Евроминистрите се чудят да ни дадат ли дата за Шенген

Европарламентът гласува, че София и Букурещ са готови за членство
Обновена: 8 юни 2011 15:49 | 8 юни 2011 15:47,
231
Евроминистрите се чудят да ни дадат ли дата за Шенген
Снимка: Reuters

Министрите на вътрешните работи на ЕС, които ще се съберат в четвъртък в Люксембург, за да решат какво да правят с българското и румънско членство в Шенген, се чудят дали да се ангажират със срок за влизане.

Според неофициална информация унгарското председателство на съюза е подготвило два варианта на решение - единият казва, че двете страни ще станат част от безвизова Европа от 1 януари 2012 г., а другият не уточнява кога ще се случи това.

Разширяването на Шенген е включено в дневния ред на Съвета, но едва ли ще се стигне до датата, сочат други източници.

"Министрите ще определят само кога евентуално ще се вземе решението", съобщи докладчикът на Европейския парламент по темата Карлуш Коельо в Страсбург. По информация на португалския депутат вътрешните министри ще се занимаят отново с проблема за кога да пренасрочат ново разглеждане на проблема - през юли или през септември-октомври.

За конкретно решение сега нямало достатъчно гласове. Според процедурата първо вътрешните министри от Шенген трябва с единодушие да решат дали и кога двете страни да бъдат приети, а след това договореността се потвърждава на среща на върха от лидерите на 25-те шенгенски държави. Според Коельо независимо кога пак ще се гледа членството, цялата процедура ще е завършила до края на годината.

Франция, Германия, Холандия, Финландия и още няколко страни обявиха по различни причини, че искат отлагане на приема на София и Букурещ.

Междувременно Европейският парламент потвърди днес с очаквано голямо мнозинство, че България и Румъния отговарят на изискванията за членство. 487 от 736 евродепутати гласуваха "за" приемането, 77 се обявиха "против", а 29 се въздържаха.

Така парламентът стана втората институция, след Европейската комисия, която заяви, че двете страни трябва да станат част от Шенгенската зона. Мнението им обаче е само консултативно, тъй като според споразумението само страните, които членуват в Шенген, могат да приемат нови попълнения и при това с единодушие.

Председателят на парламента Йежи Бузек заяви след гласуването в Страсбург, че България и Румъния отговарят на стандартите за членството и затова то не трябва да бъде отлагано. "Призовавам Съвета да последва препоръката, подкрепена от голямо мнозинство в парламента", мотивира се той.

В същото време британските консерватори, които обикновено се въздържат по въпросите на Шенген и еврото, в които Великобритания не членува, обявиха, че са гласували против.

Според Роджър Хелмър заради високата корупция граничните проверки в двете страни не са на нивото на тези в останалите, което ще стане причина за увеличаване на нелегалната имиграция и трафика на хора в ЕС и в част на Острова.

Датските независими депутати също признаха, че не са подкрепили членството, не заради София и Букурещ, а защото Шенген се нуждаел от ремонт преди това. Против гласува и крайната десница в Европарламента.

Големите групи успяха да мобилизират членовете си. Шефовете на българските и на румънските социалисти в Европарламент Ивайло Калфин и Иван Каталин даже разпратиха спешно писмо преди вота, в което твърдят, че ако бъдат отхвърлени, 40-те милиона българи и румънци ще се превърнат в евроскептици.

Решението на парламента дава зелена светлина за присъединяването, но с условието, че депутатите трябва да бъдат информирани 6 месеца, след като то стане факт, дали са отстранени последните забележки по охраната на границата с Турция и боравенето със секретна информация.

Парламентът иска да бъде държан в течение и ако се забележи увеличаване на притока на имигранти по южната българска граница, както и какви мерки се вземат за това.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
1
 
! Отговори
leibnitz преди 12 години
4-tia zakon na formalnata logika-IMAME LI DOSTATUCHNO OSNOVANIA,ZA DA SE "natislkame "za shengen i evroto-NEMAME!! da vzemem primer ot starata ostrovna lisica i ot mudrata shvecia.ne na shengen; ne na evroto. da pazim sebe si da se umnojavame i da napredvame n napuk na drugarite Run i Ut.za BULGARIA !
212
0
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 12 години
ЕС е формула за властване над Европа на световния финансов капитал. Всичките заигравки " ще ни приемат, няма да ни приемат" са цирк. Една огромна бюрокрация с космически заплати ще ни смуче и нас и поколенията след нас. Остава да се надяваме да се отървеме от този октопод.
211
0
 
1
 
! Отговори
bez ime преди 12 години
omriznani kak si igrayat evropeysite s nas bilgarite nyamame pravo na rabota rabotim kato robove az mislya da izleznem ot evropeyskiya siyuz da si rabotim v bg
210
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мислете, ние и Румъния ще бъдем ЕС ако рухне, после ние ще се чудим дали да приемем Албания
209
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
smqtam che tochno stranite koito nai-mnogo investirat v bulgariq ne ni iskat v Shengen. Ne e li malko stranno. Na Franciq i Germaniq ne im e izgodno da stanem pulnopravni chlenove. shte si izgybqt eftinata rabotna ruka
208
2
 
