Йотингер ще представлява ЕС на преговорите за газа в Киев

Еврокомисарят ще се срещне с украинския премиер
Обновена: 14 юни 2014 18:22 | 14 юни 2014 18:21,
6
Йотингер ще представлява ЕС на преговорите за газа в Киев
Гюнтер Йотингер Снимка: архив, Reuters

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще пристигне днес в Киев, за да участва в преговорите по газовите въпроси между Украйна и Русия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки неговата говорителка Сабине Бергер.

Тази вечер Йотингер има намерение да се срещне с украинския премиер Арсений Яценюк и с министъра на енергетиката Юрий Продан, с шефа на "Нафтогаз" Андрий Коболев и с ръководителя на "Газпром" Алексей Милер.

Йотингер има намерение да продължи да обсъжда въпросите, свързани с доставките на газ от Русия за Украйна, за да бъде намерено решение, осигуряващо стабилни доставки, каза Бергер.

Още по темата
Както съобщи днес говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов, тази среща ще е в "друг формат, различен от предишните консултации". Досега се състояха няколко кръга от преговори за газа във формат Русия-Украйна-ЕС, но напредък не бе постигнат.

На 11 юни руската страна предложи на украинската цена за газа от 385 долара за 1000 кубични метра за сметка на отмяна на износното мито върху газа в размер на 100 долара.

Украйна се отказа от това предложение. Киев настоява за цена от 268,5 долара за хиляда кубика. Сега цената е над 485 долара за хиляда кубика.

ЕК предлага да се определи цена за бъдещите доставки от 350-390 долара за хиляда кубични метра и да се договори точен график на погасяване на дълговете. Според Брюксел тази цена приблизително отговаря на равнището на цените за газа за европейските компании, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Тома преди 9 години
Тая шваба защитава само интереса на Германия ,хич не му дреме за Украйна , България , Австрия и Италия !Но да го оставим да се олее до край!
4
3
 
16
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Какъв еврокомисар по енергетиката е този ***?Путин държи и ножката и сиренцето.Той решата газовата политика в Европа,а вече и в източна Азия.В ролята на какъв ще се яви това смешно еврогейско влечуго?Ще се моли на Путин ли?***!Владимирчо вече е решил нещата,но е хитър и не ги обявава.Европейски просяци и нещастници.Да можехме да се поучим от руснаците по отношение на остояването на националните интереси и принципите.Въобще не ми говорете,че само големите държави могат да го направят!
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде спирайте газа и всеки да я кара както може. Баба ви все едно с газ ви е дундуркала. Още др. ленин е казал електрификация + съвецка власт - някой да е чул или прочел нещо за газа. Циркаджии!
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А КЪДЕ беше ЕС когато ни набутаха по висока цена на газта от тая на Германия като награда за това, че ни огъзиха на запад? Къде?
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин ви скръцна със зъби и онуй килешче Продан почна да се моли да имало преговори още през почивните дни!Ша ривете, хохли! И ваште господари от ЕС и те ще плачат! За газ!

Спонсорирани публикации