В знак на уважение кирилицата влезе в Европарламента

Родното ни А,Б,В, ще замени изцяло латиницата в официалните документи
Обновена: 7 авг 2013 14:23 | 7 авг 2013 13:54,
18
В знак на уважение кирилицата влезе в Европарламента
Родното А,Б,В в ЕП. Снимка: Булфото

Европейският парламент (ЕП) ще използва изцяло кирилицата в официалните си документи и комуникация на български език.

Това ще стане още в близките месеци, съобщава в писмо до евродепутата Ивайло Калфин председателят на ЕП Мартин Шулц.

Още на 24 май Калфин е обяснил на ръководителя на Европарламента, че лични имена, названия, европейски инициативи, интернет апликации, използвани от Европарламента, се изписват на латиница в текстове и документи на български език, което затруднява гражданите.

Още по темата
Затова той е настоял проблемът да бъде решен "като знак на уважение към българите и като признание за равноправието на българския като официален език на ЕС".

"Техническите проблеми вече са отстранени и българският преводачески отдел на ЕП транскрибира небългарските имена в съответствие с правилата, изготвени от БАН", посочва в отговора си Шулц.

"Това е победа, може би не най-значимата за българските граждани, но важна в утвърждаването на българския език и на кирилицата като равноправни на останалите език и писменост в ЕС", коментира на свой ред Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Toma преди 10 години
Sega ostava da se nalozi kato oficialen parvi ezik i vsichki ot tribunata na Evropeiskija parlament da govoriat i pishat sas slavianskata azbuka.Kak ne mozem da razberem ,che vsichko tova si go prevezdame nie i da si go polzvame samo nie.Ostanalite evropeici shte si polzvat originala.Estestveno za vsichko tova si plashta celija bulgarski narod ,za edna duzina prevodaci i specove ot BAN
12
4
 
3
 
! Отговори
регистрирах се преди 10 години
Много благодарим. Предпочитаме обаче в знак на уважение да ни приемат в Шенген, да изравнят субсидиите за нашите земеделски производители с тези на европейските, да приемат нашите ромски събратя като пълноправни членове на милото ни общоевропейско общество и други подобни дребни знаци на уважение.. А кирилицата можем и сами да си я ползваме, айде холан..
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава!Кирил Христов (1875 1944) е български поет, писател и преводач... "Бурни години. 1913-1916"
10
8
 
5
 
! Отговори
catenaccio преди 10 години
може и така:OSTAVKA!
9
0
 
14
 
! Отговори
2013 преди 10 години
Чудесна инициатива - поздравления за Калфин, ако е негова!
8
0
 
15
 
! Отговори
BG преди 10 години
Ами сега, на античките македонски дружки на г-н Орешарски им се дръпна л... !!!"Македонската азбука", на "македонските братя" въведена в ЕС от "ТАТАРИ", "ГАДНИ МОНГОЛИ" ?!??!!!СРАМ И ПОЗОР, МАКЕДОНЦИ ВЕЛИКИ !! Саше Величковски в гроба се обръща !!
7
3
 
8
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
.... То хубава тази новина...... Признават ни хората.... ОК.... Но да попитам... ей така... между другото.... новата "Мис България" ще може ли да ЧЕТЕ И ПИШЕ на "Европризнатия" вече Български език?!?! Защото като гледах няколко предавания.... имам известни съмнения в това! Хе хе хе хе...... :) ;) :)
6
5
 
3
 
! Отговори
dimitar.nikolov.sf преди 10 години
Не знам какво признават и не, факт е, че автоматите, на които се правят разплащания за каквото и да е в Австрия не работят с новата емисия евра, на която името на валутата е изписана и на кирилица!
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДиктаторДо там, че трябва отново и отново да се борим за утвърждаване и да повтаряме вече водените битки. Но браво, защото иначе въпреки приказките някои държави-членки са по-равни от другите и до сега яростно игнорираха езика и азбуката ни.
4
1
 
5
 
! Отговори
21210 преди 10 години
Да, така е в приказките! А в живота винаги става обратното!
3
1
 
29
 
! Отговори
художника преди 10 години
...и ний сме дали нещо на светът,на вси Славене книга да четът...-----------------------Най-накрая и Европа да го признае! По този повод се питам, защо Русия и другите държави твърдят, че имат на славянска писменост? Това си е наша азбука, създадена в Преславската книжовна школа през далечната 886г.Само си представете... сега е 2013г.
2
6
 
15
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Хубаво! Това - добре!!! А заплатите ни...... заплатите ни питам , Другарки и Другари "управляващи" ( без значение дали са от БСП,ГЕРБ,"Атака" или ДПС.... то е ясно,че 90 процента от тях.... всички са "бивши другари и другари-партийци"....) ?!?!........... Или викате.... важното е да има парички за вас и евтините кюфтаци и безплатен превоз до родния град , а?!?! Както и за такива като Прокопиев... Ковачки... по някои и други 50-100 милиона от някоя фалирала банчица или пенсионно фондче?!?!... :(
1
2
 
49
 
! Отговори
Диктатор преди 10 години
Ами ние сме си признати още от 9ти век с кирилицата. Кирил и Методии са обявени за Покровители на Европа от не кого да е, а от римския папа. Черноризец Храбър сигурно прави по няколко обората в гроба. До къде я докарахме

Спонсорирани публикации