2
 
! Отговори
do219 преди 12 години
ii breeeeeeee...ne pishelo!! E tochno tova si pishe...da ubivash "nevernicite" ...a i pishe che moje da lujesh ,kogato e v polza na isliama...are ne se pravi i ti i ostanlite musulmani!!Pishe da se kolia,besi,iznasilva,luje,bie i tn...omruzna mi vechno da se opravdate!Ako naistina ne pisheshe niamashe da se opravdate!!ppfuuuu...pisna mi
207
2
 
2
 
! Отговори
do tomas преди 12 години
may se pravi6 4e znae6 vqrno 4e ima edna kniga koqto e predi korana no ne se kazva bibliq i bibliqta sa q prepisvali mnogo pati taka 4e vqrvay si v kakvoto iska6 i kurana ne se kazva 4e trqbva da mami6 i da ubiva6 tam dalboko se laje6 pro4eti go togava mi pi6i gluposti ot seloto vav koeto jivee6
206
2
 
0
 
! Отговори
hare roma, hare ... преди 12 години
are, are, markirajte ni s po edin chip i ni puskajte :(tolkova pomijari priehte v Shengen,nas nema da priemete :P
205
0
 
1
 
! Отговори
Шопски преди 12 години
Не ни ли е срам!
204
0
 
3
 
! Отговори
onia s konia преди 12 години
Alooo. Za shengen li govorim ili za Gospod.Napravo otka4ich te.
203
1
 
0
 
! Отговори
joro преди 12 години
ne po dobre da ne vlizame
202
7
 
2
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Аз сега не разбрах, това което го пише в Уикикиликики истина ли е за Бойко или е инсинуация.Щото ако е истина ни е сме във фордстмаджорна ситуация, премиера с тъмно криминално минало обикаля ЕС и се моли като *** да ни приемат!Някой каза ли нещо за Шенген!
201
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
211когато ес рухне - много хора ще празнуват - рухването на ес няма да е от самосебе си - Христос ще го разбие тотално и окончателно при Своето пришествие - още преди хиляди години Пророк Даниил е писал за появата на въстановената римска империя - ес и за нейното унищожение
200
5
 
9
 
! Отговори
:) преди 12 години
Когато Ес рухне цяла БЪЛГАРИЯ ще празнува! :)
199
5
 
12
 
! Отговори
Томас преди 12 години
За всички дето говорите за шенген - шенген е просто поредната крачка към постигането на все по-голям контрол върху хората - все повече камери навсякъде, все повече мерки за сигурост по гари, летища, митници - това не е случайно - това е просто подготовка за диктатура, каквато човечеството не е и сънувало.
198
3
 
5
 
! Отговори
bai u.ii преди 12 години
Balgaria vs evropa!!! Istoriata e iasna-i vchera ipredi 1 godina i v681 godina.Balgaria vs evropa!!!NE NI ISKAT!!!BALGARIA DA PAZI BALGARIA I NARODA SI!!!BALGARIA da pazi svoiat sobstven interes-Naroda si!!!BALGARIA s evropa,RUSSIA ,USA,CHINA,JAPON,AUSTRALIA.......
197
3
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
мемоИсус не е като предните пророци - никой от тях нямаше способности да възкресява мъртви, да кара слепи да проглеждат, неми да говорят, да храни хиляди хора, никой от тях не промени мисленето на хората, до толкова, че да почнат да броят новата ера от него, никой не се жертва за хората, както направи самият Господ Исус Христос - има една книга - Аллах - моят Отец?илипътят миот Корана до БиблиятаБилкис Шейх - потърсия ако искаш да видиш истината
196
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв Шенген...като правосъдната ни система не работи както трябва
195
4
 
6
 
! Отговори
Томас преди 12 години
мемоБиблията не е сатанинска книга - Библията е създадена около 2200-2300 години преди появяването на първия коран - и посланието й е съвсем различно - там не се казва убий неверника и воювай докато целия свят приеме исляма - а се казва обичай ближния си като себе си - алах е един от многото "богове" от арабския пантеон - Богът който създаде всичко се нарича по съвсем друг начин и иска от хората съвсем друго отношение - раят не се печели с убийства на неверници както проповядва исляма
194
2
 
7
 
! Отговори
2121 до 203 преди 12 години
Олелеле Боже!?!?!Ще ме спукаш от смях!!!Нененене, не!НСе вярвах че още има такива червени комунозаври!!!!!ааа не, не е истина!!!Направо що не кажеш да се присъединим къв Северна Корея!!?!?!

Спонсорирани публикации