До 2017 г. найлоновите торбички в ЕС - наполовина

До 2019-а пък трябва да са с 80% по-малко от сега, реши ЕП
16 апр 2014 17:13,
11
До 2017 г. найлоновите торбички в ЕС - наполовина
Снимка: Reuters

До 2019 година държавите членки на ЕС ще трябва да намалят потреблението на най-използваните и най-замърсяващите околната среда найлонови торбички с 80%. Изискването е съгласно промени в законодателството, които Европейският парламент прие в сряда.

Депутатите препоръчаха налагане на данъци и налози на търговски ограничения или забрани, съобщиха от ЕП.

Държавите от ЕС ще трябва да намалят употребата им наполовина до 2017 година и с най-малко 80% след още две години. 

За тази цел е необходимо налагането на данъци,  както и търговски ограничения и забрани, за да се гарантира, че магазините няма да предлагат найлонови торбички безплатно. Изключение правят само торбичките, които служат за опаковане на насипни храни, като сурово месо, риба и млечни продукти.

До 2019 г. найлоновите торбички, използвани за плодове, зеленчуци и сладкарски изделия, ще бъдат заменени с торбички, изработени от рециклирана хартия, с биоразградими или с компостируеми торбички.

Европарламентът е предославил статискика, според която през 2010 година всеки гражданин на ЕС е използвал 198 пластмасови торбички, около 90 % от които са били с дебелина под 50 микрона.

При запазване на съществуващата ситуация се очаква, че потреблението на пластмасови торбички ще се увеличи дори повече.

Според оценка на въздействието, направена от Европейската комисия, през 2010 г. над 8 милиарда пластмасови торбички са били изхвърлени на боклука, в целия ЕС.

Найлоновите торбички, които се изхвърлят на боклука, представляват сериозен проблем за околната среда и водят до замърсяването на водните басейни и екосистемите. Бързото им изваждане от употреба е приложима мярка по отношение на проблема с пластмасовите отпадъци в околната среда, смята докладчикът Маргрете Аукен (Зелените/EСА, Дания), чийто доклад беше приет с 539 гласа „за“, 51 „против“ и 72 „въздържал се“.

Депутатите отбелязаха, че по-тънките найлонови торбички, под 50 микрона, по-рядко се използват повторно, в сравнение с по-дебелите, които се потребяват многократно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 10 години
Ами с тия *** управници требе да одим на пазар с на дедо дисагите!
8
1
 
1
 
! Отговори
23 преди 10 години
ххах торбичките им били виновни, а радиацията на планетата вече скача с 1 милисиверт на година и до 2020 ще получаваме допустимата доза като на атомни работници. не след дълго и доживотната доза.
7
0
 
2
 
! Отговори
БАЙ ГАНЮ преди 10 години
АЗ ПА ШИ ПОЛЗВАМ КИСИИИ
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната гавра на извергите
5
0
 
5
 
! Отговори
gtf преди 10 години
саморазграждащи се торбички има отдавна, незнайно по какви причини изчезнаха от употреба. Една голяма верига ги използваше, преди повече от 3 години.. Аз също много се дразня на редица *** решения в ЕС подкрепящи едни или други бизнес интереси. Трябва да пазим природата чиста, но дайте алтернатива ...Същото е и с горивата, има редица алтернативи, за тях защо няма закон ?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Баси тъпотията. Значи можем да пращаме хора в комоса, обаче не можем да измислим едни био торбички които да се разграждат и да не замърсяват!? Къда са учените?
3
0
 
8
 
! Отговори
* преди 10 години
Торбичките ...а с фасовете , цигарените кутии и билетите какво правим ? Също така и с чашките от сок и кафе с опаковките от вафли и кроасани със шишетата и кутийките от бира и т.н. Човека трябва да се възпитава , а не да се връщаме в средновековието ....и да има пунктове за събиране на вторични суровини , не само на ДЖИлязУ
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко са задръстени.Най-големите замърсители в света просто увеличават двойно и тройно дяловете си за замърсяване тия се ограничават.Кога ли ще осъзнаят,че в сметките на всички са просто едни стари,умиращи,дъртаци с педофилски и хомосексуални наклоности?
1
4
 
8
 
! Отговори
Ив преди 10 години
До Гневен българинНа теб торбички ли те се ползват толкова много че се гневиш? Вън от ЕС щото ще ни спрат пластмасата?! Хах... да, забравих - ЕС са виновни за всичко...

Спонсорирани публикации