ЕК няма да предоговаря с Швейцария свободното движение на хора

Рединг: Единният пазар не е швейцарско сирене - не може да е на дупки
10 фев 2014 21:31, Миглена Иванова
20
ЕК няма да предоговаря с Швейцария свободното движение на хора
Снимка: БТА

Европейската комисия (ЕК) изключи да предоговаря с Швейцария договорите за свободно придвижване на хора, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

В изявление от Брюксел посочват, че ще проучват възможните последици след като швейцарското правителство реши окончателно какви действия да предприеме след референдума за ограничаването на имиграцията.

„Свободата на движение не се договаря. Не можете да преговаряте за свободата. Тя или се прилага за всички, или за никого“, коментира говорителят на ЕК Оливър Бейли.

Вчера обществеността в Швейцария реши, че трябва да се наложат квоти за имигрантите. Малко над половината от гласоподавателите подкрепиха идеята на Народната партия, докато 49,7 на сто се обявиха против въвеждането на ограниченията пред имиграцията, от която швейцарската икономика все повече зависи.

Резултатът на практика дава мандат на правителството да преговаря в следващите 3 години споразуменията с ЕС за свободното движение на имигранти от Западна Европа. В момента в Швейцария действат ограничителни квоти за гражданите на новите държави-членки в ЕС.

С подобно становище днес излезе и еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг. „Четирите фундаментални свободи – на движението на хора, стоки, капитали и услуги, не може да се разделят. Единният пазар не е швейцарско сирене. Не можем да имаме единен пазар на дупки“, каза тя пред FT.

Референдумът в Швейцария отразява нарастващото безпокойство в богатите европейски страни за имиграцията от по-бедните членки на ЕС. Най-гласовито напоследък е британското правителство. Проучванията на общественото мнение сочат, че имиграцията е първостепенен въпрос и за германските граждани.

Още по темата

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле също коментира днес, че резултатите от референдума ще причинят сериозни проблеми на Швейцария, особено след като стана ясно, че кантоните с най-голям дял на имигранти не са подкрепили ограниченията.

Той обаче допълни, че антиимигрантсикте настроения не може да бъдат пренебрегнати. „Това показва, че в този глобализиран свят хората все повече не приемат свободното движение. Трябва да приемем това сериозно“, коментира той.

Естонският президент Тоомас Илвес обаче обвини ЕС в пристрастие. „Швейцария през 2012 г. въведе рестрикции за движението на работници от новите държави-членки и ЕС не направи нищо срещу това“, посочи той.

Междувременно организациите на бизнеса в Швейцария изразиха опасенията си заради резултатите от референдума. От банковата асоциация призоваха за незабавни обяснения и конструктивни разговори с ЕС.

Всяка година в Швейцария пристигат на работа по около 80 хил. души на година, като по-голямата част от тях са германци, решили да се установят в немскоговорящата част на страната.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Остана ли някой, който иска да има нещо общо с Афрогейския съюз освен м*нгалите и п*далите?
12
2
 
1
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
До Наблюдателтова ли разбра от цялата работа? ЕК казва само, че Шв не може селективно да избира взаимоотношенията си със съюза когато и както и изнася. като не иска - мита, визи и пр. никой не оспорва правото на шв да си прави референдуми и решава. освен това, войбле казва, че очевидно глобализацията не се приема както сме си мислели и трябва да бъде взета сериозно. къв наблюдател си, не знам
11
3
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Изглежда в ЕС немогат да разберат някои елементарни неща: 1 Че немогат да налагат правила на Суверенна държава 2 Че всяко нещо е добро но когато е с Мярка 3 Че немогат да оспорват решения взети по най-демократичния начин - на Референдум 4 Че глобализацията не е задължително да е непременно добро
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Данъци за евро капиталите към и от Швейцария!Да ги видя тогава!!!
9
6
 
6
 
! Отговори
Европеец преди 10 години
9, колко по добре бяхме 90-те години, когато България беше независима? Сега гадните колонизатори от ЕС ни строят метро, магистрали, дават ни помощи за селското стопанство и т.н.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До снимката......, прав си, че швейцарците има право да ограничат правото на европейците да работят в Швейцария, но тогава и ЕС има право да въведе визи за швейцарците, като ги принуди да чакат по седмица. ЕС има право да въведе и мита за швейцарските стоки и т.н.
7
4
 
7
 
! Отговори
снимката...... преди 10 години
Снимката много точно показва сегашното състояние на Евро Съюза.....Що се отнася до Швейцария,то те имат пълното право да решават--и Е.К. неможе да им указва....Така се гради държава__така се защитават национални интереси....Ние само можем да мечтаем за такива решения....
6
6
 
14
 
! Отговори
st преди 10 години
Я им стегнете на тези швейцарци малко коланите, живееят в Европа ползват пазарите всичко ама всичко защита имат от ЕС всичко им се дава, я по сериозно със тази алпийска маимунка малка,ако не искат изолация за 1 година и сами голи голенички ще припкат.
5
10
 
13
 
! Отговори
Калин преди 10 години
До АнонименИ ко да напраи - да се присъедини към Евразийския ли?Какава е РЕАЛНАТА алтернатива на България, ако се махне от ЕС?Имате ли смислен отговор, всички, които настоявате да се махне?
4
2
 
2
 
! Отговори
кой от къде преди 10 години
Разбира се"самоизбрали се" ,които легално се "завръщат" в Палестина след 2000г.,а палестинските семити живеят в лагери защо да не могат да се върнат в Испания?Това ще даде ли право на ВСИЧКИ хора да се завърнат кой от къде е ,или претендира да е ?
3
2
 
10
 
! Отговори
Калин преди 10 години
До еропеиски съюзПич, пълни глупости говориш.Отностно темата - швейцарците сами се вкарват в кофти ситуация. Подобно на немците, след отказа от атомна енергия - за 4 години над 200% поскъпване сметките за ток за домакинства, 70% субсидии за енергоемките предприятия.. трагедия. Хората, живеещи сред хора в Швйцария явно нямат нищо против имигрантите. Такива като "еропеиски съюз", които нямат нищо общо с миграцията обаче, за тях света свършва.
2
2
 
3
 
! Отговори
doublespeak преди 10 години
Испания е одобрила закон за даване на двойно гражданство на евреи-потомци на изгонените оттам през 1492г.Даже им били длъжници защото били разпростанили испанска култура.Това потенциално разрешава на 3.5 млн.да вземат двойно гражданство.Ynet,Spain grants right of dual nationality to Sephardic Jews.Други източници твърдят,че не бил напълно минал закона но има ли съмнение в бъдещето на двойните стандарти.
1
7
 
16
 
! Отговори
EUSSR преди 10 години
Ха , ха ,ха ......след Украйна , поредния звучен шамарпо тлъстите мусури в брюксел ,тоя път от Швейцария.Време е вече да свикват , да видим сега кой първи щеим тегли една майна и ще напусне евроГEЙСКИЯ рай.

Спонсорирани публикации