i gracki stoki sa postoqnna neizmenna 4ast ot asortimenta na evropeiskite magasini i restoranti,...v tesi magasini ... BG produkcia lipsva...
83
2
 
1
 
! Отговори
Л.Л преди 13 години
Кой иска Турция в ЕС? По-вероятно е ЕС да се разпадне от колкото Турция да бъде приета.... Финасовият колапс на Гърция е началото на разпада на Европейският съюз ,който не помага на бедни страни като България .Относно тези турчета който пишат тук, Без гастербайчетата по света и *** американи сте пълна нула...
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
350 miliona negramotni i maloumni turci 6te ni doydat extra za da ni vur6at mrasnata rabota ,da ni izhvarlat bokluka i da ni rinat laynata,no vapreki tova trqbva da ima stado za da ima i dobri pastiri dobre do6li v evropeyskia kenef turci
81
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
s 350 ml. turtsi po sveta i strategicheskoto geografsko poşojenie na tr evropa prosto e prinudena da se moli na tr ako ste tolkova babaiti prosto othvirlete kandidatstvoto na tr za es no nemojete rano ili kisno avrupata shte bide kontrolirana ot nas tselts na tr ne e da vleze samo v es no i da go kontrolira za tova se vodi taya voyna ot 50 g. nasam i vremeto raboti za nas İSTANBUL e nasha veche 558 godini primirete se veche de hahahaha
80
2
 
1
 
! Отговори
До 104 преди 13 години
Кой те е учил да съставяш изречиния? От твоята сбирщина от думи нищо не се разбира..........
79
5
 
2
 
! Отговори
34-tr преди 13 години
rano ili kisno turtsiya pak ste ima kontrol virhu starite osmanski teritoriyi,ako sme jivi iyi zdravi bih se radval da se srestnem otnovo no nadali ste vi ima kato dirjava
78
1
 
0
 
! Отговори
до103 преди 13 години
демек на бьлгарите турците аман от тьпи атакисти
77
0
 
3
 
! Отговори
До №102 преди 13 години
Какви са тия "български турци" бре??? Може ли човек да е хем българин хем турчин?
76
2
 
3
 
! Отговори
kalin преди 13 години
do:100Ми да някои хора са прави ние като нация винаги обиждаме плуеме и друго ништо не става от нас.Аз съм от Кърджали и знаешли колко приятели турци имам,приятели които никога няма да ти направят мръсно сравнение с наште българи.Много ви е изкривена фантазията за българските турци,с тая омраза никога няма да дръпнем на пред.Каде си тръгнал да ги сравняваш българските турци,с турците в Турция.Та те са много изостанали с тукашните хора.Та кака че стига с тези простотиѝи и комплекси
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Усещате ли се, че ние отново сме някъде встрани от цялата тази история ??
74
1
 
2
 
! Отговори
Васил преди 13 години
до:92 ти знаеш ли границите на Велика България *** от днешна Италия до Русия 5 български държави къде сте тръгнали вие кучета без майки да се сравнявате с хората дали писменост и култура на половин Европа и Азия ако не е Англия досега нямаше да има такава държава-Турция а на тебе *** ще ти изрежа устата от ухо до ухо само за дето мърсиш българският език с гнусната си уста
73
2
 
2
 
! Отговори
bg преди 13 години
Gnusnata mursha Kalfin ne otri4a 4e lobira za Turcia.
72
0
 
7
 
! Отговори
НЛО преди 13 години
ТОВА Е ПОЛИТИКА НА НСР-НОВ СВЕТОВЕН РЕД ПО РЕЖИСУРА НА САЩ.
71
12
 
10
 
! Отговори
ro преди 13 години
ей турски *** след 50 години турция и арабите няма да ги има то ве4е почнаистанбул отново ще е християнски а които останат ще са роби на бялата шеста раса
70
7
 
9
 
! Отговори
Турция ... преди 13 години
си има пари!Дайте пари на просяците като България!
69
4
 
3
 
! Отговори
az преди 13 години
Mnogo turci po sveta ve. Ami sled 50 g.??? Tryabva da se preustroim i da vlezem v krak s druga po-meka politika

Спонсорирани публикации