Европейците искат пряко да избират председателя на ЕК

Българите - оптимистите в Европа за бъдещето
12 май 2014 18:53,
16
Европейците искат пряко да избират председателя на ЕК
Снимка: Reuters

Мнозинството граждани на ЕС (69 на сто) желаят председателят на Европейската комисия да бъде определян на основата на пряк избор. Това показват данните от проучване на Евробарометър, разпространени днес от Европейската комисия.

Общо 31 на сто в ЕС (46 на сто в България) се обявяват категорично за това, а 38 на сто (31 процента в България) са по-скоро "за". Над половината европейци (58 на сто) подкрепят определянето на европейски министър на правосъдието (73 на сто от българите са "за" тази идея).

Мненията са раздвоени по въпроса за обособяването на европейска армия - 46 на сто в ЕС са изцяло "за" или "по-скоро за", а 47 на сто са отчасти или напълно против. За сравнение обособяването на войски на ЕС се подкрепя от 60 на сто от българите, участвали в допитването.

По въпроса за "Европа на две скорости" 47 на сто от европейците (36 на сто от българите) мислят, че готовите за обединение в общи политики по важни решения държави трябва да действат, без да чакат останалите страни от ЕС. Общо 43 на сто в ЕС и 29 на сто в България предпочитат държавите от Общността да се изчакат. Всеки трети българин (35 на сто) и всеки десети европеец няма мнение по този въпрос.

С малки разлики в процентите мнозинството от българите и останалите граждани на Общността подкрепят идеята, че ЕС трябва да има по-голямо влияние по политиките в областта на защитата на околната среда, борбата с безработицата и въпросите на имиграцията, здравеопазването и данъците.

Българите запазват образа си на оптимистите в ЕС по въпроса за бъдещето, показва анкетата - 35 на сто от българските участници в допитването изразяват очакването, че поколението на сегашните деца ще живее по-добре, докато в ЕС този оптимизъм се споделя едва от 22 на сто. Средно всеки пети европеец се надява, че следващото поколение ще живее при същите условия, но според 56 на сто от анкетираните (32 на сто от българите) в бъдеще животът ще се влоши.

Основните проблеми, които тревожат европейците, са безработицата (53 на сто), общественото неравенство (32 на сто), държавните дългове (29 на сто). Според повечето европейци основните предимства на ЕС са търговската мощ на Общността; демокрацията, човешките права и върховенството на закона; добрите взаимоотношения между държавите в ЕС.

Проучването показва още, че българите отдават по-голямо значение от средния европеец на икономиката, демокрацията и човешките права, подценяват отношенията с останалите държави от ЕС, но два пъти по-силно оценяват европейския стандарт на живот.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
ТТ8989 преди 9 години
--------------------Българите - оптимистите в Европа за бъдещето---------------?????????????????????? Просто нямам думи......това е наглост и дебелоочие......и колегата 15 е много прав-----тия демократи вече надминаха и *** в лъжите си...............
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите -оптимисти за Европа. Еииии!!!!!Тези ,,свободни , демократични и независими ,,журналисти, взеха да лъжат по-вече ,многократно по-вече от в.,,Правда ,, и,,Работническо дело,, Ама много,, мноооооого повече! Ей така, демокрацията се удави в собствените си лъжи! Щото има за слуги ,,свободните ,демократични и независими, -,папагали.
11
1
 
2
 
! Отговори
Лора преди 9 години
И какво като ще можем да избираме председателя на ЕК,след като със 130 гласа "за" Парламентът ни каза "да" на европейския фискален пакт.По същество фискалният пакт е пълният отказ и подчиняването на държавите в централната власт на Брюксел.Сред основните моменти е това, че условието за балансираните бюджети трябва да бъде вписано в националните закони, по-възможност да влезе и в конституциите, за да бъде по-трудно то да се промени в бъдеще.Европа на две скорости-богати и бедни-послушковци.
10
6
 
16
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 9 години
защо не питаха мен да им кажа хубавичко каква ми е позицията спрямо еврогейският фашистки съюз!
9
2
 
4
 
! Отговори
иликтутатъ преди 9 години
"(46 на сто в България)" били за пряк избор. Значи толкова % от допитаните са ........ и то пълни. Кога малка 7млн българия ще събере гласове за председател? Толкова ли не могат да сравнят броя на населението????????? И това на фона на "облъчването" за връщане на уравниловката през тошово време !?! Мъ туй джурналята верно за мноо прости ни имат.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боли ме ....как ще се избира председателят на ЕК!!!!!КАКВО СТАНА С ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕДИННА СТАВКА НА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЦЕЛИЯ ЕС???ИЛИ БЕШЕ ПРЕДИЗБОРНА ПАРТЕНКА!!!!!!!
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спада на заплатите, скока на цените и мизерните заплати са много по-важни въпроси
6
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите - оптимистите в Европа за бъдещето ЛЪЖИ ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ, лъжат като брадати ***...
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Мненията са раздвоени по въпроса за обособяването на европейска армия - 46 на сто в ЕС са изцяло "за" или "по-скоро за", а 47 на сто са отчасти или напълно против. ЕС не беше ли икономически съюз? За каква армия на ЕС става дума. То и сега има военнен щаб на ЕС които планират военни операции в Африка - eeas.europa.eu/csdp/structures-instruments-agencies/eu-military-staff/index_en.htm Военните от щаба на ЕС проливат кръв в Африка, но за това не се говори по медиите.
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скивайте ся, тая пропаганда минава при тъпите кравари! Ние, колкото и да сме оскотяли, все още можем да мислим! Очакваме от вас, журналистите, да не ни подценявате и малко да се стараете, когато се опитвате да ни промивате мозъците!
3
6
 
28
 
! Отговори
Р Е Ф Е Р Е Н Д У М преди 9 години
Щом сме такива големи евро оптимисти ние българите, дайте да направим един референдум за членството на България в ЕС !Такъв не е правен ! Натикаха България без да ни питат там.Нека народът си каже тежката дума ! Глас народен - глас Божий !
2
4
 
23
 
! Отговори
нещастници преди 9 години
Машалааа,вече знаят и какво си мислят хората!Кой ги съчинява тези простотии?На кафе ли гледа,боб ли хвърля или звездите му го говорят?
1
5
 
28
 
! Отговори
ами преди 9 години
Егати стъгмистиката!99 процента не искат фалшивата Европа с фалшивата й демокрация!

Спонсорирани публикации