Българите недоволни и от живота, и от управлението

Евробарометър: 93% смятат, че качеството им на живот е лошо
Обновена: 25 юли 2014 18:00 | 25 юли 2014 18:00, Веселина Йорданова
78
Българите недоволни и от живота, и от управлението
Снимка: архив, БулФото

Повечето европейски граждани вярват, че кризата и безработицата са преминали връхната си точка, нараства и броят на тези, които очакват подобрение през следващите 12 месеца.

Според последното изследване на Евробарометър, направено след европейските избори, значително повече хора от преди – 42%, вярват, че техният глас има значение в Европа, предаде БНР.

В България е регистриран същият процент, страната ни обаче отново се откроява с недоволство от живота и управлението и песимистични очаквания за бъдещето.

Качеството на живота у нас е лошо, смятат 93 на сто от българите, също толкова не са доволни от икономическата ситуация в страната, а 95%  - от трудовата заетост.

56 на сто от сънародниците ни не са доволни и от живота си като цяло, като по този показател леко ни изпреварва единствено Гърция. Същият е и делът на хората, които определят финансовото положение на домакинствата си като „лошо”.

И ако в Европейския съюз като цяло оптимизмът за следващите 12 месеца расте, у нас едва 14 на сто вярват, че икономическата ситуация ще се подобри. За 43 процента от анкетираните тя е най-сериозният проблем на държавата ни, 54 на сто посочват като такъв безработицата, нататък се подреждат растящите цени, здравеопазването и престъпността, като корупцията не фигурира сред вариантите за отговор.

Между 70 и 80 на сто от българите не смятат, че демокрацията у нас функционира добре, не вярват на политическите партии, парламента и правителството, и са на мнение, че страната върви в грешна посока.

Лек спад е регистриран и в доверието към Европейския съюз, въпреки това у нас то продължава да е едно от най-високите. Българите обаче остават твърдо на последно място по отношение на усещането си за принадлежност – едва 46 на сто са заявили, че се чувстват граждани на Евросъюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: Евробарометър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
до 61 преди 9 години
Като теб ли?
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Попитали българите радиоЕреван: абе кога ние българите щестанем добре?Отговора бил:Вие вече бяхте добре?!
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно кои са останалите 7%? Нима толкова много са шизофрениците в България?
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета коментарите за Италия, Испания, Германия, излиза, че е хубаво където ни няма. Като идем там пак мърморим. Не знам как е станало ама някъде по пътя на 1300-та годишната ни история сме загубили смелостта и силата на аспаруховите воини, трудолюбието на славяните, любознателността на българските книжовници и решителността и дръзновението на Левски. Какво стана с нас. Кой уби духа ни? Кой ни смачка?
46
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Хм .... "Българите най-много вярват в ЕС" а в същото време "никой не е доволен от живота в БГ" тоест най-големия натегач и подлизурко (БГ) хапва "най-дебелия". Навсякъде по света управниците крадът но оставят и малко за народа а у нас му го взимат ако има и въпреки всичко народа не протестита освен ако не му дадеш 10лв за протест и 5лв за окупация. Е.......
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** си е глупав ***
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що бе? Аз като си идвам до БГ за по месец, гледам хората все по кафетата и ресторантите, място неможеш да си намериш. Е на това ако му викате лош живот?! По цял ден лентяйстваш и все пари имаш, незнам как е правите тази формула?
43
2
 
4
 
! Отговори
Рус преди 9 години
Парламента и хората в него са просто една извадка на обществото . Няма как хората да живеят добре , когато по голямата част от тях са без ценности , не образовани , без грам възпитание и тн . На простия човек никой не му е виновен че той сам е решил да е *** !!!
42
3
 
7
 
! Отговори
!!!! преди 9 години
Атеистичен народ без страх от БОГА в постъпките си ,в това е проблема на нацията и държавата ,,,,!!!!!
41
3
 
4
 
! Отговори
Кукулина преди 9 години
Как да са доволни българите като ни управляват некадърници,егоисти и крадци.Борисов щял да се съюзява с ДПС,няма с кого друг с ДПС с тези заради които сме на този хал ,които се въртят и така и вака.Да се съюзят с Реформатори и ВРМО.Аман от *** в тоз Парламент.Кой ги излъга че стават за политици,а да мързела,когато се краде от труда на другите по -лесно се живее.Това правят съвременните политици.Жалко за държавата.
40
4
 
11
 
! Отговори
bh преди 9 години
абсолютно откачен народ! не ми се коментира дори ...
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За тоя кълвач дето бил на запад и понеже бил кадърен- се върнал тук моля ви се...и спестявал по 500 лева на месец живеейки в панелка( смях): Чедо, аз ще ти дам един друг пример, как мой приятел гимнзаиален учител не издържа на 700 лева заплата и отиде в един хотел в Германия да бъде общ работник, защото долу горе знаеше немски и как за 3 години натрупа 20 000 евро и се върна??? Как тук за 3 години като учител(престижна професия) не можеш да скатаеш и 5 бона, а там като общ работник?К'во стана?
38
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 43В Испания и Италия са 900 евро МИНИМАЛНИТЕ бе, момче ? Имаш поне Гугъл, поинтересувай се.
37
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе на българина все му криво, и все му пречи някой. Америка му била виновна, климата, съседите, любовницата и тя все номера правела, бе аман бе.
36
3
 
2
 
! Отговори
2222 преди 9 години
До 41Защо само ти си мислиш, че познаваш живота в чужбина? Англичанинът не е стимулиран да си напряга мозъчните клетки, защото знае, че дори и да работи като среднист ще вади добри пари и наистина го мързи да учи, като цяло. А и интересно като си живееш в чужбина и толкова ти харесва там, защо си даваш мнението тук, давай си го там където живееш, интегрирайте се там, хора като вас са загубена кауза за България и бъдещето й, независимо дали добро или лошо.
35
4
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 9 години
"Защото англичанина ,няма да се хване да работи за по малко пари от колкото си мисли, че заслужава."Много се заблуждаваш. Анличанина ще се хване на работа за толкова колкото му дават за неговата кфалификация и не може да избира. Англия е на 33 мясно по собсвени жилища (България е на 8мо - википедия, List of countries by home ownership rate) и англичанина трябва да работи за ипотеката или губи всичко. На помощ за безработни се живее на ръба на мизерията.
34
1
 
8
 
! Отговори
до 40 преди 9 години
Хайде бе! Значи да тръгна да мия чинии, трябва да съм кадърен на запад????МУахахаахахахахаахаахаххахаахахааахахааааА тия нмекадърници в Германия взимат 1200 евро в кухнята.Разбра ли какво от 2 часа искам да ти набия в тиквата?Хората на запад ценят не само таланта, но и трудолюбивия човек. И дават шанс колкото и да си *** и некадърен но работлив..дават му ШАНС.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 35А къде има 600 евро заплата някъде в някоя нормална европейска държава???Ти к'во искаше да ми кажеш сега? Подкрепяш ме иронизирайки или си тотално сбъркан пич?
32
4
 
3
 
! Отговори
до 26 преди 9 години
"Говоря че на запад и некадърния, но работливия взима не 500-600 евро"Да, вярно е, че ги взима. Но на запад некадърния колкото и да е работлив бива моментално уволнен защото не носи печалба на фирмата - никой не държи работлив но некадърен който не произвежда йати другите работници. Следователно той ги взима като безработен и социална помощ което си е жива мизерия на запад да си безрабетн - най-големият страх е да си безработен, хората заспиват със страха дали утре ще имат работа.
31
4
 
6
 
! Отговори
2222 преди 9 години
ДО 32ТИ КАКВО ИСКАШ ВСИЧКИ ДА СА ГЕНИИ ЛИ? АМИ НАЛИ ТРЯБВАТ РАЗЛИЧНИ ХОРА ЗА РАЗЛИЧНИ ПРОФЕСИИ. И ДА НЕ СИ МИСЛИШ, ЧЕ НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ ПО СВЕТА ОБРАЗОВАНИЕТО Е ЦВЕТУЩО, ДОРИ И В БОГАТИ ДЪРЖАВИ. ЗАЩО АНГЛИЧАНИТЕ НАПРИМЕР САМИ НЕ СТАВАТ ЛЕКАРИ, АМИ СИ ГИ ВНАСЯТ АМИ ЗАЩОТО ГИ МЪРЗИ ОТ ПРЕЗАДОВОЛЕНОСТ, А И ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ИМ СИСТЕМА Е САМО ПРЕХВАЛЕНА, НО НИЩО ДРУГО. И ЗАЩО СПОРЕД ТЕБ ЕДНО ОБИКНОВЕНО НАШЕ СЕМЕЙСТВО ДА НЯМА 2 ХИЛ. ЛЕВА НА МЕСЕЦ, А ЕДНО ОБИКНОВЕНО ГРЪЦКО НАПРИМЕР ДА ГИ ИМА?

Спонсорирани публикации